January 30

Patutkah Anda Mencuba Refleksologi ?

0  comments

Sekiranya anda mengalami stress, sakit atau tension dan mencari cara yang holistik dan tidak invasif untuk meningkatkan rasa kesejahteraan anda secara keseluruhan, refleksologi mungkin dapat membantu.

Bertujuan untuk mendorong penyembuhan, menghilangkan stress dan tension, refleksologi digunakan oleh banyak orang untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan umum. Berdasarkan prinsip bahawa kawasan tertentu di kaki kita – yang disebut refleks – dihubungkan dengan bahagian tubuh kita yang lain melalui sistem saraf kita, pusat-pusat refleksologi sekitar memberi tekanan dan mengurut bahagian-bahagian kaki kita, serta tangan dan telinga kita untuk merangsang aliran tenaga. Ini menghantar isyarat ke seluruh badan kita untuk menargetkan kawasan tension dan kesakitan tertentu.

Apa yang Dapat Refleksologi Bantu?

Refleksologi menawarkan cara holistik untuk mengembalikan keseimbangan dalam badan kita dengan mempromosikan kelonggaran dan mendorong badan dan minda kita memasuki keadaan yang dalam dan santai. Ahli refleksologi menawarkan kaedah penyembuhan alternatif yang disesuaikan, yang dirancang untuk memenuhi keperluan khusus anda.

Refleksologi Mungkin Dapat Membantu:

  • Mengurangkan stress dan kesan negatifnya
  • Melegakan kaki yang letih, sakit, atau tegang
  • Mengurangkan kesakitan dan kesakitan artritis
  • Meningkatkan peredaran
  • Meringankan sakit kepala
  • Tingkatkan perasaan kesejahteraan secara keseluruhan
  • Bantu tidur dan insomnia yang terganggu
  • Mengatasi kesakitan dan ketidakselesaan haid
  • Tingkatkan kemampuan penyembuhan semula jadi badan untuk membantu kecederaan sukan

Sebilangan orang juga melaporkan refleksologi membantu mengurangkan perasaan gelisah, meningkatkan mobiliti sendi, dan mempromosikan perasaan kesejahteraan secara keseluruhan. Ia juga biasa digunakan sebagai bagian dari perawatan pasca operasi dan paliatif, terutama di kalangan pesakit barah yang melaporkan bahawa elemen relaksasinya bermanfaat.

Sekiranya anda berminat untuk mencuba refleksologi, menempah konsultasi dengan ahli terapi adalah langkah pertama. Dengan setiap sesi yang berlangsung selama 45 minit hingga satu jam, ahli refleksologi anda biasanya akan memulakan dengan sesi perundingan di mana anda akan membincangkan kesihatan, gaya hidup, dan sejarah perubatan anda untuk mengetahui masalah yang mendasari, serta apa yang anda ingin dapatkan dari refleksologi.

Jumlah sesi yang mungkin anda perlukan bergantung pada syarat-syarat yang ingin anda atasi. Sebelum sesi pertama anda, pastikan anda kekal terhidrasi untuk meningkatkan tahap tenaga anda dan membuang toksin. Selepas setiap sesi, cubalah untuk mengelakkan senaman yang berat selama sekurang-kurangnya dua jam serta perangsang (termasuk kafein) selama 24 jam berikutnya, kerana ini dapat mengurangkan keberkesanan rawatan.

Sesuai untuk semua peringkat usia, refleksologi bertujuan untuk merawat keseluruhan orang daripada gejala individu.Baca Juga

Manfaat Minyak Aromaterapi yang Menakjubkan

Kaunseling dan Psikoterapi – Bagaimana Ia Membantu Anda

Apa itu Elektrolit? Dan Apa Sumber Terbaik?

Apa itu Insomnia?

Rawat Dengkur: Cara Berhenti Berdengkur Segera dan Semestinya di Rumah

Tidur Nyenyak: Panduan Singkat Cara Tidur Lebih Baik Setiap Malam

Tinggalkan Komen Anda

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}