Cara Mengendalikan Tekanan dan Ketegangan Mata

Ramai kawan saya mengalami tekanan mata dan ketegangan kerana masa skrin kecil yang berlebihan. Dengan kebanyakan kita menggunakan komputer dan telefon bimbit di tempat kerja, ketegangan mata telah menjadi masalah kesihatan utama.

Cara Mengendalikan Tekanan dan Ketegangan Mata 1

Sumber:Freepik

Penyelidikan menunjukkan bahawa masalah ketegangan mata dan tekanan berlaku pada sekitar 70-80% orang yang menggunakan komputer di tempat kerja. Merasa letih, kesilapan semasa bekerja, mata berair, berkedut, dan kemerahan pada mata, sakit kepala yang berterusan, dan mudah marah adalah beberapa masalah biasa yang dihadapi orang kerana ketegangan mata. Keperluan yang semakin meningkat untuk mengatasi dan menguruskan tekanan dan tekanan mata.

Petua Menguruskan Tekanan dan Ketegangan Mata

Menyesuaikan Pencahayaan

Sering kali kita cenderung untuk mengabaikan pengaturan cahaya semasa bekerja selama berjam-jam. Cahaya terang dari tingkap atau pencahayaan dalaman yang tajam boleh menyebabkan tekanan mata yang besar. Seseorang harus meletakkan skrin komputer dengan cara tingkap ke sisi, bukan di depan atau di belakangnya. Cuba menghalang lebihan pencahayaan dari luar dengan menggunakan langsir. Kurangkan cahaya dalaman yang tajam dengan mengurangkan jumlah sumber cahaya atau dengan menggunakan mentol / tiub nada cahaya hangat. Lampu halogen lebih baik daripada lampu pendarfluor overhead.

Kurangkan Silau Pada Skrin

Silau yang berlebihan pada skrin yang mungkin tidak disedari adalah penyebab lain sakit kepala semasa bekerja di skrin. Terdapat pelbagai alat yang tersedia untuk membantu mengurangkan tekanan ini: Muat turun penapis Blu-ray yang merupakan aplikasi yang membuat perisai di skrin anda

  • Gunakan lapisan / penutup anti-reflektif pada skrin anda
  • Sekiranya lampu luar tidak dapat dikurangkan, anda boleh menggunakan tudung komputer
  • Gunakan cermin mata lapisan Anti-reflektif. Seseorang boleh memilih kacamata lapisan Anti-reflektif (AR). Ini adalah cermin mata khas yang dibuat untuk orang yang mempunyai masa skrin yang berlebihan. Lapisan khas ini membantu menyekat cahaya biru yang berbahaya, menjadikan mata tetap santai.

Laraskan Tetapan Paparan Anda

Menyesuaikan tetapan paparan seperti kecerahan, ukuran teks, kontras, suhu warna komputer anda dapat membantu mengurangkan ketegangan mata dan keletihan. Secara amnya, penyesuaian ini bermanfaat:

  • Kecerahan: skrin yang anda lihat seharusnya kelihatan santai di mata. Sekiranya latar belakang kelihatan memancarkan cahaya / terlalu terang atau kelihatan terlalu kusam atau kelabu, maka anda perlu menyesuaikan kecerahan. Juga, kebanyakan skrin mempunyai kawalan kecerahan automatik hari ini, di mana kecerahannya secara automatik berkurang jika pencahayaan di sekitarnya redup.
  • Suhu Warna: Sesuaikan tetapan layar sesuai dengan keselesaan anda. Mengurangkan suhu warna juga mengurangkan jumlah cahaya biru yang dipancarkan oleh skrin.
  • Ukuran teks: Ini adalah salah satu faktor yang boleh dipertimbangkan. Elakkan mata anda dengan membaca teks yang kelihatan sukar dibaca. Sesuaikan saiz teks mengikut keselesaan anda.

Mengambil Rehat Kerap

Cuba lakukan rehat 5-10 minit setiap 2 jam untuk mengurangkan rasa keletihan. Berjalan-jalan, jauhkan dari layar dan percikan mata anda dengan air sejuk. Semasa komputer anda pecah, berdiri, bergerak dan meregangkan lengan, kaki, punggung, leher dan bahu anda untuk mengurangkan ketegangan dan keletihan otot. Gunakan beg teh hijau sejuk (bekas) untuk menghilangkan bengkak di sekitar mata anda. (Simpan beg teh hijau bekas di dalam peti sejuk – dan letakkan di atas mata anda – menutupi bahagian bawah mata juga) berehat selama 20 minit dan angkat.

Berkelip

Berkelip menjadikan mata anda tidak kering. Memerhatikan skrin secara berterusan mengurangkan berkelip sebanyak 30-40%. Oleh itu, mata terasa kering dan tegang. Setiap 20 minit, berkedip 10 kali dengan menutup mata seolah-olah tertidur (sangat perlahan). Ini akan menjadikan mata anda tidak kering. Sekiranya mata terasa tegang setelah berkelip, gosokkan kedua telapak tangan dan sapukan kompres hangat pada mata yang berkedut dan urut kelopak mata dengan lembut dengan jari anda.

Senaman Mata

Senaman mata dapat sangat membantu dalam meningkatkan penglihatan dan merupakan keharusan bagi orang yang mempunyai waktu lama untuk mengelakkan masalah mata. Cuba gerakkan bola mata anda ke atas dan ke bawah tanpa berkelip. Setelah kira-kira 10 pengulangan latihan ini, gosokkan kedua telapak tangan anda dan tutup mata anda sehingga anda dapat merasakan kehangatan yang merembes. Ini dipanggil palming.
Anda boleh mengikuti ini dengan menggerakkan bola mata anda secara mendatar, dari 9 hingga 3, dan secara menyerong, dari 2 hingga 7 dan 11 hingga 4. Ini dapat membantu melegakan tekanan tambahan pada otot yang berkembang ketika melihat skrin komputer.

Dengan semua cadangan yang disenaraikan, saya yakin ia akan sangat membantu anda mengelakkan dan mengatasi tekanan dan tekanan mata. Menjalani pemeriksaan mata secara rutin adalah suatu keharusan jika anda mempunyai lebih dari 3-4 jam masa skrin setiap hari.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment