January 29

6 Sebab kita Suka Alpukat

0  comments

Beberapa pakar penurunan berat badan telah memberi pernyataan buruk kepada alpukat (avocado), mengatakan bahawa mereka harus dihindari kerana kandungan lemaknya yang tinggi. Walaupun mereka lebih kalori daripada buah-buahan lain, lemak dalam alpukat adalah lemak yang sihat – dan apabila dimakan sebagai bagian dari diet seimbang, malah dapat membantu menurunkan berat badan.

Lihat mengapa kita tidak mendapat cukup alpukat:

Ia membantu anda merasa kenyang lebih lama

Satu kajian di Amerika mendapati bahawa alpukat membuat anda merasa kenyang lebih lama, sehingga anda tidak boleh makan makanan yang tidak sihat di antara waktu makan. Peserta kajian melaporkan 40% kurang lapar tiga jam setelah makan makanan yang merangkumi setengah alpukat, berbanding mereka yang makan tanpa alpukat.

Ia membantu melawan barah

Mengandungi sejumlah besar antioksidan, alpukat juga mengandungi fitokimia yang membantu memerangi barah, termasuk: alpha karoten, beta karoten, lutein dan asid oleik (asid lemak yang sangat baik melindungi dari barah payudara). Untuk meningkatkan sifat memerangi barah alpukat, gabungkan dengan sebilangan tomato.

Ia menangkal demensia

Asid oleik yang terdapat dalam alpukat membantu mengekalkan myelin, bahagian penting dari otak dan sistem saraf. Mengekalkan ini membantu meningkatkan fungsi otak dan bahkan dapat menangkal penyakit degeneratif seperti demensia.

Ia menurunkan kolesterol

Asid oleik ramuan ajaib itu juga bertanggungjawab untuk membantu mengurangkan kolesterol, faktor risiko utama penyakit jantung. Kajian terhadap orang yang mempunyai kolesterol tinggi mendapati bahawa makan makanan kaya lemak tak jenuh tunggal dari alpukat menurunkan kadar kolesterol mereka sebanyak 17% hanya dalam satu minggu.

Ia membantu melindungi daripada penyakit serius

Alpukat kaya dengan kalium, membantu menjaga nisbah kalium dan natrium anda seimbang. Mengalami ketidakseimbangan di kawasan ini boleh menyebabkan komplikasi kesihatan seperti strok, ulser perut dan osteoporosis.

Ia memperbaiki kulit anda

Alpukat mengandungi vitamin A, vitamin yang membantu kulit anda membersihkan sel-sel mati dan menjadikannya kelihatan berseri. Di atas semua ini, mereka penuh dengan antioksidan yang melawan radikal bebas yang dapat menua kulit sebelum waktunya. Anda juga boleh menggunakan alpukat dalam topeng muka untuk membersihkan dan melembapkan.Baca Juga

Keradangan dan Gula dalam Darah – Adakah Anda Tahu Kaitannya?

Apa yang Vitamin A Lakukan dan Mengapa kita Memerlukannya?

9 Khasiat Kesihatan Saffron yang Kuat untuk tahun 2021

12 Khasiat Alpukat (Avocado) Untuk Kesihatan yang Menakjubkan

Daun Salam : Potensi Manfaat Kesihatan, Pemakanan, dan Kesan Sampingan

10 Makanan Terbaik Untuk Meningkatkan Testosteron

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>