June 28

0 comments

Kebenaran Mengenai Makan Snek Tengah Malam


Saya rasa semua orang boleh mengakui bahawa mereka pergi ke dapur larut malam untuk mengambil makanan ringan. Saya telah membuat sandwic tengah malam terlalu banyak untuk dikira.
Nampaknya tidak berbahaya, tetapi banyak orang mengernyitinya, mendakwa bahawa makan lewat malam akan membuat anda bertambah berat badan.

Kebenaran Mengenai Makan Snek Tengah Malam 1

Saya tidak pasti bagaimana stigma negatif mengenai makanan ringan tengah malam bermula, tetapi ia telah menarik banyak daya tarikan dalam beberapa tahun.

kebelakangan ini, dan maklumat yang salah mengenai topik ini terus tersebar.

Oleh itu, mari kita bongkar semua mitos dan nyatakan kebenaran mengenai makanan ringan lewat malam.

Kajian

Sebilangan besar kajian menunjukkan bahawa orang yang makan sekurang-kurangnya 25 peratus kalori mereka selepas makan malam bertambah berat badan daripada mereka yang tidak.

Ini mungkin kelihatan membimbangkan pada mulanya.
Namun, jika anda perhatikan dengan teliti, kebanyakan kajian utama telah dilakukan terhadap orang yang bekerja berjam-jam atau shift malam, kerana mereka adalah orang yang cenderung mempunyai jadual makan lewat malam.

Dan kita semua tahu bahawa tekanan tinggi dan kurang tidur boleh menyebabkan kita tidak hanya membuat pilihan makanan yang tidak sihat, tetapi juga makan berlebihan.

Jadi, walaupun bukti ini nampaknya menunjukkan bahawa makan pada waktu malam harus dielakkan dengan segala cara, mungkin terlalu berat sebelah untuk memberikan hasil yang pasti.

Bagaimanapun, tekanan tinggi dan kurang tidur boleh menyebabkan bencana kesihatan dan kesejahteraan anda secara keseluruhan.

Fakta

Mari kita lihat beberapa sains. Makan makanan berkarbohidrat tinggi tepat sebelum tidur boleh memudaratkan kumpulan orang tertentu – mereka yang mempunyai masalah metabolik. Ini kerana tindakan itu boleh menyebabkan kadar gula darah sangat rendah, menyebabkan tidur yang buruk, dan mengakibatkan peningkatan hormon pemicu selera makan, sehingga sukar untuk mendengar isyarat kelaparan semula jadi tubuh anda.

Inilah sebabnya mengapa anda disyorkan untuk makan makanan terakhir anda sekitar 2 jam sebelum tidur, untuk memberi masa kepada badan anda untuk mencerna makanan sepenuhnya dan mengelakkan diri anda daripada mengalami kesan sampingan negatif seperti tidur yang kurang baik.

Sekarang, adakah ini bermakna anda tidak boleh makan lewat malam? Tidak tepat.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda lapar

Sekiranya anda benar-benar lapar pada tengah malam, dan tidak hanya merasa bosan, letih, atau tertekan, maka anda semestinya tidak menyekat keperluan anda.

Kurang pentingnya waktu anda memilih untuk makan dan lebih banyak makanan apa yang anda memutuskan untuk dimasukkan ke dalam badan anda.

Cuba pertimbangkan. Kalori adalah kalori, tanpa mengira waktu penggunaannya.

Walau bagaimanapun, tidak semua kalori dibuat sama.

Elakkan makanan bergula, dan pilih makanan ringan yang tinggi protein. Ini akan memastikan tahap gula darah anda tetap stabil, dan membuat anda berpuas hati sehingga pagi.

Tubuh manusia bijak. Apabila benar-benar lapar, ia akan meminta makanan. Anda tidak boleh mengabaikannya hanya kerana waktu tidak sesuai.

Sebaliknya, makanlah secara intuitif, cubalah makan dengan cukup pada siang hari, dan jika anda masih lapar pada jam 9 malam, teruskan dan makan makanan ringan lewat malam tanpa merasa bersalah mengenainya.

Baca juga

Tinggalkan Komen Anda

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}