Turunkan Berat Badan, Kurangkan BMI anda dan Kurangkan Risiko Penyakit anda

Adakah anda bimbang bahawa berat badan berlebihan boleh menyebabkan keadaan kesihatan yang mengancam nyawa?

 • Berat badan yang berlebihan meningkatkan jumlah keradangan di badan anda.
 • Ini bermakna anda mungkin mempunyai risiko kesihatan.
 • Adakah anda tahu bahawa makan berlebihan meningkatkan tindak balas imun?

Tindak balas imun yang meningkat ini menyebabkan tubuh kita menimbulkan keradangan yang berlebihan, yang boleh menyebabkan banyak penyakit kronik dan menurunkan kemampuan kita untuk mengatasi virus.

Bagaimana keradangan menyebabkan kita menambah berat badan?

Keradangan boleh mempengaruhi berat badan kita dengan banyak cara. Apabila sistem imuniti tubuh kita mengesan ancaman, tubuh akan melepaskan bahan yang disebut sitokin. Ini mengaktifkan tindak balas imun badan. Sitokin bersifat pro-radang, dan ia juga mengganggu tindak balas insulin badan.

Apabila badan menjadi tahan terhadap insulin, pankreas mesti melepaskan lebih banyak daripadanya, yang memicu tubuh untuk menyimpan lemak. Juga, orang yang mempunyai ketahanan insulin cenderung menyimpan lebih banyak lemak di kawasan perutnya.

Keradangan juga boleh mengganggu tindak balas badan terhadap leptin. Leptin adalah hormon yang memberitahu otak kita apabila kita sudah cukup makan. Sekiranya otak anda tidak menerima isyarat ini, ia boleh menyebabkan anda makan terlalu banyak!

Jadi, kenaikan berat badan dikaitkan dengan peningkatan keradangan di dalam badan. Kajian pada tahun 2019 mendapati bahawa tahap penanda keradangan utama dalam darah yang dikenali sebagai protein C-reactive (CRP) menjadi lebih tinggi apabila berat badan seseorang meningkat.

Buat Permulaan yang Baru

Pemerintah telah memperkenalkan kempen nasional untuk mendorong berjuta-juta orang dewasa untuk memulai baru dengan pendekatan mereka terhadap kesihatan mereka sendiri dan mengurangkan risiko penyakit serius, termasuk COVID-19.

Walaupun bukti semasa tidak menunjukkan bahawa membawa berat badan tambahan meningkatkan peluang seseorang dijangkiti COVID-19; data menunjukkan bahawa orang yang gemuk lebih cenderung menjadi sakit serius dan dimasukkan ke rawatan intensif dengan COVID-19 berbanding mereka yang mempunyai BMI yang sihat / rendah. [1]

Keadaan kesihatan yang berkaitan dengan obesiti nampaknya memburukkan lagi kesan COVID-19. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) melaporkan bahawa orang yang menderita penyakit jantung dan diabetes berisiko lebih tinggi mengalami komplikasi daripada COVID-19.

Meningkatkan pemakanan dan pemakanan anda sangat penting untuk mengurangkan risiko kesihatan anda.

Menurunkan berat badan boleh bermaksud:

 • Penurunan risiko diabetes.
 • Menurunkan tekanan darah.
 • Peningkatan tahap kolesterol.
 • Penurunan risiko penyakit jantung dan strok.
 • Penurunan risiko barah tertentu.
 • Peningkatan mobiliti.
 • Penurunan sakit belakang dan sendi bawah.
 • Peningkatan tahap gula dalam darah.
 • Peningkatan apnea tidur.
 • Peningkatan kesuburan

Kehilangan hanya lima hingga 10% berat badan anda dapat meningkatkan kesihatan keseluruhan anda dan mengurangkan risiko anda untuk penyakit kronik seperti penyakit jantung dan diabetes.

Mencapai penurunan berat badan yang sihat

Adakah anda mempunyai berat badan yang sihat? Mungkin anda tidak pasti. Ukur indeks jisim badan anda dan lilitan pinggang. Bagi kebanyakan orang dewasa:

 • BMI antara 18.5 dan 25 ditakrifkan sebagai sihat.
 • BMI melebihi 25 ditakrifkan sebagai berat badan berlebihan.
 • BMI lebih daripada 30 ditakrifkan sebagai obes.

Anda boleh mengira BMI anda dengan melayari laman web klfertilitycentre dan memasukkan tinggi dan berat badan anda sekarang.

Lingkaran pinggang (ukuran) juga digunakan untuk menilai risiko penyakit berkaitan kegemukan seperti; penyakit jantung, diabetes jenis-2 dan barah. Keadaan ini dipengaruhi terutamanya oleh tempat penyimpanan lemak badan anda, bukan hanya berdasarkan berat badan anda.

Turunkan Berat Badan, Kurangkan BMI anda dan Kurangkan Risiko Penyakit anda 1

Perlu diingat bahawa orang yang sangat berotot, kadang-kadang akan mempunyai BMI yang lebih tinggi tetapi tanpa lemak berlebihan. Bagi orang-orang ini, lilitan pinggang mereka dapat memberi petunjuk yang lebih baik untuk mengetahui apakah mereka mempunyai lemak berlebihan. Ukur di sekitar perut anda di titik antara tulang rusuk bawah dan bahagian atas pinggul anda.

Terdapat peningkatan risiko morbiditi dan risiko tinggi masalah kesihatan yang berkaitan dengan obesiti:

Lelaki:
Risiko meningkat: ≥94 cm (37 in)
Risiko tinggi: ≥102 cm (40 in)

Wanita:
Risiko meningkat: ≥80 cm (31.5 in)
Risiko tinggi: ≥88 cm (34.5 in)

Cara menurunkan berat badan:

 • Jumlah tenaga yang anda ambil dari makanan mestilah kurang daripada tenaga yang anda gunakan. Dengan kata lain – makan lebih sedikit, bergerak lebih banyak. Anda mungkin memerlukan bantuan dalam mengira jumlah yang betul untuk anda secara peribadi.
 • Sangat penting untuk menetapkan matlamat realistik diri anda. Bahkan penurunan berat badan dalam jumlah yang sedikit dapat memberi manfaat kesihatan yang besar.
 • Lebih baik menurunkan berat badan secara beransur-ansur, kira-kira 0.5-1.0 kg seminggu. Ini adalah kehilangan lemak yang diperlukan, bukan air dan otot / tisu tanpa lemak kerana banyak diet yang menyebabkan kita lakukan.
 • Kaedah yang berbeza untuk mencapai penurunan berat badan akan berjaya bagi individu yang berbeza. Bekerja dengan pakar pemakanan dan mencari rancangan penurunan berat badan dan gaya hidup yang sesuai untuk anda adalah kunci.
 • Penting untuk membuat perubahan diet dan gaya hidup yang sihat yang anda rasa dapat mengekalkannya, walaupun setelah mencapai berat badan anda. ‘Kembali normal’ bukanlah pilihan kerana ‘normal’ tidak sesuai untuk anda sekiranya anda merasakan berat badan anda terlalu banyak.

Sekiranya anda ingin menurunkan BMI, buat beberapa perubahan gaya hidup sihat, dan tingkatkan risiko kesihatan anda; pertimbangkan untuk bekerja sama dengan pakar pemakanan untuk meningkatkan pengetahuan dan motivasi anda!

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Cara Menjaga Kebersihan Diri Agar Kekal Sihat

Kesihatan adalah perkara yang sangat dititikberatkan hari ini, terutamanya dengan pandemik covid-19. Oleh kerana orang mencari cara untuk menjaga keselamatan diri dan orang tersayang daripada bakteria dan kuman, fokus pada kebersihan diri adalah yang terpenting.Selain itu, bukan sahaja kebersihan diri baik untuk tubuh anda, tetapi juga bagus untuk harga diri anda. Artikel ini memperincikan tentang

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu

Tidak kira sama ada perempuan atau lelaki, siapa yang tidak menginginkan bibir cantik yang berwarna merah jambu dan licin. Sebilangan orang cukup bernasib baik untuk mewarisi dari ibu bapa mereka atau rahmat Tuhan tetapi bagi sesetengah orang, ia masih menjadi mimpi. Tetapi ini tidak lagi berlaku; dalam artikel ini, saya akan mendedahkan cara menjaga bibir

5 Cara Turunkan Kolesterol dengan Perubahan Gaya Hidup

Berapa lama masa yang diperlukan untuk menurunkan kolesterol? Sekiranya jumlah kolesterol anda meningkat, dan doktor anda membuat bising ketika mereka memeriksa hasil makmal anda, adalah wajar untuk bertanya-tanya seberapa cepat anda dapat menurunkan nombor tersebut. Nasib baik, ada beberapa strategi terbukti yang boleh anda gunakan yang boleh membantu jumlah kolesterol anda beralih ke arah yang

Leave a Comment