January 8

0 comments

Cara Menguruskan Sindrom Raynaud Secara Semula Jadi


Sindrom Raynaud, keadaan yang sering disalahpahami, berlaku apabila terdapat gangguan aliran darah ke terutamanya jari dan jari kaki (juga telinga dan hidung), apabila terdedah kepada tekanan sejuk atau emosi, kerana penyempitan saluran darah.

Biasanya, kawasan yang terjejas berubah menjadi putih, biru, kemudian merah terang sepanjang serangan, yang mungkin berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa jam. Selalunya terdapat kesemutan, bengkak dan kesakitan dan wanita sembilan kali lebih mungkin mendapat penyakit ini.

Raynaud boleh berkisar dari ringan hingga parah (autoimun) dan penyebabnya mungkin disebabkan oleh tiroid yang tidak aktif, sementara faktor risiko yang umum termasuk merokok, ubat barah dan ubat selesema.

Sekiranya anda mengesyaki anda menghidap penyakit Raynaud, anda perlu diperiksa oleh doktor, yang akan melakukan Nailfold Capillaroscopy, untuk membezakan antara penyakit Raynaud primer dan sekunder. Sekiranya disyaki penyakit yang mendasari, seperti penyakit autoimun atau tisu penghubung, anda mungkin perlu menjalani beberapa ujian darah (seperti antibodi dan ESR). Penting untuk diketengahkan, bahawa tidak ada ujian darah tunggal untuk mendiagnosis penyakit Raynaud, ini adalah penyakit pengecualian.

Teknik menguruskan Raynaud’s

Beberapa ubat yang paling biasa digunakan untuk menguruskan sindrom Raynaud adalah penyekat saluran kalsium (mis. Nifedipine), namun ubat ini tidak berlaku tanpa kesan sampingan, yang paling sering adalah sakit kepala, kemerahan, pening, takikardia refleks, edema periferal. Mencari punca penyakit, dan mengatasinya secara semula jadi, boleh menghasilkan hasil yang lebih berkelanjutan.

Strategi terbaik untuk mengelakkan simptom adalah melindungi diri anda dari selesema (tangan, penghangat kaki / pek panas), bersenam untuk meningkatkan peredaran (berjalan kaki 30 minit atau bahkan TaiChi!). Urut dan hidroterapi juga dapat membantu meningkatkan peredaran darah. Meditasi dan yoga diketahui berkesan dalam menurunkan tahap adrenalin (tekanan) yang menyempitkan saluran darah anda. Biofeedback – teknik minda / badan untuk mengembangkan pemahaman yang baik mengenai fungsi fisiologi, dan menguasai mereka – boleh digunakan untuk melatih diri anda untuk meningkatkan bekalan darah ke hujung kaki.

Cara Menguruskan Sindrom Raynaud Secara Semula Jadi 1

Tambahan diet:

  • Elakkan kafein yang boleh memperburuk keadaan, dengan menyekat saluran darah anda.
  • Tambahkan omega 3s untuk meningkatkan peredaran anda – banyak ikan berminyak, walnut, chia dan biji rami dan suplemen minyak ikan yang berkualiti.
  • Makan banyak rempah seperti halia, bawang putih, cayenne, cili dan serbuk coklat gelap / koko untuk meningkatkan peredaran darah.
  • Perkenalkan minyak kelapa untuk diet anda, yang dapat memperbaiki radang arteri.
  • Naikkan kadar magnesium (bayam, alpukat, biji labu, badam) untuk mengendurkan saluran darah.
  • Tingkatkan pengambilan vitamin C anda dengan memakan lebih banyak buah dan sayur mentah. Makan makanan seperti epal (dengan kulit) dan produk soba. Ini mengandungi antioksidan rutin yang melindungi saluran darah anda.
  • Tingkatkan penghidratan anda dan minum teh herba sepanjang hari (misalnya teh Yogi atau PUKKA, atau buat sendiri), dengan rempah pemanasan seperti kayu manis, kapulaga, kunyit, halia, koko dan cili.

Suplemen

Bagi suplemen, jika anda kekurangan magnesium, anda mungkin perlu mengambil makanan tambahan yang berkualiti. Minyak ikan “bersih” (atau omega 3 vegan) juga dapat memperbaiki keadaan ini, jika anda merasa anda tidak mendapat cukup minyak pati dari diet anda.

Baca juga

Tinggalkan Komen Anda

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}