Sakit Jantung: Apa yang boleh anda lakukan untuk menurunkan risiko anda

Berita baik bagi mereka yang berminat melindungi jantung mereka, kerana diet dan gaya hidup yang betul dapat mengurangkan risiko anda terkena penyakit ini. Berikut adalah lima perkara utama yang boleh anda lakukan untuk melindungi jantung anda.

Makan makanan yang betul

Ini bermaksud makan banyak sayur setiap hari untuk mendapatkan sterol tumbuhan (yang dapat membantu menurunkan kolesterol) dan serat, yang juga dapat menurunkan kolesterol, serta asam folat dan magnesium. Makan bijirin penuh, seperti roti coklat dan pasta, juga kaya serat dan banyak mineral yang baik untuk kesihatan jantung.

Terdapat berita baik juga, bagi kita yang suka mentega, kerana tidak ada bukti yang cukup untuk menyokong tanggapan bahawa lemak tepu dikaitkan dengan penyakit jantung, menurut kajian yang diterbitkan dalam Annals of Internal Medicine pada bulan Mac 2014. Dalam ini kajian, para penyelidik mengumpulkan hasil 72 kajian yang telah melihat kaitan antara asid lemak dan penyakit koronari. Ini tidak bermaksud anda harus makan lemak tepu untuk mengecualikan lemak lain, kerana anda masih memerlukan keseimbangan yang tepat antara semua lemak (asid lemak penting, lemak tepu mono dan lemak tepu dan makan 1-2 bahagian ikan berminyak seminggu boleh mengawal kolesterol).

Menurunkan berat badan

Sekiranya anda berlebihan berat badan, dapatkan bantuan untuk mencapai berat badan ideal anda kerana berat badan berlebihan menjadikan anda berisiko lebih tinggi terkena penyakit jantung dan masalah kesihatan lain, seperti barah.

Ambil vitamin B untuk menurunkan homosistein

Periksa tahap homosistein anda (sama ada meminta ahli terapi pemakanan anda untuk mengadakan ujian) dan berikan suplemen sesuai dengan hasilnya. Homocysteine ​​adalah penanda penyakit jantung yang bebas dan walaupun molekul biokimia yang diperlukan, terlalu banyak homocysteine ​​boleh bertindak sebagai pelelas vaskular dan merosakkan arteri anda.

Sekiranya anda berusia lebih dari 50 tahun, adalah baik untuk memastikan anda mengambil suplemen vitamin B dengan dos tinggi kerana kajian menunjukkan bahawa menurunkan homosistein anda pada kumpulan usia 50+, mempunyai faedah tambahan untuk meningkatkan ingatan anda.

Jagalah diri anda

Bersenam – walaupun ini bermaksud berjalan kaki setiap hari selama 20 minit, daripada menyertai gim, sudah menjadi permulaan yang baik. Penyelidikan yang diterbitkan tahun 2015 dalam American Journal of Clinical Nutrition mendapati bahawa “risiko terbesar [kematian awal] adalah pada mereka yang tidak aktif, dan itu konsisten pada orang yang normal, berat badan berlebihan dan gemuk” Lihat https://www.bbc.com/news/health-30812439

Sudah tentu, ini tidak bermakna anda harus terus mengalami kelebihan berat badan dan aktif, kerana menurunkan berat badan, juga akan mengurangkan risiko kematian awal dan komplikasi kesihatan lain, seperti diabetes (yang juga merupakan faktor risiko penyakit jantung).

Lawati doktor gigi anda dengan kerap

Anda mungkin terkejut mengetahui bahawa gusi yang meradang boleh menyumbang dan memburukkan lagi penyakit jantung. Ini kerana bahan kimia keradangan (dari penyakit gusi) boleh memasuki aliran darah dan menyumbang kepada keradangan arteri. Oleh itu, ada baiknya anda berjumpa doktor gigi secara berkala dan dapatkan nasihat mereka mengenai kebersihan mulut.

Anda juga boleh berjumpa dengan ahli terapi pemakanan yang terlatih untuk melakukan penilaian diet, kerana mereka akan dapat mengetahui sejarah diet anda – masa lalu dan sekarang – bagaimana memperbaiki apa yang anda makan atau makanan apa yang harus dielakkan atau jika anda kekurangan kumpulan makanan tertentu, seperti protein atau nutrien lain yang dapat membantu mengurangkan kemungkinan anda menghidap penyakit jantung atau menguruskan masalah yang anda hadapi pada masa ini.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Cara Menjaga Kebersihan Diri Agar Kekal Sihat

Kesihatan adalah perkara yang sangat dititikberatkan hari ini, terutamanya dengan pandemik covid-19. Oleh kerana orang mencari cara untuk menjaga keselamatan diri dan orang tersayang daripada bakteria dan kuman, fokus pada kebersihan diri adalah yang terpenting.Selain itu, bukan sahaja kebersihan diri baik untuk tubuh anda, tetapi juga bagus untuk harga diri anda. Artikel ini memperincikan tentang

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu

Tidak kira sama ada perempuan atau lelaki, siapa yang tidak menginginkan bibir cantik yang berwarna merah jambu dan licin. Sebilangan orang cukup bernasib baik untuk mewarisi dari ibu bapa mereka atau rahmat Tuhan tetapi bagi sesetengah orang, ia masih menjadi mimpi. Tetapi ini tidak lagi berlaku; dalam artikel ini, saya akan mendedahkan cara menjaga bibir

5 Cara Turunkan Kolesterol dengan Perubahan Gaya Hidup

Berapa lama masa yang diperlukan untuk menurunkan kolesterol? Sekiranya jumlah kolesterol anda meningkat, dan doktor anda membuat bising ketika mereka memeriksa hasil makmal anda, adalah wajar untuk bertanya-tanya seberapa cepat anda dapat menurunkan nombor tersebut. Nasib baik, ada beberapa strategi terbukti yang boleh anda gunakan yang boleh membantu jumlah kolesterol anda beralih ke arah yang

Leave a Comment