8 Tanda Pencernaan Yang Buruk

Kita semua pernah mengalami saat kita makan sesuatu dan kemudian, mungkin sekitar satu jam kemudian, perut kita mula terasa sakit.

Ini boleh berlaku karena pencernaan yang buruk. Tubuh anda tidak selalunya memiliki proses pencernaan yang sama setiap hari, terutama ketika ia agak lemah.

Sulit bagi tubuh anda untuk pertahankan tahap kesehatan yang sama setiap saat. Ini boleh jadi penyebab kepada pencernaan yang kurang baik. Namun, hanya karena anda menderita sakit perut kecil, itu tidak bermaksud pencernaan anda sepenuhnya buruk. Masalah pencernaan terjadi pada setiap orang di beberapa titik dalam kehidupan mereka.

Jika seseorang mengatakan mereka tidak pernah mengalami atau memiliki masalah pencernaan sebelumnya maka mereka berbohong.

Adakah mungkin untuk mengenal pasti jika anda memiliki pencernaan yang kurang baik sebelum anda harus menderita melalui sakit perut yang tak lama selepas makan?

Tanda Pencernaan Buruk

Ianya mungkin untuk mengetahui jika pencernaan anda buruk. Tubuh anda akan memberikan tanda-tanda bahawa pencernaan buruk.

Anda tidak ingin menjalani hidup dengan pencernaan yang kurang baik, terutama ketika tubuh anda mencuba memberi tahu betapa buruknya keadaannya.

Tapi apa tanda-tanda pencernaan yang buruk? Adakah sudah jelas? Adakah tubuh anda benar-benar pandai memberi tahu anda ketika ada sesuatu yang salah?

Di bawah ini anda akan mendapat jawapan atas pertanyaan-pertanyaan ini. Anda akan memahami tanda-tanda pencernaan yang buruk dan memahami apakah anda memiliki pencernaan yang buruk atau tidak.

Sakit Perut

Sakit Perut

Ini telah diketahui orang ramai, tetapi sakit perut adalah tanda bahawa anda memiliki pencernaan yang buruk. Ia tidak seharusnya perlu terasa sakit dari makanan yang anda makan.

Jika anda rasa sakit, ada sesuatu yang terjadi di dalam perut yang seharusnya tidak terjadi.

Tiada yang suka mengalami ketidaknyamanan setelah makan. Memiliki pengalaman seperti itu akan membuatkan anda tidak ingin makan beberapa makanan.

Memiliki sakit perut bahkan mungkin tidak disebabkan oleh makanan yang anda makan, ada beberapa jenis ketidakseimbangan yang terjadi di perut dan usus anda yang menyebabkan masalah.

Bau Mulut

Bangun dengan nafas pagi bukanlah kejutan bagi siapa pun. Itu hanya sesuatu yang terjadi karena apa yang tubuh anda alami ketika tidur.

Namun, jika anda selalu memiliki bau mulut sepanjang hari, ini boleh menjadi petanda bahawa pencernaan anda buruk. Nafas yang buruk bukanlah sesuatu yang harus terjadi sepanjang hari. Jika anda memiliki kebersihan mulut yang cukup baik, nafas anda mungkin tidak selalu berbau segar, tetapi itu seharusnya tidak buruk.

Bau mulut biasanya terjadi karena perut anda tidak mencerna makanan sepenuhnya. Tubuh anda menghasilkan lebih banyak gas. Ketika anda memiliki banyak gas, hanya ada dua jalan untuk tempat gas itu dapat keluar dari tubuh anda.

Biasanya ketika gas keluar dari tubuh anda dari bagian belakang, baunya sudah tentu wangi semerbak sabun pencuci Softland. Hal yang sama berlaku ketika gas ingin keluar melalui mulut anda. Ini akan menyebabkan bau mulut yang mungkin anda alami.

Sembelit

Tanda-tanda pencernaan yang buruk
ketika anda mengalami sembelit, ini boleh menjadi satu perjuangan untuk pergi ke tandas. Pergi ke tandas seharusnua menjadi proses yang sangat lancar dan harus terjadi setiap hari.

Jika anda berjuang di tandas atau tidak pergi setiap hari, maka anda dapat mengangap bahawa anda sembelit.

Anda mengalami sembelit karena makanan yang anda makan tidak dicerna dan diproses sepatutnya. Ia tidak sepenuhnya dicerna. Anda tidak mendapat semua nutrisi yang boleh anda dapatkan dari makanan yang anda makan saat anda mengalami sembelit.

Oleh itu, ini membuat tubuh anda lebih sulit untuk memecah makanan sepenuhnya, sehingga membuatnya lebih sulit untuk melalui seluruh tubuh anda. Ketika makanan anda tidak boleh melalui tubuh anda, sembelit pasti akan terjadi.

Intoleransi makanan

Ketika saya mengatakan intoleransi makanan, saya bermaksud tentang tubuh anda mulai mengisukan masalah makanan yang tidak ada di sana sebelumnya. Contohnya, tubuh anda mula bereaksi berlainan terhadap makanan yang biasanya tidak pernah anda alami sebelumnya.

Ketika pencernaan anda buruk, bakteri di perut anda beraksi. Bakteri jahat mulai berkembang lebih dari yang seharusnya.

Intoleransi makanan terjadi ketika tubuh anda tidak menghasilkan enzim yang diperlukan untuk mencerna sepenuhnya makanan tertentu. Tidak semua makanan menggunakan enzim yang sama untuk dicerna.

Kimia perut kita selalu berubah, oleh karena itu, berbagai enzim dihasilkan dan pada jumlah yang berlainan. Oleh itu, ianya mungkin menyebabkan intoleransi makanan jika pencernaan anda buruk.

Turun Naik Berat Badan

Perubahan berat badan berlaku kepada semua orang secara semulajadi. Walau bagaimanapun, apabila anda mengalami turun naik berat badan yang ketara tanpa cuba membuat perubahan pada berat badan anda, ini mungkin menjadi tanda bahawa anda mengalami pencernaan yang kurang baik.

Apabila makanan tidak melewati sistem pencernaan dengan cara yang sepatutnya, anda cenderung mendapat sedikit berat badan.

Sekiranya tubuh anda tidak mendapatkan nutrien yang diperlukan daripada makanan yang anda makan, anda lebih cenderung akan kehilangan sedikit berat badan.

Penghadaman yang baik membolehkan badan anda berada di sekitar berat yang sama seperti biasa. Akan ada faktor yang mengubah berat badan secara semulajadi, seperti penuaan atau pembesaran dan itu cerita lain.

Sindrom Rengsa Usus

Irittable bowel Syndrome atau IBS adalah sesuatu yang boleh menjadi sangat tidak selesa dan memalukan. Puncanya boleh menjadi beberapa perkara termasuk makanan tertentu yang kembali ke tubuh anda tidak dapat dicerna dengan betul.

Tubuh anda bertindak balas terhadap makanan tertentu yang menyebabkan sakit perut anda menjadi sedikit kusut. Ini adalah sesuatu perkara yang tiada siapa mahu berurusan dengannya.

Sekiranya anda mempunyai makanan yang anda tahu akan mencetuskan IBS anda, anda perlu cuba mengelakkannya di semua kos. Ada yang salah dengan pencernaan anda.

Mengambil beberapa probiotik boleh membantu anda menyelesaikan isu-isu anda dengan IBS dan mungkin menghapuskan masalah untuk anda sama sekali.

Untuk maklumat lanjut boleh didapati di Wikipedia.

Masalah Kulit

Kulit Bermasalah

Mengalami pencernaan yang buruk boleh melampaui masalah dengan beberapa makanan atau perut anda. Ia boleh diperhatikan apabila anda mempunyai masalah dengan kulit anda.

Kondisi kulit seperti ekzema, psoriasis, dan jerawat semuanya dapat dikesan apabila mengalami masalah pencernaan.

Sebab-sebab keadaan kulit ini berlaku adalah kerana badan anda tidak menyerap vitamin tertentu yang biasanya anda dapat melalui makanan anda. Apabila terdapat masalah pencernaan, tubuh anda tidak akan mendapat semua nutrien yang diperlukan dari makanan yang anda makan.

Apabila anda tidak mempunyai nutrien tertentu, kulit anda akan mendapat reaksi kerana ia berkembang pesat dari beberapa vitamin yang anda dapat melalui diet harian anda.

Refluks

Refluks pada dasarnya adalah perasaan terbakar yang anda dapatkan setelah makan.

Ini adalah salah satu daripada tanda-tanda pencernaan yang paling biasa. Kebanyakan orang telah mengalami ini.

Refluks adalah sesuatu yang boleh menyebabkan pedih ulu hati. Sekiranya anda pernah mempunyai pedih ulu hati, maka anda tahu rasa sakit yang diberikannya.

Sukar untuk menyingkirkannya apabila ia bermula. Ini adalah kerana pencernaan yang buruk. Asid di perut anda bertindak gila dan akan terus menyebabkan masalah selagi penghadaman anda tidak baik.

Pencernaan yang buruk Boleh Menjadi Satu Perjuangan

Mempunyai pencernaan yang buruk akan menyebabkan banyak masalah. Banyak perkara yang akan menjadi sakit dan untuk menanganinya sepanjang masa boleh memberi impak yang besar kepada kesihatan anda.

Perhatikan tanda-tanda di atas supaya anda tahu apabila anda perlu membuat perubahan. Jangan mengabaikan tanda-tanda juga kerana mereka boleh membawa kepada masalah yang mungkin tidak dapat berubah dengan perubahan sederhana dalam diet anda.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment