Remaja Kemurungan: Bagaimana Ibu Bapa Dapat Menawarkan Sokongan

Remaja kemurungan memperlihatkan dirinya dengan lebih banyak cara daripada satu dan mudah bagi ibu bapa untuk menyalah anggapnya sebagai perubahan mood yang normal.Walau bagaimanapun, jika anak anda menunjukkan tanda-tanda yang membimbangkan seperti mood buruk yang berterusan, perubahan selera makan, penurunan prestasi sekolah, pengasingan sosial, perubahan corak tidur, dan sakit tanpa sebab yang mendasarinya, dll., Berlangsung selama lebih dari dua minggu.Sekiranya demikian, ada kemungkinan anak anda menderita kemurungan dan memerlukan perhatian anda.Seperti yang kita ketahui sokongan ibu bapa dapat membuat keajaiban dalam merawat kemurungan remaja, mari kita bincangkan beberapa cara di mana anda dapat membantu dan menawarkan sokongan kepada anak anda.

1. Komunikasi adalah Kunci:

pensive grandmother with granddaughter having interesting conversation while cooking together in light modern kitchen
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Membuat anak anda terbuka tentang masalah mereka adalah tugas berat ketika kemurungan bermula.

Tetapi, di sini kuncinya adalah menghormati batas anak anda dan tetap menunjukkan keprihatinan dan keterbukaan anda terhadap komunikasi. Fokus anda mestilah mendengar dan tidak menilai atau memberi kuliah. Penting agar anak anda merasa didengar.

Daripada menjelaskan alasan mereka atau membicarakannya dari kemurungan, mengakui emosi dan kesakitan mereka akan menjadikan mereka lebih mempercayai anda dan berkomunikasi secara bebas.

Dalam kes-kes tertentu, kaunselor, atau mana-mana orang yang dipercayai juga dapat membantu apabila terdapat kekurangan kepercayaan antara ibu bapa dan anak.

2. Galakkan Remaja Anda Berkomunikasi Dengan Rakan dan Aktiviti:

four person standing at top of grassy mountain
Photo by Helena Lopes on Pexels.com

Tidak bersosial dan kurang berminat dengan aktiviti yang dulu dinikmati oleh anak anda adalah salah satu tanda kemurungan remaja yang paling biasa.

Untuk mengelakkan pengasingan dan membuat kemurungan menjadi lebih teruk, anda mesti membuat usaha dengan sengaja untuk membuat anak anda bertemu dengan orang lain.

Anda boleh menghubungi rakan mereka di tempat anda atau mendorong anak anda keluar dan berjumpa dengan orang lain.

Bentuk sukan dan seni, sama ada tarian, muzik atau lukisan akan membantu anak anda berhubung kembali dengan lingkaran sosialnya.

Memfokuskan minat dan bakat anak anda akan membantu membina harga diri, dan akhirnya, anda akan mendapati mereka menikmati aktiviti kegemaran mereka lagi.

3. Beralih Fokus ke Kesihatan Fizikal:

Pemakanan yang betul, sinar matahari, tidur nyenyak, dan melakukan segala bentuk aktiviti fizikal dapat membuat keajaiban ketika memerangi kemurungan.

Buat aktiviti fizikal menyeronokkan dengan menambahkan rutin tarian, bermain sukan, atau berjoging dengan haiwan kesayangan. Juga, pastikan anak anda tidak kekurangan Vitamin D kerana kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan perubahan mood.

Anda boleh menambah secawan teh chamomile untuk tidur yang lebih lena.

Kajian telah menunjukkan bagaimana media sosial dan berita sensasi mempunyai kesan negatif terhadap sistem saraf seseorang; oleh itu, lebih baik membatasi atau menghilangkan penggunaan skrin anak anda. Selain itu, menambahkan yoga dan meditasi dapat menenangkan fikiran.

Menambah latihan pernafasan yang sederhana ke rutin harian anak anda akan sekali lagi menenangkan sistem saraf dan membawa lebih banyak oksigen ke otak, sehingga menjadikan anak anda merasa lebih santai.

Anda mesti memastikan bahawa anak anda tidak terjebak dalam penyalahgunaan bahan kerana ini akan memburukkan lagi gejala kemurungan.

4. Dapatkan Bantuan Profesional:

Sekiranya anda merasakan sokongan dan gaya hidup anda tidak membantu kemurungan anak anda, adalah idea yang baik untuk mendapatkan bantuan profesional.

Pastikan bahawa penglibatan anak anda dalam proses memilih rawatan dan berasa selesa dengan ahli terapinya. Dalam kebanyakan kes, terapi kaunseling atau bicara berjalan dengan sempurna.

Sekiranya anak anda tidak menunjukkan perubahan positif, ubat atau antidepresan mungkin diresepkan.

Walau bagaimanapun, ubat-ubatan ini datang dengan risiko mereka sendiri dan bahkan boleh membuat kemurungan menjadi lebih teruk, terutama selama dua bulan pertama rawatan.

5. Jangan Lupa Menjaga Diri Anda:

Mengasuh anak yang tertekan boleh membebankan kesihatan fizikal dan mental anda sendiri. Oleh itu, mempunyai sistem sokongan yang kuat untuk kembali sama pentingnya.

Bila-bila masa anda merasa terharu, sedih, atau tidak berdaya, anda mesti mengakui emosi ini dan mencari jalan untuk melepaskannya melalui jurnal, bercakap dengan rakan, menangis, dll.

Kesihatan fizikal anda juga tidak boleh diabaikan. Mempunyai makanan seimbang, tidur nyenyak, aktiviti fizikal sama pentingnya untuk anda dan juga anak anda.

Anda mesti ingat bahawa semasa anda berada dalam keadaan sihat, barulah anda dapat menolong orang lain.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment