11 Tips Untuk Meningkatkan Kesihatan Usus Anda

Sekiranya anda mengalami kesihatan usus yang buruk, ada cara untuk memperbaikinya.

Anda tidak akan terjebak dengan kesihatan usus yang buruk melainkan usus anda memang kotor. Anda akan sentiasa dapat mengubah kesihatan usus anda jika anda benar-benar mahu.

Jangan mengandaikan bahawa hanya kerana kesihatan usus anda tidak berada di keadaan yang sepatutnya tidak dapat diubah.

Adalah penting untuk memahami bahawa perubahan ini tidak akan berlaku dalam sekelip mata, tetapi jika anda mengambil langkah-langkah yang betul ke arah mengubah kesihatan usus anda, anda akan mempunyai usus yang sihat lebih awal dari yang anda fikirkan.

11 Tips untuk Meningkatkan Kesihatan Usus

Meningkatkan Kesihatan Usus

Apabila anda membuat keputusan untuk memperbaiki kesihatan usus anda, tidak ada satu set peraturan tertentu yang perlu anda ikuti. Tidak ada satu jawapan pasti yang pastinya akan mengubah kesihatan usus anda.

Ia akan menjadi gabungan pelbagai perkara.

Anda boleh menjadi satu perkara yang istimewa di mana anda tidak perlu melakukan pelbagai perkara untuk meningkatkan kesihatan usus anda.

Kesihatan usus boleh menjadi perkara yang rumit untuk ditangani. Terdapat banyak perkara yang berlaku di dalam badan anda. Begitu banyak bahagian kerja yang berlainan yang berasingan tetapi bekerjasama pada masa yang sama.

Di bawah ini anda akan melihat 11 cara yang berbeza untuk meningkatkan kesihatan usus anda. Saya mengesyorkan anda mencuba beberapa gabungan beberapa kaedah ini. Anda mungkin mahu mencuba semuanya.

Tiada satu pun daripada kaedah ini yang melampau dan mereka harus berdaya maju untuk sesiapa sahaja yang serius untuk meningkatkan kesihatan usus mereka.

Ambil Lebih Prebiotik

Sekiranya anda belum mengetahui prebiotik, mereka pada dasarnya adalah makanan yang membolehkan bakteria baik dalam usus anda berkembang dengan lebih baik.

Mengambil prebiotik boleh menyebabkan usus anda menghasilkan lebih banyak bakteria yang baik, dan menutup bakteria buruk. Secara teknikal lebih banyak bakteria baik yang anda miliki, lebih baik untuk kesihatan usus anda.

Prebiotik, apabila diambil dengan probiotik akan memberi bakteria baik lebih banyak makanan untuk membolehkan mereka berkembang.

Badan anda tidak akan mencerna apa-apa prebiotik kerana mereka secara teknikal adalah serat, tetapi mereka menetapkan usus anda dengan cara yang akan membawa kesihatannya ke tahap yang baru.

Ambil Lebih Probiotik

Probiotik jauh berbeza daripada prebiotik walaupun hanya satu huruf membezakannya. Prebiotik diambil untuk membantu probiotik.

Apabila anda mengambil probiotik, anda pada dasarnya menambah bakteria baik ke sistem pencernaan anda. Anda mengambilnya untuk mencuba dan membuat usus anda lebih pelbagai apabila datang ke bakteria yang anda miliki.

Apabila anda mempunyai pelbagai bakteria yang banyak, kesihatan usus anda akan bertambah baik.

Mengambil probiotik menjadi lebih penting apabila kesihatan usus anda kurang. Apabila kesihatan usus anda buruk, bakteria yang buruk dalam usus anda melakukan lebih banyak pekerjaan daripada bakteria yang baik. Probiotik akan membolehkan anda melawan beberapa perbuatan bakteria buruk.

Bakteria baik anda akan mula mengambil alih usus anda iaitu sentiasa menjadi tanda yang baik apabila anda ingin memperbaiki kesihatan usus anda.

Makan Lebih Banyak Makanan Yang Ditapai

Walaupun ini tidak kedengaran ideal, makanan yang ditapai akan meningkatkan kesihatan usus anda.

Mereka telah dikenali untuk meningkatkan sistem imunisi anda yang sangat berkait rapat dengan kesihatan usus anda. Makan makanan yang ditapai adalah satu cara untuk mendapatkan lebih banyak probiotik ke dalam sistem anda.

Sekali lagi, apabila anda mempunyai probiotik dalam sistem anda, anda lebih cenderung memelihara bakteria yang lebih pelbagai dalam usus anda. Apabila ini berlaku, kesihatan keseluruhan usus anda akan bertambah baik. Ini akan membolehkan kesihatan anda juga bertambah baik.

Jauhi Pemanis Tiruan

Meningkatkan kesihatan usus

Saya tidak mengatakan anda perlu menjauhkan diri dari pemanis tiruan segera. Walau bagaimanapun, anda perlu sedar apabila ia datang kepada pemanis tiruan.

Beberapa kajian telah dilakukan yang menunjukkan bahawa pemanis ini boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan usus anda.

Pemanis tiruan bagus jika tumpuan utama anda adalah pada berat badan anda. Memotong gula sebenar akan membolehkan anda mengurangkan berat badan dengan lebih mudah.

Walau bagaimanapun, beberapa ramuan dalam pemanis tiruan akan mengubah beberapa bakteria yang ada di dalam usus anda. Inilah yang menyebabkan kesan negatif pada bakteria usus anda. Inilah sebabnya ia disyorkan supaya anda menjauhi pemanis tiruan apabila anda ingin meningkatkan kesihatan usus anda.

Mengambil Lebih Polifenol

Polifenol adalah sebatian berasaskan tumbuhan yang mempunyai satu tan manfaat kesihatan.

Mereka mampu mengurangkan tekanan darah, mengawal keradangan untuk sentiasa rendah, dan membantu mengekalkan tahap kolesterol anda pada tahap yang boleh diurus.

Perkara bagus tentang polifenol adalah bahawa mereka tidak perlu dihadam. Apabila kita memakannya, mereka tidak diserap sepenuhnya. Bahagian-bahagian yang tidak dihadam sepenuhnya oleh kita dicerna oleh bakteria usus kita.

Oleh itu, anda boleh memikirkan polifenol sebagai sangat serupa dengan prebiotik. Mereka berdua memberi makanan pada bakteria baik dan membolehkan mereka melakukan pekerjaan mereka dengan lebih baik.

Anda boleh mencari polifenol dalam makanan seperti coklat hitam, brokoli, dan blueberi.

Makan Lebih Bijirin Penuh

Tips meningkatkan kesihatan usus

Alasan mengapa anda disarankan agar makan bijirin penuh untuk membantu meningkatkan kesihatan usus ialah terdapat banyak bijirin penuh yang mengandungi probiotik.

Anda harus tahu berdasarkan apa yang dikatakan sebelum ini bahawa probiotik adalah hampir satu keperluan jika anda ingin meningkatkan kesihatan usus anda.

Bijirin penuh telah diketahui mengurangkan keradangan dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Ini boleh menjadi sangat penting bagi orang yang mempunyai lebih banyak masalah yang melampaui kesihatan mereka.

Manfaat lain untuk makan bijirin penuh adalah bahawa ia membolehkan anda merasa kenyang untuk tempoh yang lebih lama. Dalam jangka masa panjang, ini akan membantu anda mengurangkan makanan yang berpotensi menyebabkan kesihatan usus anda menjadi semakin teruk.

Pergi ke luar

Yap, simple as that. Hanya pergi ke luar. Apabila anda pergi ke luar, anda akan mendedahkan badan anda kepada jumlah mikroorganisma yang hampir tidak berkesudahan yang wujud di dunia.

Apabila anda mendedahkan badan anda pada pelbagai jenis mikroorganisma, anda akan meningkatkan sistem imunisi anda.

Meningkatkan sistem imunisi anda benar-benar bermula dengan usus anda. Bakteria anda perlu didedahkan kepada pelbagai perkara untuk menjadikannya lebih kuat. Sebab itu, mengapa hanya pergi ke luar akan sangat membantu meningkatkan kesihatan usus anda.

Bersenam lebih

Sama seperti pergi ke luar, bersenam akan mendedahkan bakteria anda kepada lebih banyak daripada yang akan dilakukan jika anda tidak pernah bersenam.

Bersenam lebih banyak akan memaksa usus anda untuk melakukan lebih banyak kerja. Anda akan membakar lebih banyak lemak. Apabila anda membakar lebih banyak lemak tubuh anda akan melakukan banyak kerja.

Apabila tubuh anda bekerja lebih banyak, bakteria anda perlu melakukan apa yang mereka boleh buat. Bakteria yang baik perlu melakukan lebih banyak lagi untuk memastikan tubuh anda dapat berfungsi dengan cara yang diperlukan sepanjang senaman yang anda lakukan.

Makan Lebih Banyak Buah dan Sayuran

Ini sepatutnya tidak perlu ada persoalan lagi. Sekiranya anda cuba memperbaiki kesihatan usus anda, saya hampir boleh menjamin bahawa diet anda tidak sihat seperti yang sepatutnya.

Ada alasan bahawa anda diberitahu untuk makan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari. Anda telah mendengar kata-kata, “epal sehari membuat doktor pergi.” Dengan itu, ia benar. Sekurang-kurangnya pada kesihatan usus anda.

Banyak buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi probiotik yang hanya akan meningkatkan kesihatan usus anda. Ini bermakna semakin banyak yang anda makan, lebih banyak probiotik akan dimasukkan ke dalam usus anda.

Apabila anda mempunyai usus yang penuh dengan probiotik, kesihatan usus anda mungkin lebih baik.

Cuba Diet Berasaskan Tumbuhan

Kesihatan usus

Jika anda seorang yang tidak pernah mencuba untuk mengurangkan daging dari diet mereka, maka anda mungkin ingin mempertimbangkan jika kesihatan usus anda sangat buruk. Mengubah diet pada makanan berasaskan tumbuhan dapat meningkatkan kesihatan usus anda dengan ketara.

Banyak daging yang kita makan sama ada diproses atau dipam dengan hormon pertumbuhan yang akan membahayakan bakteria usus kita pada akhirnya. Bakteria yang buruk akan menyukainya.

Orang yang hanya mengambil diet berasaskan tumbuhan lebih cenderung untuk mendapatkan semua nutrien yang mereka perlukan tanpa menjejaskan kesihatan usus mereka sepanjang masa. Orang-orang yang tidak mengambil ini dalam diet mereka purata adalah lebih berkemungkinan akan membolehkan bakteria buruk di usus anda berkembang.

Mempelbagaikan Diet Anda

Makan pelbagai jenis makanan boleh meningkatkan kesihatan usus anda. Anda tidak perlu makan perkara yang sama setiap hari untuk kekal sihat. Malah, itu mungkin akan menjejaskan anda pada akhirnya.

Mempunyai pelbagai jenis makanan dalam diet anda akan membolehkan bakteria usus anda menjadi lebih pelbagai juga. Apabila anda mempunyai pelbagai jenis bakteria dalam usus anda, peluang anda untuk mendapat usus yang sihat makin dekat.


Memperbaiki Kesihatan Usus Anda

Sekiranya anda tahu bahawa kesihatan usus anda buruk, anda tidak perlu membiarkan ia tetap seperti itu. Anda boleh meningkatkan kesihatan usus anda dengan mudah. Ia akan mengambil sedikit masa, tetapi ia dapat dilakukan dengan mudah.

Anda hanya perlu bersabar dengan proses itu. Jika anda boleh memberi masa badan anda untuk menyesuaikan diri dengan perubahan yang anda lakukan, kesihatan usus anda akan bertambah baik dalam masa yang singkat.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment