Gejala Refluks Asid Dan Apa Penyebabnya?

Refluks asid adalah sesuatu yang mungkin anda biasa dengar, tetapi apa sebenarnya ia?

Ringkasnya, refluks asid adalah apabila anda mula mengalami pedih ulu hati.

Takrifan yang lebih rumit sikit ialah apabila badan anda menghidupkan semula cecair jus gastrik(acidic gastric fluid) ke dalam esofagus anda.

Terdapat berjuta-juta orang yang akan mengalami ini hampir setiap hari.

Apakah sebabnya?

Adakah terdapat cara untuk menghilangkan refluks asid anda?

Gejala Refluks Asid

Refluks asid adalah perasaan yang agak sukar untuk dijelaskan. Ya, anda boleh mengetahui jika anda memilikinya kerana anda mungkin mempunyai pedih ulu hati, tetapi ada tanda-tanda lain yang akan memberi tahu anda memilikinya.

Pedih ulu hati bukan satu-satunya tanda yang memberi signal bahawa anda mempunyai refluks asid.

Anda boleh mempunyai gejala lain yang badan anda cuba berikan yang akan memberitahu anda bahawa refluks asid akan menjadi masalah untuk anda.

Berdehit

Kerana anda akan mempunyai asid yang masuk ke esofagus anda, pernafasan boleh menjadi sedikit lebih sukar. Ia boleh menjadi masalah yang besar.

Anda akan mula berdehit. Setiap nafas yang anda ambil tidak akan lancar. Anda akan merasa seolah-olah ada benda di dalam kerongkong anda semasa bernafas.

Loya

Reflux asid mempunyai bakat untuk membuat anda berasa seolah-olah anda sakit.

Anda akan merasa seolah-olah anda makan sesuatu yang buruk. Ini adalah perasaan yang boleh datang walaupun anda makan sesuatu yang mungkin anda peroleh setiap hari.

Mempunyai sesuatu semudah epal boleh menyebabkan anda merasa loya jika anda mempunyai refluks asid.

Muntah

Gejala refluks asid

Anda mungkin sampai ke tahap muntah jika anda mempunyai refluks asid.

Makan sesuatu yang mudah seperti snek kecil boleh membawa kepada sesuatu yang akan menyebabkan anda muntah kerana refluks asid anda.

Anda tidak perlu makan banyak untuk mengalami perjuangan yang akan datang dengan refluks asid.

Masalah Tekak

Apabila anda mempunyai asid yang menjalar esofagus anda, anda akan merasa seolah-olah anda mengalami masalah tekak. Ada perkara tidak berasa seperti yang sepatutnya.

Ini boleh menyebabkan keradangan di kawasan yang menyebabkan anda mengalami kesakitan atau sedikit kesakitan.

Sakit Menelan

Ini mempunyai hubungan dengan masalah tekak. Anda akan mengalami masalah ketika menelan.

Oleh kerana refluks asid, tekak anda tidak akan normal dan segala yang perlu dilaluinya akan mempunyai masa yang lebih sukar untuk melalui kawasan tersebut.

Hakisan Gigi

Gejala refluks asid

Kerana asid perut yang merayap dan pada dasarnya cuba untuk keluar dari badan anda, anda mungkin mengalami beberapa masalah dengan kesihatan mulut anda.

Jika anda mula menyedari bahawa anda mempunyai lebih banyak kesakitan di mulut dan gigi anda maka anda mungkin mempunyai kes refluks asid yang serius.

Nafas Buruk

Nafas buruk adalah sesuatu yang mudah terjadi apabila anda mempunyai refluks asid yang lemah. Anda mempunyai asid yang cuba untuk keluar dan ini boleh menyebabkan lebih banyak gas dari perut anda cuba keluar. Ini boleh menyebabkan lebih banyak bakteria di dalam mulut anda, dengan itu menyebabkan anda mempunyai nafas yang tidak baik.

Punca Reflux Asid

Refluks asid boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Walau bagaimanapun, banyak faktor ini tidak akan selalu menyebabkan refluks asid.

Sebab-sebab ini akan menjadi lebih buruk bagi sesetengah orang daripada yang lain. Tidak ada satu faktor yang pasti akan menyumbang kepada anda yang mempunyai refluks asid.

Berat Badan

Punca refluks asid

Hanya dengan berat badan berlebihan boleh menyebabkan anda mengalami refluks asid.

Orang yang berlebihan berat badan mempunyai badan yang beroperasi dengan cara yang berbeza daripada yang mempunyai berat badan yang “normal”.

Apabila anda menpunyai berat badan yang berlebihan, tubuh anda mungkin mengambil lebih banyak makanan ringan daripada yang sepatutnya. Bakteria di dalam perut anda kemudian boleh dibuang dengan cara yang akan menyebabkan asid perut mula melompat ke kawasan yang tidak sepatutnya.

Ini bermakna bahawa anda akan mula mengalami rasa pedih ulu hati yang mungkin lebih kerap daripada orang lain juga.

Makan terlalu banyak

Makan terlalu banyak boleh menyebabkan refluks asid yang teruk.

Tubuh kita tidak diciptakan untuk makan terlalu banyak makanan.

Apabila anda makan terlalu banyak makanan, anda mungkin menyedari bahawa anda mempunyai banyak gas berbanding biasa. Ini bermakna asid perut menyebabkan lebih banyak gas membentuk.

Akhirnya anda akan mula mempunyai beberapa asid perut yang cuba kembali melalui esofagus anda.

Ia masuk akal apabila anda fikir mengenainya. Badan anda perlu menghasilkan lebih banyak asid perut apabila anda mempunyai lebih banyak makanan di dalam perut anda supaya ia boleh memecahkannya sebanyak mungkin.

Jika badan anda tidak menghasilkan asid perut yang mencukupi, itu akan membawa kepada pelbagai masalah yang berbeza.

Baring Sejurus Makan

Graviti tidak akan menghentikan gas dan makanan dari bergerak di perut anda. Mereka tidak akan duduk diam di satu tempat.

Baring terlalu cepat selepas makan boleh menyebabkan refluks asid.

Apabila anda berbaring, kandungan perut anda akan mula bergerak. Mereka tidak akan turun ke bawah.

Jika anda duduk atau berdiri, asid dan makanan akan berada dibawah kerana graviti. Walau bagaimanapun, apabila anda berbaring, perkara akan menjadi lebih sukar. Tubuh anda tidak akan dapat menyimpan makanan itu.

Ini bermakna bahawa asid perut akan mempunyai masa yang lebih mudah merayap kembali ke badan anda dan ke esofagus anda.

Makan Makanan Ber-Asid

Makan makanan berasid seperti jeruk atau makanan spciy dengan mudah boleh membawa kepada refluks asid.

Makanan tertentu yang berasid bersebab dan mereka boleh bertindak balas terhadap badan anda dengan cara menyebabkan lebih banyak asid berkemungkinan mencapai esofagus anda.

Ini tidak bermakna bahawa anda harus menjauhkan diri dari jenis makanan ini, tetapi anda harus memilikinya secara sederhana. Terlalu banyak daripada mereka boleh membawa kepada sesuatu yang buruk yang anda tidak mahu alami. Sebagai contoh, pedih ulu hati.

Ubat tertentu

Terdapat beberapa ubat diluar sana yang boleh menyebabkan anda mengalami refluks asid. Berita baiknya ialah terdapat ubat di luar sana yang direka khusus untuk membantu mengurangkan refluks asid.

Walau bagaimanapun, risikonya ialah apabila anda mengambil sesuatu yang membalikkan refluks asid, anda lebih berkemungkinan mengurangkan jumlah asid perut yang anda miliki dan ini boleh membawa kepada masalah kesihatan yang lain.

Mengambil ubat seperti pil tekanan darah atau sesuatu seperti aspirin boleh menyebabkan asid di perut anda menjadi kacau. Oleh itu, apabila anda ingin mengambil pil ini, berhati-hati dan ambilnya secara sederhana supaya anda dapat mengelakkan refluks asid sebanyak mungkin.

Merokok

Penyebab asid refluks

Pada umumnya merokok hanya buruk untuk anda. Ia bukan sesuatu yang perlu dilakukan.

Merokok akan mengubah kandungan kimia badan anda dan ini bermakna bahawa kandungan kimia perut anda akan berubah dengan ketara.

Apabila ini berlaku, peluang refluks asid meningkat dengan ketara.

Kehamilan

Malangnya, jika anda hamil, anda boleh mula menghadapi refluks asid lebih banyak daripada biasa.

Menjadi hamil mengubah cara badan anda. Segala-galanya mengenai tubuh anda berubah. Ini bermakna bahawa solek kimia perut anda banyak berubah.

Perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah memastikan anda menghindari apa-apa yang mungkin membuat gejala refluks asid anda lebih buruk lagi.


Reflux Asid Tidak Seronok

Tiada siapa yang suka merasakan sakit pedih ulu hati. Ia adalah kesakitan yang selalu menjadi masalah untuk ditangani. Tiada apa-apa mengenainya adalah menyeronokkan.

Beberapa gejala refluks asid tidak akan menyebabkan refluks asid pada semua orang. Orang-orang yang tidak mengalaminya adalah orang yang bertuah.

Perhatikan tanda-tanda refluks asid dan cuba untuk mengenal pasti jika ada apa-apa yang dapat menyebabkannya. Pastikan tip mudah ini ada dalam fikiran anda, ianya akan memberikan diri anda peluang terbaik untuk menghindari refluks asid sama sekali.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment