January 12

0 comments

Vaksin Kanser Payudara Ternyata Berjaya


Penyelidik dari Mayo Clinic di Jacksonville, Florida telah membangunkan vaksin yang mungkin bukan sahaja menghilangkan sel-sel kanser secara kekal, tetapi juga menghalang mereka daripada berkembang dari mula.

Vaksin Kanser Payudara Ternyata Berjaya 1
Sumber : kellybroganmd.com

Dari Ujian Hingga Life Expectancy

Selepas mendapati dia mempunyai kanser payudara, Lee Mercker menyertai projek Mayo Clinic sebagai pesakit pertama yang menerima vaksin kanser payudara.

Apabila dia didiagnosis, doktor memberi Lee tiga pilihan:

  • Mempunyai lumpektomi untuk membuang sel-sel kanser
  • Mengambil Mastectomy untuk mengeluarkan payudara
  • Menjadi sebahagian daripada projek klinikal untuk mendapatkan vaksin yang menghilangkan sel-sel kanser dan menghalang mereka daripada kembali.

Walaupun kanser tidak merebak sepanjang seluruh tubuhnya, dan mengetahui bahawa vaksin itu berada dalam fasa percubaan, Lee memilih untuk mencuba pilihan yang terakhir.


Vaksin Kanser Payudara Ternyata Berjaya 2
sumber : okchicas.com

Rawatan ini Sangat Mudah

Selama 12 minggu, Lee menjalani ujian darah, pemeriksaan fizikal dan pentadbiran vaksin yang merangsang sistem imun tubuh sehingga sel-sel imun menyerang kanser payudara.

Sebagai sebahagian daripada projek itu, Lee juga menjalani mastektomi untuk membuktikan bahawa sel-sel kanser telah dibasmi, mendapat keputusan yang menggalakkan dan jangka hayat bagi ribuan wanita.


Vaksin Kanser Payudara Ternyata Berjaya 3
Sumber: okchicas.com

Ujian Tidak Berakhir Disitu

Dr. Keith Knuston, seorang pakar di Mayo Clinic, menyebut bahawa lebih banyak ujian sedang dilakukan untuk memeriksa keberkesanan vaksin:

Rawatan itu digunakan di pesakit lain yang, menurut laporan, menunjukkan hasil yang positif. Kami berharap vaksin ini terhadap kanser payudara akan menjadi langkah besar untuk menyembuhkan banyak pesakit dengan penyakit ini.

Dengan ujian ini, doktor akan dapat merancang rawatan khusus untuk setiap kes.

Baca juga

Tinggalkan Komen Anda

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}