Ulser Perut: Apa Itu, Gejala, dan Bagaimana Merawati Ia ?

Jika anda pernah mengalami ulser perut maka anda tahu bahawa ia bukan senang untuk berurusan dengannya.

Ulser perut adalah sakit yang berada dalam lapisan perut anda. Ya, ia juga boleh sangat menyakitkan.

Lendir yang biasanya melindungi saluran pencernaan biasanya dikurangkan, oleh itu meninggalkan perut anda lebih terdedah kepada asid yang anda cipta di dalamnya. Apabila tiada apa-apa yang melindungi perut anda daripada asid, asid akan mula merobek lapisan perut anda.

Ini adalah bagaimana ulser perut boleh berlaku.

Berita baiknya adalah keadaan ini agak mudah untuk dirawati.

Ulser Perut: Gejala dan Rawatan

Gejala ulser perut

Ada beberapa perkara yang boleh menyebabkan ulser. Seperti yang disebutkan sebelumnya, ulser berlaku apabila lendir pelindung yang melindungi lapisan perut dan usus anda menjadi kurang dan asid di perut anda mula mengakis perut anda.

Ini boleh berlaku jika anda mengambil banyak ubat anti-radang seperti aspirin atau ibuprofen.

Mengambil ubat-ubatan ini pada dos yang ditetapkan tidak akan menyebabkan sebarang komplikasi. Masalah mula berlaku apabila anda mula mengambil pada dos berlebihan.

Walau bagaimanapun, ada orang yang tidak menyedari bahawa mereka telah mengambil anti-radang pada dos berlebihan.

Apa yang menyebabkan ini, berlaku? Apakah gejalanya? Adakah anda mampu merawat ulser perut sebelum ia menjadi terlalu menyakitkan?

Gejala Ulser Perut

Terdapat beberapa cara untuk mengetahui bahawa anda mempunyai ulser perut. Mempunyai ulser perut kadang-kadang sukar untuk dikenal pasti kerana ia sesuatu yang tidak dapat dilihat.

Anda tidak boleh melihat perut anda dan perhatikan bahawa anda mempunyai ulser. Anda perlu memberi perhatian kepada butir-butir kecil yang badan anda cuba berikan apabila adanya keberadaan ulser perut.

Berikut adalah simptom ulser perut paling releven:

  • Sensasi membakar dari dada ke perut
  • Tidak mahu makan kerana sakit perut
  • Kembung
  • Loya
  • Refluks asid
  • Pedih Ulu hati
  • Mudah berasa kenyang

Mempunyai banyak simptom ini boleh menjadi petunjuk bahawa anda mempunyai ulser perut.

Ini bukan tanda yang pasti bahawa anda mempunyai ulser perut, tetapi petanda bahawa anda harus memikirkannya dengan lebih kritis.

Jika anda hanya duduk, mengalami kesakitan di perut anda, berasa seperti anda mungkin ingin muntah, tidak mempunyai banyak nafsu makan kerana anda terlalu tertumpu pada rasa sakit di perut anda, mungkin ada masalah besar dalam perut anda.

Sekiranya gejala ini ringan dan kelihatan tidak membimbangkan, anda tidak mahu mengabaikannya. Gejala-gejala ini boleh berkembang dan menjadi lebih teruk apabila mereka tidak dijaga.

Rawatan Ulser Perut

Apabila ia datang kepada ulser perut, terdapat dua laluan yang anda boleh ambil untuk merawatnya. Salah satunya adalah laluan non-surgical(tanpa pembedahan) dan yang lain adalah laluan pembedahan.

Jenis rawatan biasanya bergantung kepada keterukan ulser yang anda miliki.

Rawatan ulser perut tanpa pembedahan biasanya menggunakan antibiotik. Kebanyakan antibiotik yang diberikan kepada anda akan membantu menghalang tubuh anda daripada menghasilkan asid perut yang biasanya berlaku.

Kita jelas memerlukan asid perut, jadi jika ia disekat boleh mengakibatkan beberapa komplikasi. Anda mungkin mempunyai masalah dengan pergerakan usus dan lebih banyak sakit perut.

Walau bagaimanapun, jika ulser anda dirawat dengan betul, kesan sampingan ini akan menurun dengan cepat.

Walaupun kes ini jarang berlaku, beberapa ulser mungkin memerlukan pembedahan. Apabila rawatan ulser perut diperlukan, mereka akan masuk ke dalam perut dan sama ada mengeluarkan keseluruhan ulser, mengambil tisu dari usus anda dan tampal ulser, atau potong bekalan saraf agar anda tidak menghasilkan asid perut yang hampir sama.

Ini mungkin bukan pilihan yang terbaik untuk sesetengah orang tetapi ia hanya berlaku apabila ulser mula keluae atau terus kembali selepas ia dirawat secara berterusan.

Ulser Perut dan Diet Anda

Simptom ulser perut

Ia biasanya dianggap bahawa diet anda boleh menyebabkan ulser perut. Ia tidak semestinya benar.

Diet anda tidak akan menyembuhkan ulser jika anda menghadapinya.

Walau bagaimanapun, diet anda boleh memberi kesan pada saluran usus anda. Saluran usus yang sihat akan membolehkan tubuh anda kekal sihat sekiranya ia melibatkan ulser. Tubuh anda kurang berkemungkinan untuk mengembangkan ulser jika anda mempunyai diet yang sihat.

Oleh itu, anda perlu tahu jenis makanan yang akan membantu kesihatan usus anda. Mengetahui jika anda mempunyai usus yang sihat, akan membantu anda mencegah sebarang penyakit.

Anda mungkin ingin memulakan makanan yang tinggi dengan antioksidan dan serat. Jenis makanan ini akan meningkatkan kesihatan usus anda supaya anda tidak perlu bimbang tentang asid perut yang akan mengakis perut anda.

Lebih khusus lagi, makanan ini termasuk sayur-sayuran berdaun, yogurt, epal, kebanyakan buah beri, dan minyak zaitun.

Ulser Perut dan Rawatan Rumah

Apabila anda memikirkan rawatan, anda memikirkan sesuatu yang boleh menyembuhkan apa yang anda sudah ada. Sekiranya anda sudah mempunyai ulser, anda pasti perlu berjumpa doktor. Anda tidak akan dapat menyembuhkan sepenuhnya ulser sebaik sahaja anda mempunyainya.

Rawatan ini akan memudahkan simptom ulser perut, tetapi mungkin tidak menyingkirkan perut ulser sepenuhnya.

Mengambil probiotik, makan madu, dan mempunyai makanan yang tinggi dengan glutamin adalah beberapa ubat-ubatan yang akan membantu tubuh anda dengan ketara apabila ia mempunyai ulser.

Ini akan membantu membina lendir yang telah rosak di dalam usus anda. Ini akan melambatkan pengakisan perut oleh asid perut anda.

Sekiranya anda berjumpa doktor, mereka mungkin mempunyai penyelesaian lain mengenai bagaimana anda dapat meringankan rasa sakit yang anda rasa.


Rawat Ulser Sebelum Terlambat

Apa yang menyebabkan ulser

Ulser perut bukanlah penyakit yang boleh dibawa main main. Sekiranya anda berfikir bahawa anda mungkin mempunyai ulser maka anda perlu mendapatkan rawatan segera.

Sekiranya ulser perut berkembang ke titik tertentu, pembedahan akan menjadi satu-satunya pilihan anda dan itu mungkin pilihan yang tiada siapa yang mahu lalui.

Gejala ini tidak akan menjadi jaminan bahawa anda mempunyai ulser perut. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai banyak gejala, anda boleh mengambilnya sebagai tanda bahawa perut anda tidak dalam kesihatan yang terbaik.

Sekiranya anda dapat mengekalkan lendir usus anda dengan cara yang sepatutnya, maka ia akan terus menekan asid. Ini bermakna asid perut anda akan melakukan apa yang sepatutnya dilakukan tanpa memberikan ulser.

Jika anda memberi perhatian kepada tubuh anda dan tanda-tanda yang ia berikan, makan sepatutnya tidak ada kebimbangan akan menghadapi ulser yang terlalu buruk. Sekiranya anda mengekalkan diet anda secara relatifnya sihat, anda tidak perlu bimbang akan mendapat ulser.

Mengekalkan gaya hidup sihat akan membolehkan badan anda berfungsi dengan cara yang sama dengan sedikit komplikasi yang mungkin. Ini termasuk kesulitan akibat ulser.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment