Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Polio

Mengungkit kisah tahun 2017, Uganda terus berisiko tinggi Wabak Polio kerana kemungkinan pengimportan Polio dari negara jiran dan poket anak-anak yang tidak diimunisasi.

Pekerja kesihatan dari Pusat Kesihatan Kisenyi komited untuk mengusir Polio dari Uganda.

Apa itu Polio?

Poliomyelitis (Polio) adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus Polio. Ia menyerang sistem saraf dan biasanya otot lengan dan / atau kaki dan boleh menyebabkan lumpuh atau bahkan kematian dalam beberapa jam.

Bagaimana Polio Menyebar?

Virus Polio (secara ilmiah dikenal sebagai Wild Polio Virus – WPV) memasuki tubuh melalui mulut, di dalam air atau makanan yang telah dicemari bahan najis dari orang yang dijangkiti. Virus berkembang biak di dalam usus dan dikeluarkan oleh orang yang dijangkiti pada najis, dengan kebersihan yang buruk, virus ini kemudian disebarkan kepada orang lain.

Siapa yang berisiko menghidap Polio?

Polio terutamanya mempengaruhi kanak-kanak yang tidak diimunisasi di bawah usia 5 tahun, tetapi juga boleh mempengaruhi orang dewasa.

Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Polio 1

Apakah kesan Polio?

Kesan Polio adalah:
• Kelumpuhan kekal biasanya di kaki atau lengan.
• Di antara mereka yang lumpuh, satu daripada sepuluh mati ketika otot pernafasan mereka berhenti berfungsi kerana virus Polio.

Adakah terdapat penawar untuk Polio

Tidak, tidak ada penawar untuk Polio. Polio hanya dapat dicegah dengan imunisasi dengan vaksin yang selamat dan berkesan. Vaksin Polio Oral (OPV) adalah satu-satunya cara untuk memastikan bahawa anak-anak anda dilindungi daripada Polio. Dianjurkan agar semua anak menyelesaikan dos imunisasi rutin sebelum usia 1 tahun dan mengambil dos tambahan setiap kali ditawarkan dalam kempen.

Apakah sasaran untuk imunisasi Polio massa?

Imunisasi Polio secara besar-besaran mensasarkan semua kanak-kanak di bawah umur 5 tahun. Imunisasi Polio massa ini adalah tambahan dan tidak menggantikan imunisasi rutin.

Apa yang akan diberikan kepada anak-anak semasa latihan dari rumah ke rumah

Titisan vaksin polio akan diberikan di mulut kepada semua kanak-kanak di bawah umur 5 tahun.

Seorang budak lelaki mendapat Vaksin Polio Oral semasa hari imunisasi di Daerah Gulu.

Mengapa kanak-kanak diberi vaksin Polio ?

Vaksin Polio adalah satu-satunya cara untuk memastikan bahawa anak-anak anda dilindungi daripada Polio. Tidak ada penawar untuk Polio. Adalah penting bahawa setiap kanak-kanak di bawah umur 5 tahun di Malaysia diberi imunisasi terhadap Polio.

Adakah Vaksin Oral Polio mempunyai kesan sampingan?

Vaksin Oral Polio adalah salah satu vaksin paling selamat yang pernah ada. Ini telah digunakan di seluruh dunia untuk melindungi anak-anak daripada Polio, menyelamatkan sekurang-kurangnya 5 juta kanak-kanak dari kelumpuhan kekal oleh Polio.

Adakah Oral Polio Vaccine selamat untuk bayi yang baru lahir dan anak yang sakit?

Ya. Vaksin Oral Polio selamat diberikan kepada bayi yang baru lahir dan anak-anak yang sakit. Adalah penting bahawa bayi yang baru dilahirkan dan anak-anak yang sakit juga diberi imunisasi semasa kempen dari rumah ke rumah kerana tahap imuniti mereka lebih rendah daripada kanak-kanak yang sihat.

Bayi yang baru lahir menerima titisan polio semasa sesi imunisasi di hospital Kitgum

Di manakah imunisasi Polio secara besar-besaran akan berlaku?

Imunisasi Polio secara besar-besaran akan berlaku di rumah anda. Ini adalah latihan dari rumah ke rumah di semua rumah, di daerah anda. Semua kanak-kanak di bawah umur 5 tahun mesti dijaga di rumah pada tarikh imunisasi yang ditetapkan untuk menerima dos polio.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment