April 18

Sleep Apnea, Gejalanya dan Bagaimana anda Boleh Mencegahnya?

1  comments

Pernahkah seseorang memberitahu anda bahawa anda cenderung untuk berdengkur? Atau mungkin bukan anda… tetapi anda mempunyai pasangan atau ahli keluarga yang berdengkur? Adakah anda mendapati bahawa anda cenderung bangun sepanjang malam? Atau mungkin anda fikir anda mendapat tidur yang nyenyak, tetapi anda secara konsisten mendapat mulut kering pada waktu pagi?

Sleep Apnea, Gejalanya dan Bagaimana anda Boleh Mencegahnya? 1
sumber: freepik

Ini adalah semua tanda yang boleh menunjukkan bahawa anda (atau … ahli keluarga berdengkur yang anda sayangi) mungkin mempunyai sesuatu yang disebut “Sleep Apnea.” Ada orang yang tidak dapat tidur tanpa mesin dan itu kerana mereka menderita keadaan perubatan yang disebut ‘Sleep Apnea’.

Mari kita bincangkan. Apa itu Sleep Apnea?

Jenis Sleep Apnea yang paling biasa adalah ‘Obstructive Sleep Apnea’ (OSA). OSA adalah gangguan pernafasan yang berpotensi mengubah nyawa dan mengancam nyawa yang berlaku semasa tidur.

Saluran udara atas berulang kali runtuh, menyebabkan nafas berhenti (apnea) atau pernafasan yang tidak mencukupi (hypopnea) dan fragmentasi tidur. Nafas berhenti semasa tidur selama 10 saat hingga satu minit atau lebih lama. Tahap oksigen dalam darah menurun.

Satu cabaran dengan perkara seperti ini ialah anda tidak semestinya bangun sepenuhnya. Oleh itu, tidak mudah untuk membuat diagnosis diri. TETAPI – Fragmentasi tidur menyebabkan rasa mengantuk pada waktu siang yang kronik (yang anda harapkan jika anda selalu terganggu sepanjang malam). Ini mengganggu tidur yang sihat dan menyebabkan sejumlah kesan jangka pendek dan jangka panjang yang mengancam kesihatan dan kesejahteraan- menjadi mereka yang menderita keadaan.

Berapa ramai orang yang mempunyai OSA? Kelaziman OSA pada populasi umum masih belum jelas. Beberapa kajian epidemiologi telah berusaha untuk mengkaji masalah ini. Data epidemiologi dari Young, Palta, Dempsey, et. Al (1993) dalam makalah kajian yang bertajuk: – Obstructive sleep apnea syndrome: sejarah semula jadi, diagnosis, dan pilihan rawatan yang muncul, dianggarkan bahawa dalam sekumpulan 602 individu pertengahan umur 2% wanita dan 4% lelaki memenuhi diagnostik minimum kriteria untuk sleep apnea dengan rasa mengantuk pada waktu siang yang berlebihan.

Orang yang kemungkinan besar menghidap atau mengembangkan OSA mungkin mempunyai salah satu daripada yang berikut: Obesiti, terutama di bahagian atas badan

Saluran udara atas kecil disebabkan oleh tisu tekak yang berlebihan atau struktur rahang perut

Halangan Hidung

Tekanan darah tinggi

Sejarah Keluarga OSA

Individu gemuk yang berlebihan berat badan

Obesiti, terutamanya kegemukan di bahagian atas badan dan badan adalah faktor risiko yang paling penting untuk sleep yang obstruktif. Lemak badan yang berlebihan pada leher dan dada menyekat jalan udara dan kadang-kadang paru-paru – sehingga menetapkan tahap untuk pernafasan terganggu pada waktu malam. Dan menurut penyelidikan… Semakin gemuk seseorang, semakin besar risiko apnea.

Berita baiknya adalah bahawa ada beberapa perkara umum yang dapat membuat perbezaan besar.

Ini termasuk:

Menurunkan berat badan, jika anda berlebihan berat badan atau gemuk (walaupun hanya 5% dari berat badan anda dapat membuat perubahan)

Elakkan alkohol, ubat penenang, dan hipnotik (kerana ia dapat menenangkan otot yang kita perlukan untuk bernafas)

Tidur di sisi anda atau dalam keadaan separuh bersandar

Sekiranya anda mengalami sleep apnea, jangan minum ubat tidur atau ubat penenang. Bahan kimia ini akan meningkatkan kelonggaran pada tisu saluran udara atas dan membuat penyumbatan menjadi lebih teruk. Rawatan khusus untuk sleep apnea obstruktif biasanya topeng yang dipakai pada waktu malam untuk memastikan saluran udara terbuka atau menggunakan mesin tidur yang dapat membantu anda bernafas dan tidur dengan betul.

Sekiranya OSA tidak dirawat, ia dapat meningkatkan risiko terkena:

Hipertensi

Aritmia jantung

Iskemia miokardium

Pra-diabetes strok

Berkurangnya kualiti hidup (kerana siapa yang ingin merasa kurang tidur?)

Penurunan berat badan sering dianjurkan untuk meningkatkan OSA di kalangan pesakit gemuk. Bukan sahaja penurunan berat badan yang berterusan dapat meningkatkan OSA, ia juga meningkatkan banyak koordinat yang berkaitan secara bebas seperti hipertensi, kolesterol tinggi, dan diabetes. Semakin besar perubahan berat badan atau lilitan pinggang, semakin besar peningkatan OSABaca Juga

Mempunyai Masalah Perut ? Ini Adalah Makanan Terbaik Untuk Kesihatan Usus anda.

Manfaat Minyak Aromaterapi yang Menakjubkan

Cara Mengurangkan Tahap Kolesterol Anda Secara Semula Jadi

Asid Folik: Nutrien Yang Dapat Meningkatkan Pertumbuhan Rambut Anda

5 Cara Merawat Tumit Merekah

Cara Menghilangkan Jerawat Di Telinga

Tinggalkan Komen Anda

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}