Sakit Tekak: Gejala, Punca, dan Rawatan

Sakit tekak sangat biasa dan boleh disebabkan oleh pelbagai penyakit yang mempengaruhi kebanyakan pada suatu ketika dalam hidup kita. Antara punca yang paling umum berlaku dalam sakit tekak mungkin termasuk virus sejuk, refluks asid, atau alergi.

Sakit tekak juga boleh menyukarkan makan dan minum. Jika cukup teruk, masalah menelan boleh membawa kepada penurunan berat badan atau komplikasi lain.[1] Artikel ini akan merangkumi penyebab sakit tekak yang berbeza, menerangkan apabila anda perlu berjumpa dengan doktor, dan apa yang anda boleh lakukan untuk meredakan sakit tekak anda.

Sakit Tekak: Gejala, Punca, dan Rawatan 1

Penyebab

Beberapa penyebab sakit tekak yang paling biasa termasuk:

 • Jangkitan virus: Selsema, virus selsema, krup, mononukleosis, dan – jarang terjadi – herpangina, campak, dan cacar air.
 • Jangkitan bakteria: Strep throat boleh menyebabkan sakit tekak yang teruk dan kesukaran menelan. Amandel (Tonsil) juga boleh menjadi sangat bengkak. Bakteria lain yang dipanggil Arcanobacterium haemolyticum juga boleh menyebabkan sakit tekak serta ruam. Penyebab bakteria sakit tekak perlu dirawat dengan antibiotik. Strep throat boleh menyebabkan komplikasi serius seperti kerosakan jantung atau buah pinggang jika tidak dirawat[2]
 • Jangkitan saluran hidung atau sinus: Bakteria, virus, dan juga kulat boleh menyebabkan post-nasal drip. Lendir yang dijangkiti yang berlaku di bahagian belakang tekak boleh menyebabkan sakit tekak.[3]
 • Alergi: Alergi habuk, jamur, dan kelembapan, khususnya, boleh menyebabkan post-nasal drip yang menyumbang kepada sakit tekak anda.[4]
 • Asid refluks: Tekanan sakit yang disebabkan oleh refluks asid biasanya lebih buruk pada waktu pagi kerana asid dari perut boleh memasuki esofagus, belakang tekak, dan mulut (menyumbang kepada hakisan gigi) pada waktu malam semasa anda sedang tidur.
Sakit Tekak: Gejala, Punca, dan Rawatan 2
 • Kerengsaan dari udara kering, bahan kimia atau asap rokok: Ini mungkin diperburuk dengan bernafas dengan mulut terbuka.
 • Laringitis kerana terlalu banyak menggunakan suara anda: Ini sering menjadi masalah bagi penyanyi dan individu yang menggunakan suaranya sebagai sebahagian daripada pekerjaan mereka. Laringitis biasanya menyebabkan suara serak dan sakit ketika bercakap juga.[5]
 • Selepas intubasi: Anda boleh mengalami sakit tekak jika anda mempunyai tiub pernafasan yang dimasukkan semasa pembedahan atau disebabkan oleh penyakit atau kecederaan. Ini sementara dan biasanya akan reda dalam satu atau dua hari selepas tiub dikeluarkan.
 • Pembedahan: Pembedahan seperti thyroidectomy juga boleh menyebabkan sakit tekak.[6] Prosedur lain seperti EGD (esophagogastroduodenoscopy) di mana endoskopi dimasukkan melalui mulut dan belakang tekak juga boleh menyebabkan rasa sakit tekak ini.
 • Kanser: Walaupun jarang berlaku, tumor atau pertumbuhan lain boleh menyebabkan sakit tekak.

Bila Berjumpa Doktor

Kesakitan tekak yang berterusan dengan sebab yang tidak diketahui harus dinilai oleh doktor untuk menolak penyebab serius yang boleh menyebabkan komplikasi kesihatan yang berbahaya.

Jika jangkitan menyebabkan sakit tekak anda, anda mungkin akan mengalami gejala lain seperti demam, batuk, keletihan, atau otot-otot yang sakit.[7]

Adalah sukar untuk mengetahui perbezaan antara bakteria dan penyebab sakit tekak di rumah. Kerana strep throat boleh membawa kepada komplikasi yang serius jika tidak dirawat, apabila ragu-ragu, anda harus diuji. Hampir mana-mana doktor, termasuk doktor keluarga dan doktor selepas waktu, dapat melakukan ujian strep.

Kesakitan yang teruk atau pembengkakan amandel (tonsil) yang teruk adalah sebab untuk berjumpa doktor.

Sakit tekak disertai ruam sering bersifat bakteria. Doktor harus menentukan sama ada antibiotik diperlukan.[8]

Sakit tekak disertai dengan post-nasal drip (lendir mengalir di bahagian belakang kerongkong) jarang dikaitkan dengan keadaan yang timbul atau serius. Walau bagaimanapun, jika ini berterusan lebih lama daripada beberapa minggu, anda mungkin perlu melihat doktor untuk menentukan punca utama.[9] Doktor keluarga anda adalah tempat yang baik untuk memulakan, tetapi anda mungkin perlu melihat seorang Imunologi yang menguji untuk alergi .

Walaupun bukan keadaan darurat, sakit tekak yang lebih teruk pada waktu pagi atau disertai dengan gejala seperti sakit perut atau pedih ulu hati harus dinilai oleh doktor.[10] Doktor keluarga dan pengamal am sering mendiagnosis refluks asid dan mampu melakukan ujian diagnostik atau merujuk anda kepada doktor yang lebih pakar sekiranya perlu.

Terdapat banyak ubat-ubatan yang boleh didapati, baik di kaunter dan preskripsi, yang boleh merawat sakit tekak yang berkaitan dengan refluks asid.[11] Walau bagaimanapun, anda perlu melihat doktor untuk diagnosis awal dan untuk mengesahkan apa-apa syarat yang serius.

Sekiranya anda mengalami sakit tekak sebaik sahaja mengalami anestesia umum atau memasukkan tiub pernafasan dengan alasan apa pun, ia mungkin tidak membimbangkan. Walau bagaimanapun, jika sakit tekak tidak mereda dalam masa beberapa hari, anda mungkin mahu menghubungi doktor. Beberapa pembedahan, seperti tiroidektomi boleh menyebabkan sakit tekak, jadi ingatlah ini.

Keadaan berikut sebenarnya adalah emergency. Anda harus menghubungi 911 atau pergi ke bilik kecemasan sekiranya anda mengalami sakit tekak disertai dengan:

 • Air liur meleleh berterusan[12]
 • Ketidakupayaan untuk menelan
 • Kesukaran bernafas[12]

Diagnosis

Mendiagnosis sumber sakit tekak boleh melibatkan makmal dan ujian, medical imaging, atau diagnosis pembezaan.

Makmal dan Ujian

Throat Culture: Throat culture adalah ujian di mana bahagian belakang kerongkong disikat dengan penyapu kapas yang panjang.[13] Lap kapas kemudian dihantar ke makmal untuk dianalisis bakteria. Penyapu biasanya dapat dinilai untuk radang tekak dengan sangat cepat (ini dipanggil rapid strep test). Selain itu, sinusitis atau jangkitan pada saluran hidung dapat didiagnosis menggunakan throat culture atau dahak anda.

Ujian Alergi: Sekiranya doktor anda mengesyaki alergi adalah penyebab sakit tekak anda, mereka mungkin melakukan ujian darah atau ujian kulit untuk mengesahkannya.

Ujian kulit melibatkan membuat calar kecil di kulit anda dan mendedahkan anda kepada alergen (bahan yang berpotensi anda alah) untuk melihat apakah anda mempunyai reaksi.[14] Hasil ujian kulit boleh didapati dengan segera sementara hasil ujian darah mungkin memerlukan beberapa hari.

Ujian Ubat: Sekiranya doktor anda mengesyaki refluks asid adalah penyebab sakit tekak anda, mereka mungkin menetapkan percubaan ubat refluks asid untuk melihat apakah anda bertindak balas.[15] Ini juga berlaku dengan disyaki alahan; doktor anda mungkin menetapkan percubaan ubat antihistamin sebelum menyelesaikan ujian alergi.

Pengimejan

Medical imaging, khususnya imbasan CT, ultrasound, atau MRI dapat digunakan untuk mendiagnosis sakit tekak jika penyebab yang disyaki disebabkan oleh benjolan atau pertumbuhan, atau sinusitis.[16]

Kaedah umum untuk mendiagnosis refluks asid atau masalah serupa adalah esofagogastroduodenoscopy (EGD) (juga kadang-kadang disebut endoskopi atas). Prosedur ini melibatkan memasukkan kamera kecil ke bahagian belakang kerongkong dan ke bawah kerongkongan untuk memvisualisasikan tisu esofagus.[17] Ujian lain yang boleh digunakan adalah barrium swallow.

Diagnosis Pembezaan

Sekiranya anda mempunyai benjolan atau benjolan yang berkaitan dengan sakit tekak anda, doktor anda akan berusaha untuk menentukan apakah itu kelenjar getah bening atau sesuatu yang lebih membimbangkan.[18] Sekiranya doktor anda tidak dapat menentukan bahawa benjolan itu adalah kelenjar getah bening, mereka mungkin mengarahkan biopsi .

Dalam hal rapid strep tests, negatif boleh berlaku. Atas sebab ini, setelah rapid strep tests dilakukan, throat culture biasanya dihantar ke makmal untuk ujian lebih lanjut.[19] Anda masih boleh menerima panggilan pada hari berikutnya atau dua memberitahu anda jika anda benar-benar mengalami strep throat (radang tekak).

Rawatan

Terdapat beberapa pilihan yang boleh anda mulakan dengan segera untuk merawat sakit tekak anda.

Pilihan Rawatan Gaya Hidup

 • Kekal hidrat
 • Elakkan asap
 • Gunakan humidifier (pelembap)

Ubat-ubatan

Terdapat pelbagai pilihan ubat untuk merawat penyebab sakit tekak yang mendasari, serta ubat untuk merawat gejala sakit tekak yang sebenarnya.

Antibiotik: Sekiranya anda didiagnosis dengan jangkitan bakteria seperti strep throat (radang tekak), doktor anda akan memulakan anda dengan menggunakan antibiotik.[20] Ini mungkin termasuk suntikan sekali atau antibiotik oral untuk jangka masa tertentu. Pastikan anda memberitahu doktor anda mengenai alahan terhadap ubat-ubatan, kerana terdapat banyak pilihan yang boleh dipilih oleh doktor jika anda mempunyai alergi terhadap penisilin atau antibiotik lain.

Antihistamin: Sekiranya anda mempunyai alahan, anda mungkin ingin mencuba antihistamin. Histamin dibebaskan akibat tubuh anda bersentuhan dengan bahan yang anda alah (debunga, jamur, kelemumur, dll.). Histamine adalah penyebab sensasi kesakitan di badan anda, jadi mengambil antihistamin seperti Zyrtec (cetirizine), Claritin (loratadine), atau Allegra (fexofenadine) akan membantu sakit tekak yang berkaitan dengan alahan.[21]

Ubat Refluks Asid: Rawatan refluks asid boleh memakan masa. Tetapi lebih cepat anda didiagnosis dan dirawat, semakin cepat gejala seperti sakit tekak akan hilang. Doktor anda mungkin akan memulakan anda dalam percubaan H2 blocker atau proton pump inhibitor (PPI) .[22] Anda mungkin menemui kedua-dua ubat ini di kaunter. Kaunter penyekat H2 termasuk Pepcid (famotidine). Kaunter PPI termasuk Prilosec (omeprazole), Prevacid (lansoprazole), dan Nexium (esomeprazole).

Terlepas dari sebab anda mengalami sakit tekak, terdapat beberapa rawatan yang dapat membantu anda mengawal tahap kesakitan anda. Aspirin, NSAID (seperti ibuprofen atau naproxen), dan Tylenol (acetominophen) semuanya sangat berkesan dalam mengawal kesakitan yang berkaitan dengan sakit tekak. Sekiranya anda mengalami sakit tekak yang teruk dan / atau anda sukar menelan kerana keperitan kesakitan anda, doktor anda mungkin menetapkan glukokortikoid (seperti prednisone atau dexamethasone) .[23]

Anda juga boleh menggunakan semburan tekak atau lozeng yang dijual bebas untuk membantu menghilangkan rasa sakit anda. Bahan aktif semburan biasa termasuk fenol dan benzokain.

Perubatan Percuma dan Alternatif

Untuk kekal terhidrat, anda mungkin ingin mencuba teh tanpa kafein yang hangat. Walaupun penyelidikan terhad, anda boleh mencuba menambahkan atau membeli teh yang mengandungi madu, pektin, atau gliserin.[24] Bahan-bahan ini disebut sebagai demulcents, yang membantu melegakan kerengsaan pada membran mukus mulut anda dan membuat filem yang menenangkan di mulut anda.

Terdapat produk komersial yang dikenali sebagai Throat Coat

yang mengandungi akar licorice, kulit elm licin, ekstrak berair kering, dan akar marshmallow, serta campuran bahan organik lain. Satu kajian kecil menunjukkan penurunan kesakitan yang ketara 30 minit berikutan penggunaan Throat Coat.

Terdapat penemuan yang tidak konsisten yang berkaitan dengan pelbagai ramuan dan akupunktur Cina.[25] Oleh itu, ini umumnya tidak digalakkan. Akan tetapi, anda mungkin akan menemui banyak testimoni yang menyatakan sebaliknya. Anda harus berbincang dengan doktor anda sebelum bereksperimen dengan ubat-ubatan herba, terutamanya jika anda mencampurkannya dengan ubat-ubatan yang telah ditetapkan oleh doktor anda.

Pencegahan

Kaedah yang paling berkesan untuk mencegah sakit tekak yang disebabkan oleh virus atau bakteria adalah mencuci tangan. Mencuci tangan dengan teliti sekurang-kurangnya 20 saat – memastikan bahawa anda membersihkan kuku jari ke pergelangan tangan anda – dapat mengurangkan risiko anda mendapat jangkitan.[26] Hand sanitizer adalah kaedah alternatif yang baik apabila anda tidak berada dekat bilik mandi.

Refluks asid: Sekiranya anda mengalami refluks asid, anda mungkin ingin membincangkan sama ada berat badan anda berpotensi menjadi penyebab atau tidak. Sekiranya ia penyebabnya, penurunan berat badan boleh menjadi penyesuaian gaya hidup yang baik untuk mengurangkan gejala yang berkaitan dan membantu mencegah sakit tekak jangka panjang[27]

Alergi: Sekiranya anda mempunyai alahan, anda mungkin membincangkan penggunaan ubat alergi oral atau hidung untuk jangka panjang.[28] Imunoterapi juga boleh menjadi pilihan.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment