Jika Anda Tidak Percaya Anda Boleh Berjaya, Anda Mungkin Benar

“Kepercayaan mempunyai kuasa untuk mencipta dan kuasa untuk menghancurkan.”

Anthony Robbins
Jika Anda Tidak Percaya Anda Boleh Berjaya, Anda Mungkin Benar 1

Di mana anda berada sekarang, sebahagian besarnya, hasil dari apa yang anda percayai:

 • Dunia
 • Orang
 • Kejayaan
 • Wang
 • Usaha
 • Diri anda

Fakta yang terbukti: Kepercayaan kita membentuk realiti kita.

Tidak cukup? Persepsi kita dibentuk berdasarkan apa yang kita fikir adalah benar, bukan apa yang sebenarnya!

Orang dulu pernah menganggap bahawa mengoles merkuri di seluruh tubuh boleh menyembuhkan banyak penyakit. Tahu tak? Orang ramai melakukannya – dan ia terbukti berkesan membawa maut.

Dan ia telah digunakan seperti itu untuk beribu-ribu tahun.

Itulah kuasa kepercayaan.


Apa yang anda percaya?

Lihatlah kehidupan anda, pada tindakan anda, pada apa yang anda lakukan dan tidak lakukan, dan anda akan mendapat sebahagian daripada jawapannya.

 • Anda berus gigi kerana anda percaya, tanpa ragu-ragu, bahawa ia akan mengekalkan kesihatan anda dan senyuman yang indah itu.
 • Anda bersenam bukan kerana sakit, tetapi kerana anda percaya ia akan menjadikan anda fit, sihat, dan seksi.
 • Jika anda seperti majoriti, anda pergi bekerja kerana anda mempunyai kepastian bahawa anda boleh
  • a) melakukan kerja dan
  • b) dibayar untuk itu.
 • Anda tidak minum dan memandu kerana anda percaya ia adalah perkara yang bodoh untuk dilakukan.

Konsep ini seolah-olah kecil dan sederhana mempengaruhi setiap aspek kehidupan anda, setiap tindakan yang anda ambil, dan setiap idea yang anda lakukan atau meninggalkan kerja yang belum selesai.

Anda hanya mencuba sekuat tenaga kerana anda percaya anda mesti.

Anda hanya melakukan sebanyak yang anda percaya mesti dilakukan.

Kita hanya melakukan perkara-perkara yang kita percaya berbaloi dilakukan, dan perkara-perkara yang kita percaya berbaloi dilakukan adalah perkara yang kita pakar lakukan.

Sekiranya kepercayaan dalaman anda percaya anda tidak boleh berjaya pada sesuatu, anda mungkin betul.

Jika Anda Tidak Percaya Anda Boleh Berjaya, Anda Mungkin Benar 2

Masalah Tiga Kali Ganda

Salah seorang penulis pakar paling terkenal mengenai kuasa ini ialah Anthony Robbins. Dalam bukunya Awaken the Giant Within, dia menyatakan bahawa kepercayaan kita sebahagian besarnya umum tentang masa lalu kita, berdasarkan tafsiran pengalaman yang menyakitkan atau menyenangkan. Beliau menimbulkan masalah tiga kali ganda:

 • Kebanyakan orang tidak secara sedar memutuskan apa yang mereka percayai.
 • Kepercayaan kita sering didasarkan pada salah tafsiran pengalaman masa lalu.
 • Kita sering lupa bahawa kepercayaan yang kita pakai kebanyakannya tafsiran, bukan realiti. Kita jarang, jika pernah, mempersoalkan kepercayaan lama kita.

Itu berbahaya

Kita sangat memberi perhatian kepada apa yang dikatakan atau difikirkan oleh orang lain, tetapi kita tidak memberi perhatian sedikit pun kepada kepercayaan yang membentuk nasib kita! Bolehkah anda duduk dan menulis semua kepercayaan teras anda tentang kehidupan sekarang? Atau adakah ia memerlukan pemikiran yang dalam?

Kita mesti tahu kenapa kita melakukan apa yang kita lakukan, dan “mengapa” dapat dikesan dengan kepercayaan kita.


Kepercayaan yang Menahan Kita

Kebanyakan kita mempunyai kepercayaan teras yang menahan kita. Jika kita percaya bahawa kita akan mengalami kemalangan maut setiap kali kita pergi memandu, kita tidak akan memulakan enjin. Bunyi tidak masuk akal, bukan?

Tetapi kebanyakan kita melakukannya dengan mimpi kita! Kita percaya, kebanyakannya secara tidak sedar, bahawa kita tidak dapat mencapainya.

 • Menjadi jutawan tidak akan berlaku kepada saya.
 • Saya tidak mempunyai apa yang diperlukan untuk menjadi yang terbaik dalam bidang saya.
 • Kehidupan kejayaan dan kebahagiaan bertaraf dunia adalah semua tentang nasib.
 • Saya tidak layak kepadanya.
 • Saya tidak layak menerima seseorang seperti dia.

Saya. Tidak boleh. Lakukan.

Kita tidak bangun pada waktu pagi dan memberitahu diri kita perkara-perkara ini.

Anda tidak bangun, melepaskan selimut anda dan menyatakan, “Ia adalah hari baru dan saya tidak boleh melakukan semua perkara supaya impian saya menjadi kenyataan!”

Sebaliknya, kita melakukannya dengan senyap, halus, dan kebanyakannya dari minda bawah sedar kita. Kita bahkan tidak tahu apa yang kita percaya separuh masa! Tetapi ia di sana, dan ia memberi kesan kepada kita, untuk lebih baik atau lebih teruk.

Ia adalah ramalan yang dipenuhi sendiri.

“Your belief determines your action and your action determines your results, but first you have to believe.”

Mark Victor Hansen
Jika Anda Tidak Percaya Anda Boleh Berjaya, Anda Mungkin Benar 3

Di manakah kita mulakan?

Kita bermula dengan diri kita sendiri, dan siapa kita sebenarnya.

Luangkan masa, duduk dengan pen dan kertas, tetapkan mood bermeditasi, dan tanya diri anda apa yang anda benar-benar mempercayai:

 • Keupayaan anda untuk mencapai matlamat yang anda telah tetapkan untuk diri anda
 • Tempat anda di dunia ini dan dengan orang lain
 • Kejayaan dan mereka yang mencapainya
 • Keupayaan anda untuk mempunyai dan menjadi yang anda inginkan

Jika anda mendapat jawapan yang anda mahu, hebat. Jika anda mendapat yang menakutkan anda, itu juga hebat – kerana sekarang, tidak seperti sebelum ini, anda boleh mengubahnya.

Jadi bagaimana kita mengubah kepercayaan yang terbatas?

Untuk permulaan, saya mencadangkan artikel indah ini, “How to Break Free from Your Limiting Beliefs” oleh Gustavo Razzetti. Kunci untuk mengubah apa sahaja dalam hidup anda adalah mulai.

Jadi mulai sekarang.

Kenal pasti apa yang anda percaya dalam bidang utama dalam hidup anda. Cari kepercayaan yang mengehadkan anda. Tukar mereka. Jangan berputus asa sehingga kepercayaan teras anda berhenti mengehadkan anda dan mula melayani anda. Dan itu magicnya. . .

Apabila anda berubah, semuanya berubah.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Remaja Kemurungan: Bagaimana Ibu Bapa Dapat Menawarkan Sokongan

Remaja kemurungan memperlihatkan dirinya dengan lebih banyak cara daripada satu dan mudah bagi ibu bapa untuk menyalah anggapnya sebagai perubahan mood yang normal.Walau bagaimanapun, jika anak anda menunjukkan tanda-tanda yang membimbangkan seperti mood buruk yang berterusan, perubahan selera makan, penurunan prestasi sekolah, pengasingan sosial, perubahan corak tidur, dan sakit tanpa sebab yang mendasarinya, dll., Berlangsung

Kaunseling dan Psikoterapi – Bagaimana Ia Membantu Anda

Tugas seorang kaunselor, seperti namanya adalah menawarkan khidmat nasihat mengenai bidang kepakarannya. Seorang kaunselor akan membantu klien untuk mengenali masalah mereka dan akhirnya menolong mereka untuk mengatasinya dengan berkesan. Sesi biasanya akan berlangsung di lokasi persendirian dan akan dimulakan dengan kaunselor mendengar dengan teliti masalah klien, yang membolehkan mereka memahami masalah dari perspektif mereka. Kaunseling

Apakah Perbezaan Antara Neurotik Dan Psikotik?

Dua istilah penyakit mental yang sering digunakan adalah neurotik dan psikotik. Walaupun kata-kata ini cenderung disebutkan, terdapat sedikit kekeliruan mengenai maksudnya. Ini adalah tujuan artikel ini untuk membersihkan beberapa kekeliruan dalam hal ini. Apa maksud Neurotik? Untuk mengatakan bahawa seseorang itu neurotik bermaksud bahawa mereka bertindak balas dengan kuat terhadap perkara yang berlaku dalam hidup

Cara Menguruskan Sindrom Raynaud Secara Semula Jadi

Sindrom Raynaud, keadaan yang sering disalahpahami, berlaku apabila terdapat gangguan aliran darah ke terutamanya jari dan jari kaki (juga telinga dan hidung), apabila terdedah kepada tekanan sejuk atau emosi, kerana penyempitan saluran darah. Biasanya, kawasan yang terjejas berubah menjadi putih, biru, kemudian merah terang sepanjang serangan, yang mungkin berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa jam.

Leave a Comment