7 Manfaat Pada Kesihatan Meminum Teh Hijau

Teh hijau adalah minuman yang agak biasa. Ia juga sihat untuk anda.

Bagi sesetengah orang, teh hijau boleh dianggap sebagai minuman paling sihat yang pernah anda miliki. Kesannya pada badan anda tidak dapat ditandingi dengan minuman lain di luar sana.

Tetapi apa sebenarnya manfaat yang akan anda dapatkan?

Memahami bagaimana minuman ini boleh meningkatkan kesihatan anda secara keseluruhan akan membolehkan anda menikmati minuman yang lebih banyak lagi.

Manfaat Teh Hijau Pada Kesihatan

Kebanyakan teh mempunyai beberapa jenis kesan pada badan anda yang akan meningkatkan kesihatan anda. Walau bagaimanapun, tiada satupun dari mereka dapat tandingi teh hijau.

Ini adalah minuman yang akan meningkatkan kesihatan anda dengan cara yang lebih banyak daripada satu. Jangan hanya minum teh hijau kerana rasa. Minum dengan mengetahui bahawa ia akan memberi kesan positif pada tubuh anda dengan pelbagai cara.

Berikut adalah 7 manfaat pada kesihatan meminum teh hijau yang anda tidak akan lupa.

Meningkatkan Fungsi Otak

Manfaat teh hijau

Bahan aktif utama teh hijau ialah kafein.

Ia tidak mengandungi kuantiti yang sama seperti kopi, tetapi ia mengandungi cukup di mana anda tidak akan mempunyai masalah merasakan rangsangan tambahan tenaga.

Tidak seperti kopi, teh hijau tidak akan memberi anda kegilaan yang terlalu banyak kafein.

Perkara yang baik mengenai kafein ialah ia membolehkan otak anda meningkatkan penembakan neuron dan pembebasan neurotransmitter seperti dopamine dan norepinephrine. Ini bermakna mood anda akan bertambah baik bersama memori anda.

Teh hijau juga mengandungi asid amino yang mempunyai kesan anti-keresahan. Jadi, jika anda seorang yang mempunyai banyak kebimbangan, teh hijau dapat memperbaiki ini. Kebimbangan adalah sesuatu yang berlaku kerana fungsi tertentu di dalam otak anda, jadi apa-apa yang boleh memperbaiki itu akan menjadi bonus.

Tidak harus mempunyai kebimbangan mengenai kafein yang terkandung di dalam teh hijau. Apabila anda membandingkannya dengan kopi, ia tidak akan lebih kuat dari kopi. Kopi akan memberi anda perasaan tinggi tetapi juga dapat membawa anda turun dengan cepat. Sebab itu, anda melihat orang yang memerlukan beberapa cawan kopi lebih dari satu kali sehari.

Dengan teh hijau, tenaga anda akan dapat dikekalkan kerana ia dapat memberikan otak anda cukup dorongan tanpa berlebihan seperti kopi.

Mengurangkan Risiko Kanser Tertentu

Apabila anda mendengar perkataan “kanser,” anda secara automatik memikirkan perkara yang paling teruk. Ia bukan sesuatu yang ingin dihadapi oleh sesiapa sahaja.

Nah, teh hijau mempunyai keupayaan untuk mengurangkan risiko beberapa kanser.

Teh hijau adalah sumber antioksidan yang hebat yang akan mengurangkan risiko kanser. Kerana kanser sebahagiannya dibantu oleh kerosakan oksidatif, antioksidan dalam teh hijau akan memberikan sedikit perlindungan dari itu.

Kanser payudara, prostat, dan kolorektal adalah tiga jenis kanser yang teh hijau bantu lindungi. Terdapat beberapa kajian yang dilakukan bahawa orang yang minum teh hijau cenderung kurang untuk mengembangkan jenis kanser ini.

Boleh Melindungi Otak Dari Penyakit

Manfaat teh hijau

Seperti usia kita, otak kita mula perlahan-lahan merosot. Ia hanya satu fakta kehidupan.

Kita tahu sekarang bahawa teh hijau akan meningkatkan fungsi otak anda, tetapi apa maksudnya jika kita sekarang berada di usia tua?

Banyak di antara kita mempunyai pengalaman dengan penyakit Alzheimer dan Parkinson, mungkin melalui ahli keluarga atau seseorang yang kita kenal.

Ini adalah dua penyakit neurodegenerative(Penyakit Kemerosotan Saraf) yang paling biasa. Otak akan mati pada kadar yang lebih cepat apabila anda mengalami penyakit ini.

Walau bagaimanapun, terdapat kajian yang menunjukkan teh hijau mengandungi sebatian yang dapat melindungi neuron. Apabila anda mampu melindungi beberapa neuron anda, risiko anda mempunyai beberapa jenis penyakit neurodegenerative berkurangan dengan ketara.

Meningkatkan Kesihatan Gigi

Kesihatan gigi sangat penting. Semua orang mahu mempunyai senyuman yang cantik. Tiada siapa yang mahu terus-menerus mengalami nafas berbau.

Teh hijau mampu membunuh bakteria tertentu yang menyebabkan nafas berbau.

Ia juga akan membunuh bakteria tertentu yang boleh mengakibatkan jangkitan.

Apabila anda menghadapi risiko yang lebih rendah untuk jangkitan tertentu, mulut anda akan berterima kasih.

Ini juga boleh menyebabkan anda menjimatkan banyak wang pada masa akan datang kerana anda tidak perlu pergi ke doktor untuk mengetahui apa yang anda perlu lakukan untuk menyelesaikan sebarang masalah yang berlaku di dalam mulut anda.

Mengurangkan Risiko Penyakit Kardiovaskular

Penyakit jantung dan strok adalah antara punca utama kematian di seluruh dunia. Untuk satu sebab atau yang lain, orang-orang mengembangkan jenis penyakit ini.

Penyebab utama penyakit ini biasanya adalah kadar kolesterol. Teh hijau dapat menurunkan kadar kolesterol yang buruk yang akan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

Antioksidan dalam teh hijau juga mempunyai kesan utama ke atas darah anda. Ia membantu memastikan kolesterol Lipoprotein(LDL) anda dilindungi semasa berada dalam darah anda. Ini membolehkan risiko penyakit jantung jatuh.

Meningkatkan Prestasi Fizikal

Kerana teh hijau mempunyai tahap kafein tertentu di dalamnya, ia akan memberi anda peningkatan tenaga tertentu yang anda perlukan.

Ini bermakna ia boleh menyebabkan peningkatan prestasi fizikal.

Kafein telah dikenali untuk membolehkan tubuh anda menggunakan lebih banyak lemak sebagai tenaga, jadi apabila bekalan karbohidrat anda habis, tubuh anda akan beralih ke lemak kerana ia adalah sumber tenaga.

Lemak terbakar lebih cepat daripada karbohidrat tetapi membolehkan anda menggunakan tenaga dengan lebih cekap.

Apabila ini berlaku, tubuh anda akan melakukan lebih baik pada tugas apa saja yang dilakukannya. Rata-rata, anda mungkin boleh mengharapkan kenaikan kira-kira 10% dalam prestasi fizikal anda kerana teh hijau.

Meningkatkan Pembakaran Lemak

Teh hijau digunakan secara meluas sebagai suplemen pembakar lemak.

Ia telah diketahui meningkatkan metabolisme anda. Metabolisme yang meningkat bermakna badan anda akan membakar sumbernya pada kadar lebih cepat.

Apabila anda membakar lebih banyak, akhirnya tubuh anda akan mula membakar lemak. Dengan kebanyakan diet orang, badan mereka akan membakar karbohidrat terlebih dahulu, kemudian beralih untuk membakar lemak. Sekiranya anda dapat membakar bekalan karbohidrat anda dengan cepat, anda akan dapat membakar lebih banyak lemak.

Ini semua berlaku dengan peningkatan metabolisme.

Teh Hijau adalah Minuman Untuk Anda

Teh hijau adalah jelas sesuatu yang harus dimasukkan dalam diet anda.

Tidak pasti apa teh hijau yang anda perlukan? Saya mengesyorkan teh ini untuk anda.

Secara peribadi, saya bukan peminum teh besar, tetapi saya boleh menyedutnya dan meminum secawan atau dua supaya saya dapat meraih manfaat teh hijau.

Ini bukan sesuatu yang perlu diambil ringan. Sekiranya anda serius mengenai kesihatan anda dan masa depan anda, anda harus mempertimbangkan untuk mempertimbangkan teh hijau sebagai sebahagian daripada rutin harian anda.

Jangan hanya meminumnya kerana rasa, minum kerana anda tahu ia akan membantu anda menjalani gaya hidup yang lebih baik dengan komplikasi yang kurang.

Jika anda mencari manfaat minuman lain yang dapat meningkatkan kesihatan anda, baca Manfaat Jus Aloe Vera

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

1 thought on “7 Manfaat Pada Kesihatan Meminum Teh Hijau”

  1. Namun, disebalik manfaat dan khasiatnya, teh hijau juga mempunyai sisi negatif dan risiko yang perlu diambil kira. Perkara sebegini jangan sesekali diambil mudah terutama sekiranya teh hijau diambil dalam kuantiti atau jumlah yang banyak.

    Reply

Leave a Comment