Ringkasan Kolesterol

Apa Itu Kolesterol?

Kolesterol juga dikenali sebagai lipid, dan pelbagai jenis lipid (kolesterol) mempunyai peranan yang berbeza. Lipid sangat penting untuk kesihatan dan metabolisme, ia dibuat dalam banyak sel yang berbeza di dalam tubuh dan khususnya hati menghasilkan kira-kira satu perempat.

Bagaimana kolesterol mempengaruhi kesihatan kita:

Kolesterol membentuk bahagian membran sel kita (atau batas sel), yang juga dikenal sebagai dinding sel. Ringkasnya, kolesterol memberikan kelenturan dan kekuatan dinding sel untuk menyimpan ‘barang’ dan keluarkan ‘barang’ yang lain. Apabila kolesterol seimbang dan menjalankan tugasnya dengan betul, sel mempunyai penghalang yang betul yang membolehkan sel berfungsi dengan berkesan.

Kolesterol juga penting untuk pembentukan hormon steroid seperti testosteron dan estrogen. Menariknya, keradangan (sakit sendi) dihasilkan oleh hormon steroid, jadi boleh dikaitkan dengan kolesterol.

Kerana peranan mereka dalam metabolisme, kadar kolesterol atau lipid yang salah dapat menyebabkan metabolisme yang salah.

Jadi mengapa perkataan kolestrol bunyi macam penyakit teruk?

Pertama, anda perlu tahu bahawa ketika kolesterol dalam darah membentuk lipoprotein. Ini terdiri daripada kolesterol, protein dan trigliserida dan protein ini dibuat di hati. Hati yang berfungsi dengan baik akan menghasilkan lipoprotein untuk membolehkan kolesterol diangkut ke seluruh sel dengan lancar.

Lipoprotein berketumpatan rendah yang meningkat (LDL) boleh menyebabkan penyakit kardiovaskular. Lipoprotein jenis ini tidak mempunyai kemampuan yang sama untuk bergerak lancar di sekitar aliran darah, kerana bentuk lipoprotein ini lebih melekit, sehingga kolesterol menumpuk di atasnya, dan menyumbat arteri. Sebagai contoh, dalam penyakit jantung koronari LDL membolehkan kolesterol disimpan di dinding arteri koronari, perlahan-lahan menyekatnya.

Lipoprotein berketumpatan tinggi yang meningkat (HDL) bertindak sebagai pel LDL. Ini membersihkan LDL, membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

Kesihatan Kolesterol dan Hati

Hati kita menghasilkan zat yang disebut hempedu, yang digunakan untuk membantu mencerna lemak. Sekiranya kita mempunyai penyakit hati, atau fungsi hati yang lemah kemampuan tubuh kita untuk memecahkan lemak akan berkurang. Seperti disebutkan di atas dalam perenggan pertama, hati menghasilkan lipid yang seterusnya membentuk lipoprotein. Sekiranya hati tidak berfungsi dengan baik, penghasilan kolesterol baik atau HDL dikurangkan sehingga lemak dan trigliserida menumpuk di hati, menyebabkan keracunan, kesesakan dan kegagalan hati selanjutnya. Pada akhirnya, ini boleh mengakibatkan kematian.

NASH atau steatohepatitis bukan alkohol atau penyakit hati bukan alkohol berlaku dalam keadaan di atas.

Apakah penyebab peningkatan kolesterol dan / atau penyakit hati?

Beberapa ubat penurun kolesterol seperti statin dapat merosakkan hati, terutama jika ada diet atau hidrasi yang buruk.

Bersenam secara teratur, dalam had anda sendiri – senaman apa pun lebih baik daripada tidak ada.

Diet yang merangkumi pengambilan daging merah yang tinggi, makanan tenusu tinggi lemak seperti keju, makanan goreng, makanan yang diproses dapat meningkatkan LDL sehingga meningkatkan kadar kolesterol.

Dehidrasi, pengambilan alkohol yang meningkat dan ubat-ubatan lain juga boleh menyebabkan tahap kolesterol tinggi dan / atau penyakit hati.

Apa yang boleh saya lakukan untuk menolong diri sendiri?

  • Diet – Berhenti makan sejumlah besar makanan goreng, makanan tenusu tinggi lemak dan sejumlah besar daging merah.
  • Penghidratan – Minum banyak cecair, memastikan teh dan kopi rendah.
  • Menurunkan berat badan – Terdapat hubungan antara pesakit yang mempunyai berat badan berlebihan dengan tahap kolesterol yang salah; LDL. Mengurangkan berat badan dan kemudian mengekalkan berat badan yang sihat membantu mengawal kolesterol.

Tetapi saya makan dengan baik, jadi mengapa saya menaikkan kolesterol jahat (LDL)?

Banyak orang bertanya perkara ini, dan komponen yang sering dilewatkan dalam melaksanakan perubahan untuk mengurangkan LDL adalah penghidratan:

Air juga memainkan peranan penting dalam kesihatan pencernaan, mempermudah perjalanan makanan dan sisa melalui sistem. Hati menghasilkan kolesterol LDL, sering diberi label kolesterol “buruk”, untuk menghasilkan asid hempedu untuk membantu pencernaan. Dalam tubuh yang sihat, setelah menjalankan peranannya dalam pengeluaran hempedu, LDL dibulatkan dan dikembalikan ke hati untuk digunakan di masa depan. Walau bagaimanapun, penghidratan yang tidak mencukupi dan atau ditambah dengan makanan olahan rendah serat, mengandung bahan kimia, menyebabkan pencernaan menjadi cadangan, mendorong hati menghasilkan lebih banyak kolesterol dalam usaha memecah makanan yang tidak dicerna. LDL kemudian memasuki sistem peredaran darah dan menumpuk di dinding arteri.

Kekal terhidrat akan membantu keseimbangan pencernaan dan peredaran darah yang membolehkan tahap HDL dan LDL anda membetulkannya. Sasarkan minum lapan gelas air sehari.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment