Patutkah Anda Mencuba Refleksologi ?

Sekiranya anda mengalami stress, sakit atau tension dan mencari cara yang holistik dan tidak invasif untuk meningkatkan rasa kesejahteraan anda secara keseluruhan, refleksologi mungkin dapat membantu.

Bertujuan untuk mendorong penyembuhan, menghilangkan stress dan tension, refleksologi digunakan oleh banyak orang untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan umum. Berdasarkan prinsip bahawa kawasan tertentu di kaki kita – yang disebut refleks – dihubungkan dengan bahagian tubuh kita yang lain melalui sistem saraf kita, pusat-pusat refleksologi sekitar memberi tekanan dan mengurut bahagian-bahagian kaki kita, serta tangan dan telinga kita untuk merangsang aliran tenaga. Ini menghantar isyarat ke seluruh badan kita untuk menargetkan kawasan tension dan kesakitan tertentu.

Apa yang Dapat Refleksologi Bantu?

Refleksologi menawarkan cara holistik untuk mengembalikan keseimbangan dalam badan kita dengan mempromosikan kelonggaran dan mendorong badan dan minda kita memasuki keadaan yang dalam dan santai. Ahli refleksologi menawarkan kaedah penyembuhan alternatif yang disesuaikan, yang dirancang untuk memenuhi keperluan khusus anda.

Refleksologi Mungkin Dapat Membantu:

  • Mengurangkan stress dan kesan negatifnya
  • Melegakan kaki yang letih, sakit, atau tegang
  • Mengurangkan kesakitan dan kesakitan artritis
  • Meningkatkan peredaran
  • Meringankan sakit kepala
  • Tingkatkan perasaan kesejahteraan secara keseluruhan
  • Bantu tidur dan insomnia yang terganggu
  • Mengatasi kesakitan dan ketidakselesaan haid
  • Tingkatkan kemampuan penyembuhan semula jadi badan untuk membantu kecederaan sukan

Sebilangan orang juga melaporkan refleksologi membantu mengurangkan perasaan gelisah, meningkatkan mobiliti sendi, dan mempromosikan perasaan kesejahteraan secara keseluruhan. Ia juga biasa digunakan sebagai bagian dari perawatan pasca operasi dan paliatif, terutama di kalangan pesakit barah yang melaporkan bahawa elemen relaksasinya bermanfaat.

Sekiranya anda berminat untuk mencuba refleksologi, menempah konsultasi dengan ahli terapi adalah langkah pertama. Dengan setiap sesi yang berlangsung selama 45 minit hingga satu jam, ahli refleksologi anda biasanya akan memulakan dengan sesi perundingan di mana anda akan membincangkan kesihatan, gaya hidup, dan sejarah perubatan anda untuk mengetahui masalah yang mendasari, serta apa yang anda ingin dapatkan dari refleksologi.

Jumlah sesi yang mungkin anda perlukan bergantung pada syarat-syarat yang ingin anda atasi. Sebelum sesi pertama anda, pastikan anda kekal terhidrasi untuk meningkatkan tahap tenaga anda dan membuang toksin. Selepas setiap sesi, cubalah untuk mengelakkan senaman yang berat selama sekurang-kurangnya dua jam serta perangsang (termasuk kafein) selama 24 jam berikutnya, kerana ini dapat mengurangkan keberkesanan rawatan.

Sesuai untuk semua peringkat usia, refleksologi bertujuan untuk merawat keseluruhan orang daripada gejala individu.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Panduan Ringkas untuk Menghilangkan Ketuat

Mari kita hadap, ketuat bukan perkara tercantik. Oleh itu, jika anda mempunyai satu (atau dua, tiga atau lebih…), kemungkinan besar anda ingin menyingkirkannya. SEGERA. Berita baiknya, sebanyak mungkin ketuat dapat menyebar, dari jari ke wajah anda atau bahagian badan anda yang lain, atau dari orang ke orang¹, adalah mungkin untuk mengeluarkannya. Bagaimana anda menyingkirkannya dan

Kesan Sampingan Tidur Berlebihan ( Dan Bagaimana Elak Tidur Berlebihan)?

Kita hidup di dunia di mana orang memuji diri mereka kerana terlalu tidur sikit. Tetapi adakah anda tahu bahawa tidur terlalu lama juga tidak bagus? Teruskan membaca untuk mengetahui kesan sampingan tidur berlebihan. Ia boleh mengubah hidup anda dari keselesaan tempat tidur anda tanpa anda sedari. Tidur malam yang buruk boleh menyebabkan pagi yang keletihan.

Manfaat Minyak Aromaterapi yang Menakjubkan

Penyembuhan aromaterapi merangkumi ruang lingkup rawatan konvensional, pilihan atau gabungan yang menggunakan minyak asas dan campuran tumbuhan berbau manis lain. Minyak yang bau dikenali sebagai musuh pengendali stress yang luar biasa. Walau apa pun, itu bukan satu-satunya penggunaan minyak ini. Mereka juga digunakan untuk tujuan kecantikan. Minyak Aroma ini mempunyai pelbagai khasiat yang dapat dibentuk

Kaunseling dan Psikoterapi – Bagaimana Ia Membantu Anda

Tugas seorang kaunselor, seperti namanya adalah menawarkan khidmat nasihat mengenai bidang kepakarannya. Seorang kaunselor akan membantu klien untuk mengenali masalah mereka dan akhirnya menolong mereka untuk mengatasinya dengan berkesan. Sesi biasanya akan berlangsung di lokasi persendirian dan akan dimulakan dengan kaunselor mendengar dengan teliti masalah klien, yang membolehkan mereka memahami masalah dari perspektif mereka. Kaunseling

Leave a Comment