Vaksin Kanser Payudara Ternyata Berjaya

Penyelidik dari Mayo Clinic di Jacksonville, Florida telah membangunkan vaksin yang mungkin bukan sahaja menghilangkan sel-sel kanser secara kekal, tetapi juga menghalang mereka daripada berkembang dari mula.

Vaksin Kanser Payudara Ternyata Berjaya 1
Sumber : kellybroganmd.com

Dari Ujian Hingga Life Expectancy

Selepas mendapati dia mempunyai kanser payudara, Lee Mercker menyertai projek Mayo Clinic sebagai pesakit pertama yang menerima vaksin kanser payudara.

Apabila dia didiagnosis, doktor memberi Lee tiga pilihan:

  • Mempunyai lumpektomi untuk membuang sel-sel kanser
  • Mengambil Mastectomy untuk mengeluarkan payudara
  • Menjadi sebahagian daripada projek klinikal untuk mendapatkan vaksin yang menghilangkan sel-sel kanser dan menghalang mereka daripada kembali.

Walaupun kanser tidak merebak sepanjang seluruh tubuhnya, dan mengetahui bahawa vaksin itu berada dalam fasa percubaan, Lee memilih untuk mencuba pilihan yang terakhir.


Vaksin Kanser Payudara Ternyata Berjaya 2
sumber : okchicas.com

Rawatan ini Sangat Mudah

Selama 12 minggu, Lee menjalani ujian darah, pemeriksaan fizikal dan pentadbiran vaksin yang merangsang sistem imun tubuh sehingga sel-sel imun menyerang kanser payudara.

Sebagai sebahagian daripada projek itu, Lee juga menjalani mastektomi untuk membuktikan bahawa sel-sel kanser telah dibasmi, mendapat keputusan yang menggalakkan dan jangka hayat bagi ribuan wanita.


Vaksin Kanser Payudara Ternyata Berjaya 3
Sumber: okchicas.com

Ujian Tidak Berakhir Disitu

Dr. Keith Knuston, seorang pakar di Mayo Clinic, menyebut bahawa lebih banyak ujian sedang dilakukan untuk memeriksa keberkesanan vaksin:

Rawatan itu digunakan di pesakit lain yang, menurut laporan, menunjukkan hasil yang positif. Kami berharap vaksin ini terhadap kanser payudara akan menjadi langkah besar untuk menyembuhkan banyak pesakit dengan penyakit ini.

Dengan ujian ini, doktor akan dapat merancang rawatan khusus untuk setiap kes.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment