Tahukah Anda Kekurangan Vitamin boleh Menyebabkan Kulit Gatal?

Kegatalan adalah kata yang digunakan untuk menggambarkan sensasi menjengkelkan pada kulit anda yang tidak dapat anda garu, tetapi setelah anda melakukannya, keperluan untuk menggaru menjadi semakin sengit. Ini adalah kitaran ganas yang pasti diketahui oleh ramai orang yang mengalami kulit gatal. Bukan hanya mempengaruhi perasaan anda pada waktu bangun tidur, tetapi juga boleh mempengaruhi tidur anda secara besar-besaran, yang menyebabkan mood rendah, keletihan dan tabiat buruk.

Tahukah Anda Kekurangan Vitamin boleh Menyebabkan Kulit Gatal? 1

Terdapat banyak penyebab kulit gatal, termasuk alergi, sensitiviti makanan, ketidakseimbangan hormon dan kosmetik, tetapi pernahkah anda menganggap bahawa kekurangan nutrien mungkin menjadi penyebab kegatalan kulit anda? Di sini saya akan menerangkan beberapa kekurangan nutrien kritikal yang berkaitan dengan kulit gatal, juga dikenali sebagai pruritus.

Vitamin Sinar Matahari

Kulit kering dan gatal sering kali menjadi tanda kekurangan vitamin D. Oleh kerana vitamin D dihasilkan melalui pendedahan kulit terhadap sinar matahari dan kolesterol pada kulit, pada musim sejuk, ketika pendedahan cahaya matahari kurang, orang sering mengalami kulit kering dan gatal yang mengaitkannya dengan cuaca sejuk. Walau bagaimanapun, kekurangan vitamin D mungkin merupakan penyebab yang lebih mungkin.

Dalam kes kekurangan vitamin D yang teruk dengan faktor penyumbang lain, anda boleh mengalami keadaan autoimun seperti ekzima dan psoriasis, sebab itulah bermanfaat untuk melihat tanda-tanda awal. Serta kulit yang terdedah kepada cahaya matahari, anda dapat mengonsumsi vitamin D dalam makanan seperti ikan berminyak, telur dan daging organ. Minyak vitamin D topikal juga boleh digunakan di kawasan kemerahan dan gatal yang teruk jika ini adalah penyebabnya.

Sekiranya anda merasa berisiko kekurangan vitamin D, anda boleh memeriksa kekurangan vitamin D melalui pengamal kesihatan anda atau ujian mudah yang boleh anda pesan secara dalam talian atau melalui klinik swasta.

Sekiranya anda makan makanan yang diperkaya nutrien dan masih mengalami gejala, ini mungkin disebabkan oleh masalah pada usus anda.

Lemak Penting ( Essential )

Kekurangan atau ketidakseimbangan asid lemak penting juga boleh menyebabkan kulit gatal. Asid lemak tak jenuh ganda omega-6 dan omega-3 memainkan peranan penting dalam fungsi kulit. Mereka juga menghasilkan molekul isyarat kuat, yang disebut eicosanoid, yang mempengaruhi tindak balas keradangan kulit. Dalam kekurangan, tindak balas ini menjadi tidak berfungsi sehingga menyebabkan kulit gatal, merah dan meradang. Gejala lain termasuk lebam merah kecil di bahagian belakang lengan dan kuku yang mengelupas.

Oleh kerana asid lemak penting tidak dibuat di dalam badan, anda mesti mengambilnya dalam makanan anda, jika tidak, anda akan kekurangan. Asid lemak omega-3 terdapat dalam ikan berminyak, kuning telur, biji rami, biji chia, dan kenari, dan anda harus mengambil makanan kaya omega-3 setiap hari.

Tahukah Anda Kekurangan Vitamin boleh Menyebabkan Kulit Gatal? 2

Menggaru Kulit yang Kurang Zat Besi

Kekurangan zat besi lebih banyak dikaitkan dengan keletihan, peredaran yang lemah, sindrom restless leg dan keguguran rambut, tetapi juga boleh menyebabkan kulit gatal. Berita baiknya adalah bahawa kegatalan akan reda jika ini adalah masalah yang mendasari dengan meningkatkan pengambilan zat besi anda!

Zat besi terdapat dalam makanan berasaskan haiwan dan tumbuhan. Walau bagaimanapun, sumber haiwan seperti daging merah, daging organ dan tiram, menyediakan jenis besi yang paling mudah didapati, yang bermaksud bahawa tubuh anda dapat menggunakannya dengan lebih mudah. Untuk sumber zat besi nabati seperti bayam, kangkung dan lentil yang memakannya dengan makanan yang diperkaya dengan vitamin C seperti lada, brokoli, dan buah sitrus meningkatkan penyerapannya, yang bermaksud anda memperoleh lebih banyak manfaat yang menyenangkan pada kulit.

Nutrien selaras kulit yang lain

Kekurangan vitamin B12 dan vitamin A juga boleh menyebabkan kulit gatal, jadi jika anda mengalami kulit gatal secara kronik, tahap pengujian vitamin ini dapat membantu. Ujian ini akan membantu menentukan sama ada kekurangan ini adalah punca sensitiviti dan kegatalan kulit anda.

Kekurangan vitamin B12 dan vitamin A disertai dengan gejala lain seperti keletihan, keseimbangan yang buruk, masalah dengan penglihatan, dan peredaran yang lemah, jadi perhatikan juga. Sekiranya ragu-ragu, hubungi doktor atau ahli terapi pemakanan anda untuk menyiasatnya lebih lanjut.

Nilai kesihatan usus anda

Kekurangan nutrisi boleh menyebabkan banyak gejala kulit, termasuk kulit gatal, tetapi jika anda makan makanan yang diperkaya nutrien dan masih mengalami gejala, itu mungkin disebabkan oleh masalah pada usus anda. Sekiranya anda mengalami kulit gatal, selalu cari kemungkinan masalah yang mendasari, dan pastikan diet anda merangkumi pelbagai makanan berkhasiat kulit untuk mengelakkan kegatalan sehingga anda dapat hidup bebas dari sensasi kulit yang menjengkelkan dan menikmati kulit anda lagi!

Rujukan
  • Yonova D. Pruritus in certain internal diseases. Hippokratia. 2007;11(2):67-71.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment