Plan 3 Hari Diet Detoks: Cara Detoks Karbohidrat dengan Mudah

Ianya berkemungkinan untuk menetapkan semula badan anda dari semua karbohidrat buruk yang anda ada dengan diet detoks 3 hari.

Tidak kira siapa yang anda tanyakan mengenai penurunan berat badan mereka akan memberitahu anda bahawa karbohidrat adalah perkara # 1 yang perlu anda jaga. Karbohidrat adalah perkara-perkara yang licik yang kita masukkan dalam rutin harian kita yang entah bagaimana akhirnya menyebabkan masalah.

Masalah dengan karbohidrat adalah mereka dapat ditukar menjadi glikogen yang digunakan untuk tenaga. Tenaga adalah baik, bukan? Ya, tenaga adalah baik, tetapi hanya apabila ia digunakan.

Masalah bagi banyak orang ialah mereka mengambil lebih banyak karbohidrat (dan oleh itu menghasilkan lebih banyak glikogen) daripada tubuh mereka boleh bakar. Apabila terdapat lebihan glikogen maka tubuh anda menukarkannya menjadi lemak.

Lemak?

Boooooooooooo!

Itulah sebabnya anda melihat sebeberapa orang yang kelihatan seperti mereka boleh makan apa-apa sahaja dan tidak mendapat apa-apa berat badan sementara anda mungkin makan muffin dan meletakkan 50 kg.

Jika metabolisme anda tidak dapat mengikuti pengambilan karbohidrat anda, anda akan menetapkan semula diri anda.

Inilah sebabnya mengapa detoks karbohidrat boleh menjadi perkara yang sangat baik. Ia membantu untuk menetapkan semula badan anda dan memberi anda permulaan yang baru pada perkara-perkara.

Apa itu Detoks?

Plan 3 Hari Diet Detoks: Cara Detoks Karbohidrat dengan Mudah 1

Sesetengah orang berfikir bahawa mereka tidak boleh menyentuh sepenuhnya badan mereka. Tidak ada cara yang mungkin untuk benar-benar memadam semua perkara buruk dan itu mungkin benar, tetapi itu tidak penting. Idea di sebalik detoks ini adalah bahawa anda menyingkirkan sebahagian besar dari perkara buruk untuk memberi badan anda satu permulaan yang baru.

Anda akan mengubah pemakanan anda 20 tahun yang lalu lebih dari 3 hari.

Jadi dalam kes ini, detoks hanyalah proses kedua-dua menjauhkan dan menghilangkan bahan-bahan toksik.

Hasilnya akan menjadi kesihatan dan tenaga yang lebih baik untuk anda.

Mengapa Plan Diet Detoks Selalu Gagal?

Kebanyakan orang dengan mudah dapat melihat nilai dalam membuat detoks, tetapi itu tidak bermakna ia berfungsi untuk mereka. Terdapat banyak plan diet detoks yang berbeza di luar sana yang membuat anda melakukan satu tan perkara gila.

Plan ini gagal kerana mereka terlalu rumit.

Anda memperkenalkan plan detoks ke dalam hidup anda kerana anda mahu berasa lebih baik. Ini bermakna secara mental dan fizikal. Jika anda terpaksa melakukan sesuatu yang gila rumit maka itu tidak membantu anda secara mental sama sekali.

Banyak plan diet detoks juga tidak menghasilkan hasil. Jika anda tidak melihat hasil yang dijanjikan maka mengapa anda perlu bersusah payah melakukan perkara ini?

Plan diet detoks yang hebat terdiri daripada dua perkara: hasil dan kesederhanaan.

Anda menginginkan sesuatu yang mudah dan juga menghasilkan hasil yang hebat.

Inilah apa yang anda cari untuk dilakukan dengan plan detox ini.

Logik di sebalik rancangan detoks ini adalah bahawa anda ingin meminimumkan tindak balas hormon yang anda letakkan di tubuh anda dengan diet bervariasi sambil memaksimumkan pengambilan nutrien yang sihat.

Tiada karbohidrat buruk akan dimakan semasa proses ini.

Amaran, Amaran, Tiada Karbohidrat Buruk

Mengatakan “tidak ada karbohidrat buruk selama 3 hari” terdengar mudah kerana ia adalah perkara yang mudah untuk dikatakan. Secara teori, bergantung kepada rutin harian anda, ia agak sukar. Ia agak mustahil bahawa anda telah makan roti selama 20 tahun yang lalu dan itu adalah tabiat lama yang sukar untuk dipecahkan.

Bagaimana pula dengan semua barangan yang anda masukkan ke dalam kopi anda? Kemungkinan anda perlu berhenti dengan itu juga.

Atas sebab ini, anda ingin memastikan anda merancang ini dan bersedia. Jangan baca post ini dan tentukan bahawa anda akan bermula pada saat ini. Jika anda tidak mempunyai bekalan yang berguna untuk mengatasi semua kebiasaan karbohidrat lama anda, maka anda akan mendapati diri anda dalam dunia masalah.

Sebab mengapa anda perlu memotong karbohidrat yang buruk ini kerana anda mungkin telah diisi dengan glikogen dan sudah tiba masanya untuk badan anda berhenti menghasilkannya dengan lebih banyak. Ini juga akan membantu tahap insulin anda untuk menurun dan leptin meningkat.

Apakah jenis keputusan yang boleh anda harapkan dari melakukan detoks karbohidrat?

Anda tidak akan mencuba apa-apa jenis plan diet kecuali ia boleh menghasilkan keputusan.

Dalam tiga hari yang akan anda lakukan dalam diet detoks ini, jangan terkejut untuk menurunkan 3-4 kg.

Kebanyakannya lebihan berat air yang akan diturunkan. Air ini dipenuhi oleh karbohidrat dalam sistem anda jadi sudah tiba masanya untuk menetapkan air itu bebas. Berat yang lain akan menjadi lemak yang bergerak sekitar.

Anda juga akan mengalami rangsangan tenaga yang besar. Ramai di antara kita telah melatih tubuh kita untuk bergantung kepada karbohidrat untuk tenaga, tetapi itu juga bermakna kita terbiasa dengan tempoh mengantuk dari nasib malang gula. Apabila anda boleh melatih badan anda untuk tidak lagi bergantung kepada karbohidrat anda akan mendapati bahawa anda berasa lebih segar.

Anda boleh mempertimbangkan tenaga yang bersih ini.

Satu peringatan untuk anda. Untuk beberapa hari pertama mungkin akan terasa teruk. Badan anda digunakan untuk cara hidup tertentu dan anda tiba-tiba memberikannya beberapa kejutan. Bagi sesetengah orang, ini boleh menyebabkan sakit kepala dan sedikit mengantuk apabila otak anda memberitahu anda bahawa ia memerlukan donat untuk terus hidup.

Anda perlu bersedia untuk melawan ini dan jika anda boleh, anda akan berasa lebih baik diakhir nanti. Badan anda akan mula menyerap nutrien sihat yang anda berikan yang bermaksud tenaga yang lebih baik secara keseluruhan.

Paling penting, diet ini akan membuatkan anda berasa yakin. Jika anda boleh meneruskannya (anda pasti boleh), anda akan tahu bahawa anda boleh menyelesaikan sebarang cabaran yang anda hadapi. Anda juga mungkin mula melihat kemungkinan penampilan anda lebih baik.

Semua ini sangat bagus, bukan? Ia berlaku!

Mari mulakan dengan plan itu.

Plan 3 Hari Diet Detoks

3 hari. Itu yang anda perlukan. Anda boleh melakukan ini.

Dunia percaya kepada anda.

Hari 1. Puasa 24 Jam

Whoa, whoa, whoooooa.

Puasa?

Mengapa anda akan memulakan plan ini dengan berpuasa? Bukankah mereka tidak baik untuk anda?

Sebenarnya, ia menghairankan bahawa ia sihat. Istilah puasa mendapat nama buruk kerana biasanya dikaitkan dengan tempoh waktu yang sangat panjang.

Dalam plan ini, anda hanya akan melakukan puasa seketika 24-jam. Jadi jika anda makan pukul 6 petang malam ini, anda tidak boleh makan lagi sehingga 6 petang esok.

Ia tidak begitu buruk, tetapi ia adalah satu cabaran.

Melakukan puasa telah terbukti mempunyai beberapa faedah positif. Ini termasuk:

 • Insulin yang lebih rendah
 • Meningkatkan metabolisme
 • Tekanan lebih rendah
 • Kawalan keinginan yang lebih baik
 • Meningkatkan fungsi dan fokus otak
 • Pengurangan berat

Satu-satunya perkara yang penting ketika makan ialah bahawa anda mendapat nutrien yang betul ke dalam badan anda pada jumlah yang betul. Ini bermakna makan 4 kali sehari tidak lebih baik daripada makan 1 atau 30. Tubuh anda hanya memerlukan nutrien yang diperlukan.

Oleh itu, bagaimana anda dapat menempuhi puasa 24 jam ini? Anda memerlukan plan.

Pada pukul 6 petang (atau 5 petang jika anda ingin makan lebih awal pada hari berikutnya) pada malam sebelum anda memulakan plan anda, anda akan mempunyai makanan terakhir anda selama 24 jam yang akan datang. Anda tidak akan menyentuh makanan lagi sehingga 6 petang keesokan harinya.

Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna bahawa anda akan menghilangkan sepenuhnya. Terdapat minuman yang boleh anda minum untuk membantu mengurangkan kesakitan ketika tidak makan.

Cuka epal (dengan air) dan air lemon membantu menindas selera makan anda. Jika anda rasa 100% anda memerlukan kopi, maka kopi hitam boleh diterima.

Makanan Baru Anda

Selepas 24 jam tamat, apakah yang anda dapat makan? Orang ramai cenderung untuk pergi dua laluan yang berbeza di sini:

 • Makan semua yang mereka makan sebelum ini kerana puasa itu sukar dan mereka layak mendapat anugerah
 • Makan protein berkualiti tinggi dan sayuran rendah karbohidrat

Jika matlamat anda adalah untuk tetap dengan plan ini maka anda akan mahu pergi dengan laluan # 2.

Jadi apa yang dianggap sebagai protein berkualiti tinggi dan sayur-sayuran rendah karbohidrat?

Protein berkualiti tinggi

Plan 3 Hari Diet Detoks: Cara Detoks Karbohidrat dengan Mudah 2
 • Protein whey
 • Dada ayam lean
 • Daging lembu tanpa lemak
 • Telur penuh
 • Salmon
 • Kod

Anda boleh memasak ini dengan cara yang anda mahukan dengan pengecualian goreng yang mendalam.

Sayuran Rendah Karbohidrat

Plan 3 Hari Diet Detoks: Cara Detoks Karbohidrat dengan Mudah 3
 • Brokoli
 • Asparagus
 • Pucuk Brussel
 • Kembang kol
 • Saderi
 • Kale
 • Cendawan
 • Tomato
 • Bayam
 • Peppers
 • Bawang

Bagaimana anda memasak sayur-sayuran halus ini? Kunyit, microwave, mentah, dan rebus adalah semua kaedah yang boleh diterima. Jika anda ingin menambah sedikit rasa maka jangan teragak-agak untuk menambah minyak zaitun atau minyak kelapa dara tambahan ke dalam campuran. Merasakan garam ringan dan lada mereka juga.

Hari 2. Semua Mengenai Sayuran

Hari ini didedikasikan untuk menambah semula semua nutrien dan vitamin yang anda telah dirampas tubuh anda. Untuk membetulkannya, anda akan menggunakan apa-apa kecuali sayur-sayuran yang disenaraikan di atas.

Jika ini kelihatan seperti seret maka anda berada dalam kerangka yang salah. Ini hebat kerana anda menjadi kreatif dan mencari cara baru untuk mempersiapkan sayuran ini. Bukan sahaja anda bekerja untuk mencipta badan yang lebih bahagia, tetapi anda juga berusaha mempelajari cara memasak baru.

Ini mungkin plan diet terbaik yang pernah!

Anda boleh membuat keputusan apabila anda ingin mengambil sayur-sayuran anda. Sekiranya anda ingin memecahkannya ke dalam 4-5 hidangan sepanjang hari maka pergi untuk itu.

Apa yang patut anda minum? Minuman yang diluluskan yang sama pada hari 1.

Hari 3. Membawa Kembali Protein

Pada hari ini anda akan kembali ke protein yang anda miliki pada hari ke 1. Matlamat di sini adalah untuk mempunyai dua kali makan dengan 25g protein di dalamnya.

Peraturan yang sama berlaku kepada protein seperti yang mereka lakukan pada hari ke 1 jadi jangan tarik tulang rusuk itu dan keluarkannya dengan sos BBQ.

Jika anda melakukan 4 kali sehari maka makan 1 dan 3 boleh mempunyai protein.

Ini panggilan anda. Pastikan anda mendapat 25g protein yang disyorkan di dalam anda. Terdapat beberapa aplikasi yang berbeza yang boleh membantu anda memastikan anda mendapat protein yang anda perlukan.

Semua Selesai

Itu sahaja. Tiada apa-apa rumit tentang plan diet ini. Anda hanya perlu pastikan anda bersedia. Jangan bermula hari ini jika anda tidak mempunyai protein dan sayur-sayuran anda. Perkara paling buruk yang boleh anda lakukan ialah pergi ke kedai runcit sambil melakukan plan ini pada perut kosong.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

Cara Menjaga Kebersihan Diri Agar Kekal Sihat

Kesihatan adalah perkara yang sangat dititikberatkan hari ini, terutamanya dengan pandemik covid-19. Oleh kerana orang mencari cara untuk menjaga keselamatan diri dan orang tersayang daripada bakteria dan kuman, fokus pada kebersihan diri adalah yang terpenting.Selain itu, bukan sahaja kebersihan diri baik untuk tubuh anda, tetapi juga bagus untuk harga diri anda. Artikel ini memperincikan tentang

Leave a Comment