Kenapa Anda Tidak Harus Takut untuk Berhenti Pekerjaan yang Anda Benci

Anda mengajar kepala anda untuk mendapatkan gred tinggi di kolej. Anda lulus dengan penghormatan. Anda melabur ribuan ringgit dalam pendidikan anda kerana semua orang mengatakan ia akan bermanfaat pada akhirnya. Dan akhirnya, anda mendapat pekerjaan impian anda. (Yeahhh)

Kenapa Anda Tidak Harus Takut untuk Berhenti Pekerjaan yang Anda Benci 1

Hanya satu masalah. Anda benci dengan perkataan kerja impian dan anda mahu berhenti.

Tetapi anda berasa seperti anda seakan tidak boleh kerana anda telah melabur masa, wang, dan peluh untuk sampai ke tahap ini dan berhenti merasa seperti anda membuang segala-galanya di tong sampah.

Anda masih mempunyai tanggungjawab kewangan (Hutang PTPTN).

Sebagai manusia (kita menghargai konsistensi dalam diri kita dan orang lain), anda mungkin takut bahawa orang akan memanggil anda “malas” jika anda bangun dan letak jawatan.

Dan di samping itu, anda tahu bahawa pada perjumpaan keluarga yang akan datang, seorang ahli keluarga akan berkata: “Anda bernasib baik untuk mempunyai pekerjaan. Terdapat banyak orang yang menganggur yang dengan senang hati ingin menukar tempat dengan anda. “

Berhenti kerja yang anda benci adalah sukar tidak kira bagaimana anda fikirkannya.

Kenapa Anda Tidak Harus Takut untuk Berhenti Kerja yang Anda Benci

1. Kesihatan Mental Anda Penting

Percaya atau tidak, kesihatan mental anda lebih penting daripada gaji anda.

Dalam menyediakan post ini, seorang wanita muda berkongsi pengalamannya memandu ke tempat kerja, meletak kereta di tempat letak kereta, dan kemudian menangis matanya selama sejam. Dia telah menghabiskan masa bertahun-tahun dalam pendidikan siswazah dan graduan sekolah dan mempunyai pekerjaan yang kebanyakan orang akan iri hati dengan pekerjaannya. Tetapi dia tidak pernah menyukainya dan kini dia mengalami kerosakan saraf di tempat letak kereta.

Sekiranya anda membenci pekerjaan anda ke titik di mana anda benar-benar tidak dapat berdiri di sana walaupun satu saat dalam sehari, sudah tiba masanya untuk berhenti.

2. Kesihatan Fizikal Anda Penting

Kesihatan fizikal anda sangat berkaitan dengan kesihatan mental anda.

Apabila kesihatan mental anda mula mempengaruhi kesihatan fizikal anda, anda boleh mengembangkan apa yang dikenali sebagai gangguan psikosomatik.

Psoriasis, ekzema, tekanan darah tinggi, dan ulser perut semuanya dianggap keadaan yang menjadi lebih buruk apabila terdapat tekanan dalam kehidupan seseorang.

Saya akan berhujah bahawa tetap sihat secara fizikal adalah lebih baik daripada menjalankan diri anda ke dalam masalah kesihatan hanya kerana anda memilih untuk tetap berada di pekerjaan yang anda benci.

3. Jika Anda Benar-benar Benci Kerja Anda, Ia Akan Mempengaruhi Produktiviti Anda

Banyak daripada kita cuba menyembunyikan fakta bahawa kita membenci pekerjaan kita dengan berusaha lebih keras. Mungkin anda bahkan meletakkan dalam jam tambahan hanya untuk membuktikan kepada diri sendiri bahawa anda tidak membenci pekerjaan itu.

Sandiwara itu mungkin berfungsi untuk sementara waktu tetapi tiada seorangpun dari kita boleh berlakon selama-lamanya. Akhirnya, penghinaan anda untuk pekerjaan itu akan muncul dalam projek yang tidak diselesaikan dengan betul atau yang terlambat. . . atau persembahan yang kurang disampaikan.

Pengurangan dalam produktiviti anda tidak memberi manfaat kepada anda atau majikan anda.

5. Hubungan Anda akan Memberi Kesan Jika Anda Tidak Berhenti

Tekanan akan menjejaskan hubungan anda dengan pasangan, anak, keluarga, dan rakan-rakan. Anda tidak boleh membeli hubungan yang baik dengan wang.

Sesuatu pekerjaan seharusnya tidak membebankan anda.

6. Lebih Lama Anda Mengurus Kerja yang Anda Benci, Lebih Banyak Anda Membuang Masa

Masa adalah komoditi terhad.

Setiap daripada kita mendapat 24 jam dalam sehari, 7 hari dalam seminggu, dan 365 hari dalam setahun.

Semakin lama anda tinggal di pekerjaan yang anda benci, lebih banyak masa yang anda bazirkan sedangkan anda mungkin mengetahui apa yang sebenarnya anda mahu lakukan dalam hidup.

Jadi Apa yang Harus Anda Lakukan?

Akui Bahawa Anda Bukan Orang yang Sama Semasa Anda Bermula di Jalan Ini

Perubahan sukar untuk semua orang. Jadi, saya menganggap bahawa mengakui kepada diri sendiri bahawa pekerjaan impian tidak lagi mengujakan anda adalah sukar. Walau bagaimanapun, ini sentiasa menjadi langkah pertama dalam perjalanan untuk menjadi bebas dan mengejar kehidupan yang anda mahu lakukan.

Ambil Ujian Personaliti

Jika sudah bertahun-tahun sejak anda mengambil ujian personaliti, mungkin masa untuk mengambil satu.

Ujian seperti Myers-Briggs atau StrengthsFinder 2.0 didasarkan pada penyelidikan psikologi dan boleh berguna dalam membantu anda meramalkan apa kekuatan dan kecenderungan anda.

Keperibadian kita umumnya menentukan kekuatan dan kelemahan kita dan boleh mencadangkan kerjaya yang tidak sesuai dan yang lain akan menjadi.

Boleh rujuk blog maukerja.com

Ujian Diri (Self-Assess)

Anda mungkin tidak mahu menjawab banyak soalan untuk mengetahui personaliti anda. Untuk kes itu, anda boleh menilai sendiri.

Ambil inventori kemahiran yang anda ada dan aktiviti yang anda lakukan yang menggembirakan anda. Adakah anda gembira apabila anda bercakap dengan orang melalui masalah? Adakah anda suka bekerja dengan kanak-kanak? Adakah tulisan datang kepada anda dengan mudah? Apakah perkara-perkara yang akan anda lakukan jika tiada siapa yang membayar anda?

Ujian diri dan mengambil ujian personaliti meletakkan anda di jalan untuk menemui atau menemui semula nafsu anda supaya anda dapat meneruskannya.

Temubual Maklumat

Sekarang dengan andaian anda telah menilai diri sendiri, apakah kerjaya yang sesuai dengan personaliti anda? Ini adalah titik di mana anda mula melihat rangkaian anda dan mencari orang yang sudah berada dalam profesion tersebut.

Anda boleh menyediakan wawancara maklumat dengan orang-orang ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai apa kehidupan dan pekerjaan seharian mereka.

Bersedia dengan Strategi untuk Berhenti (yang Termasuk Strategi Kewangan)

Ia adalah masa untuk pergi.

Ia tidak berhemat untuk meletak jawatan tanpa sebarang jaminan kewangan. Bil-bil masih perlu dibayar.

Mungkin anda boleh memulakan kerja sembilan untuk mendapatkan gaji yang lebih rendah pada pekerjaan yang anda ingin cuba? Atau mungkin anda boleh mengumpul wang untuk anda membina sumber pendapatan baru sebagai seorang usahawan? Adakah anda perlu pergi tinggal di sebuah apartmen dengan diri anda sendiri dan mempunyai rakan sebilik sementara?

Tidak ada jawapan yang betul atau salah di sini. Bahagian ini sepenuhnya terpulang kepada anda.

Nasihat saya ialah anda harus mempunyai rancangan untuk bertahan dari segi kewangan apabila anda meninggalkan pekerjaan yang anda benci.

Akhir Kata

Anda tidak perlu takut berhenti kerja yang anda benci. Ia tidak baik untuk kesihatan fizikal dan mental anda. Dan dengan jujur, hidup terlalu pendek untuk hidup terjebak dalam pekerjaan yang anda tidak pedulikan.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Cara Menjaga Kebersihan Diri Agar Kekal Sihat

Kesihatan adalah perkara yang sangat dititikberatkan hari ini, terutamanya dengan pandemik covid-19. Oleh kerana orang mencari cara untuk menjaga keselamatan diri dan orang tersayang daripada bakteria dan kuman, fokus pada kebersihan diri adalah yang terpenting.Selain itu, bukan sahaja kebersihan diri baik untuk tubuh anda, tetapi juga bagus untuk harga diri anda. Artikel ini memperincikan tentang

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu

Tidak kira sama ada perempuan atau lelaki, siapa yang tidak menginginkan bibir cantik yang berwarna merah jambu dan licin. Sebilangan orang cukup bernasib baik untuk mewarisi dari ibu bapa mereka atau rahmat Tuhan tetapi bagi sesetengah orang, ia masih menjadi mimpi. Tetapi ini tidak lagi berlaku; dalam artikel ini, saya akan mendedahkan cara menjaga bibir

5 Cara Turunkan Kolesterol dengan Perubahan Gaya Hidup

Berapa lama masa yang diperlukan untuk menurunkan kolesterol? Sekiranya jumlah kolesterol anda meningkat, dan doktor anda membuat bising ketika mereka memeriksa hasil makmal anda, adalah wajar untuk bertanya-tanya seberapa cepat anda dapat menurunkan nombor tersebut. Nasib baik, ada beberapa strategi terbukti yang boleh anda gunakan yang boleh membantu jumlah kolesterol anda beralih ke arah yang

Leave a Comment