April 15

0 comments

Piramid Makanan – Tahukah anda? Panduan untuk Makan Sihat dengan Piramid Makanan


Makanan yang baik setelah seharian bekerja keras adalah keseronokan dan tidak ada pengganti makanan yang baik dan berkhasiat. Tetapi, lebih sering daripada tidak, kita begitu asyik dalam pekerjaan kita sehingga kita gagal memikirkan kesihatan kita yang seterusnya bermaksud kita mengabaikan makanan yang baik.

Dan kebanyakan berpendapat bahawa adalah tugas yang membebankan untuk menangani semua masalah ini, memikirkan pemakanan, makanan yang baik dan lain-lain. Ia sangat rumit. Idea akhirnya adalah hanya makan apa sahaja yang ada ketika lapar.

Tapi, tidak sukar seperti yang disangka. Nah, semasa anda berada di restoran, anda selalu memikirkan untuk memesan sesuatu yang lazat dan sering berkompromi dengan aspek pemakanan, berikut adalah petua piramid makanan yang mudah diikuti tanpa komplikasi. Ini boleh diikuti di restoran atau semasa anda berada di luar dan di rumah.

Jadi dalam piramid makanan, terdapat kumpulan bijirin dan biji-bijian, diikuti oleh kumpulan buah-buahan dan sayur-sayuran, produk tenusu dan bukan sayuran, dan kemudian lemak minyak dan makanan bergula,

Piramid Makanan - Tahukah anda? Panduan untuk Makan Sihat dengan Piramid Makanan 1
Sumber: Freepik

Kumpulan bijirin dan biji-bijian.

Ini adalah makanan ruji yang terdiri daripada nutrien seperti karbohidrat (karbohidrat kompleks), protein, serat, mineral, kalsium dan vitamin B-kompleks. Seorang individu harus mempunyai 6-11 hidangan bahagian ini dalam sehari. Item makanan biasa dalam kumpulan ini – Bijirin gandum, millet, beras, Jowar, Bajra, Makai (Jagung), Barli Oats, Poha (Puffed Rice) dan Upma. Makanan ini kaya dengan nutrien dan baik untuk menyediakan bahan bakar yang diperlukan agar badan kita berjalan seharian

Satu hidangan ini sama

-1 cawan beras, Poha atau Upma

-1 cawan oat

-1 Paratha

-2 Phulka

-1 roti Jowar, Bajra atau Makai.

Kumpulan sayur-sayuran dan buah-buahan (Kumpulan Makanan Pelindung)

Makanan ini mesti dimakan dan mesti ditambah ke pinggan makanan kita setiap hari. Seseorang harus mempunyai sekurang-kurangnya 3-5 hidangan sayur-sayuran dan 2-4 hidangan buah setiap hari. Mereka mengandungi nutrien penting seperti vitamin, mineral, antioksidan, folat, zat besi dan kalium dan banyak lagi nutrien. Makanan ini terdiri daripada serat yang membantu sistem pencernaan kita dan juga memberi kita pelbagai jenis nutrien, fitokimia dan juga kaya dengan antioksidan.

Satu hidangan sayur-sayuran terdiri daripada:

 • 1 cawan sayur-sayuran berdaun (Selada, bayam, Fenugreek, Dil, daun bawang)
 • 1 kentang sederhana / keladi, ½ ubi keledek sederhana (dimasak)
 • 1/2 cawan sayur-sayuran lain, dimasak atau mentah (Anda juga boleh memasukkan sebilangannya sebagai salad)
 • 3/4 cawan jus sayuran (sayur-sayuran seperti labu botol, wortel, bit, kacang Perancis, kacang hijau, baik untuk mengisar dan menjadi halus dengan sedikit garam dan lada)

Dalam buah-buahan satu hidangan adalah:

 • Sebiji epal kecil, oren atau pisang atau buah lain
 • 1/2 cawan buah cincang, masak atau kalengan

Produk tenusu dan makanan bukan sayuran

Makanan ini adalah kumpulan protein yang utama kerana penting untuk mengekalkan kekuatan tulang dan otot kita. Selain menyediakan protein, makanan ini juga menyediakan vitamin kompleks B, lemak tak terlihat, serat, kalsium, vitamin A, riboflavin, vitamin B12, zat besi dan yodium.

Anda semestinya mempunyai 4-6 hidangan kumpulan ini setiap hari. Makanan ini sangat penting untuk membina otot kita dan membantu memulihkan kehausan yang mungkin berlaku pada waktu sibuk

Satu hidangan kumpulan ini terdiri daripada:

 • 1 cawan susu, curd
 • 40g (2 keping) keju, paneer
 • 1 cawan dal, nadi, tauge
 • 1 segenggam buah kering, kacang seperti kacang tanah
 • 1 Telur
 • 65-100gm daging / ayam masak (½ cawan mince, 2 keping kecil, atau 2 keping daging panggang)
 • 80-120g isi ikan yang dimasak

Minyak, lemak dan gula:

Ada lemak baik tertentu yang berguna dan bermanfaat bagi tubuh kita, kerana sel membran di sekitar otak kita terdiri daripada lemak baik, Ini adalah makanan yang harus dimakan dengan mengingat kawalan bahagian dan juga waktu siang harus diperhatikan sebagai penting.

Beberapa sumber pemanis yang baik adalah Madu mentah / Jaggery / Tarikh / Prun, ini adalah pemanis yang sihat, Tetapi, kerana gaya hidup hari ini, beberapa pemanis yang tidak sihat telah menjadi makanan utama dalam gaya hidup kita. Sebaik-baiknya ini tidak seharusnya berlaku. Pilih Mana-mana item makanan segera dan ia akan mengandungi bahan-bahan ini – burger, pizza, minuman bersoda, alkohol, mi segera, kerepek, frankies dll.

Ini tidak buruk untuk dimiliki tetapi, pada masa yang sama kita harus menjaga bahagian kita terkawal. Kita tidak boleh mempunyai lebih daripada 3-4 hidangan makanan ini dalam sehari. Beberapa sumber asas yang biasa adalah minyak sayuran, mentega, gula, jaggery dan madu.

Satu hidangan ditakrifkan sebagai 1 sdt minyak, ghee atau mentega dan juga 1 sdt gula, jaggery dan madu.

Akhir sekali adalah … AIR:. Air adalah salah satu komponen terpenting yang tidak dapat diabaikan dalam keseluruhan piramid ini. Kita mesti mempunyai sekurang-kurangnya 8 gelas air, kerana sangat penting untuk memastikan sel-sel kita sentiasa terhidrat dan hidup. Kuantiti yang diberikan di atas adalah untuk orang yang tidak aktif, tetapi orang yang aktif memerlukan sekurang-kurangnya 10 hingga 12 gelas air rata-rata ..

Baca juga

Tinggalkan Komen Anda

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}