Kita semua mahu bahagia. Tetapi apakah kebahagian?

Berikut adalah satu definisi …

Kebahagian hanyalah keupayaan untuk tidak mahu lebih banyak; untuk mencari rasa syukur dan kepuasan pada saat yang anda miliki sekarang.

Dengan kata lain, kebahagiaan anda bergantung pada hidup pada masa ini dan bukannya merindukan beberapa petunjuk masa depan yang berjaya.

Berikut adalah cara terbaik yang saya tahu untuk hidup pada masa ini …

Bersyukur

Menghayati apa yang anda ada sekarang secara automatik membawa anda ke masa kini. Ia membolehkan anda untuk melepasi ketidakpuasan ingin rumah yang lebih besar atau hubungan yang lebih baik atau pekerjaan yang lebih baik dan pengalaman yang anda miliki sekarang.

Dengan pemikiran itu, berikut adalah lima cara untuk meningkatkan kesyukuran anda setiap hari dan mencari kebahagiaan yang kekal.

Cara Mudah untuk Bahagia

1. Sebelum makan malam setiap malam, katakan satu perkara yang anda bersyukur. (Jika anda berdoa, maka ini boleh menjadi sebahagian dari doa anda juga.)

2. Tulis nota terima kasih kepada seseorang minggu ini. Jika anda tidak dapat mencari sesuatu yang lain untuk mengucapkan terima kasih kepada seseorang, maka tulis saja nota untuk mengucapkan terima kasih kerana berada di dalam hidup anda. Sebarang masa yang mereka belanjakan dengan anda adalah hadiah kerana mereka boleh memilih untuk membelanjakannya dengan orang lain.

3. Ambil 30 saat untuk bernafas. Tidak ada cara yang lebih mudah untuk meluangkan masa untuk diri sendiri dan bersyukur atas kehadiran anda sendiri daripada bernafas. Pejamkan mata anda. Bernafas melalui hidung anda untuk sedut udara tiga kali dan hembus melalui mulut anda lima kali. Lakukan ini 5 kali.

4. Jangan lakukan apa-apa selama 2 minit. Teka apa yang berlaku? Nothing!! Anda tidak kehilangan pekerjaan anda. Keluarga anda tidak meninggalkan anda. Anda bukan satu kegagalan. Tiada siapa yang menilai anda. Malah, satu-satunya perkara yang benar-benar berlaku ialah anda menyedari bahawa anda boleh meluangkan masa untuk diri sendiri dan menikmati kehadiran anda sendiri tanpa memakan sesuatu (makan, menonton TV, dan lain-lain).

5. Panggil rakan yang anda belum berjumpa dalam masa terdekat. Kita hidup untuk hubungan yang rapat. Mempunyai rakan Facebook dan pengikut Twitter dan rangkaian besar adalah hebat, tetapi tidak mempunyai makna hubungan yang dekat. Jangkau kepada seseorang yang penting kepada anda. Bercakap tentang apa sahaja yang anda mahukan. Anda tidak perlu mengatakan sesuatu yang licik atau tidak selesa. Cukup menikmati perbualan dan bersyukurlah untuk orang itu.

Akhir Kata

Nota Penting: Saya tidak percaya bahawa anda perlu tidak berpuas hati untuk didorong. Saya fikir mungkin untuk mencintai kehidupan yang anda tinggal dan berusaha untuk menjadikannya lebih baik pada masa yang sama. Oleh itu, jangan meninggalkan matlamat anda tentang pekerjaan yang lebih baik atau hubungan yang lebih baik atau kehidupan yang lebih baik. Masalahnya adalah terlalu sering kita meyakinkan diri kita bahawa kita perlu meninggalkan masa kini untuk mencapai masa depan.

Nota Penting: Jika anda fikir perkara ini terlalu mudah atau terlalu bodoh untuk berfungsi, maka saya ingin bertanya kepada anda ini: Bilakah kali terakhir anda mencuba salah satu daripada mereka? Lakukan sedikit dan lihat jika mereka berfungsi dalam hidup anda seperti perkara yang skeptik dan menulis sebelum anda mencubanya.