Panduan Rawatan Rambut Gugur Untuk Lelaki

Rambut gugur telah menjadi masalah bagi lelaki sejak berabad-abad lamanya. Proses penipisan rambut dan corak kebotakan lelaki yang perlahan dapat mengecewakan. Keguguran rambut bagi lelaki boleh menurunkan tahap keyakinan diri dan juga boleh mempengaruhi karier dan kehidupan peribadi mereka. Pengetahuan dan rawatan yang betul adalah cara mengatasi masalah ini.

Tahap Rambut Gugur

Corak kebotakan lelaki juga disebut alopecia androgenetik mempunyai 7 peringkat keguguran rambut.

  • Tahap I: Garis rambut terdapat pada lipatan kening atas tanpa rambut gugur atau menipis.
  • Tahap II: Garis rambut bergerak di atas lipatan kening atas.
  • Tahap III: Terdapat regresi garis rambut lebih lanjut dengan rambut gugur simetris atau penipisan di pelipis. ‘Kebotakan’ menjadi jelas pada tahap ini.
  • Tahap IV: Kerontokan rambut tambahan di kawasan mahkota muncul seiring dengan kemerosotan garis rambut frontal dan rambut kawasan kuil.
  • Tahap V: Kehilangan rambut semakin meningkat. Jalur rambut antara kawasan mahkota dan garis rambut menjadi tipis. Ini adalah kebotakan yang teruk.
  • Tahap VI: Jalur rambut antara bahagian mahkota dan frontal menjadi sangat nipis dan berbentuk kasut kuda.
  • Tahap VII: Rambut kekal hanya di bahagian belakang dan sisi kulit kepala.

Apa pilihan yang kita ada mengikut peringkat – (di klinik)

1. Rawatan laser selamat: Terapi rambut laser adalah teknik yang tidak invasif. 160 diod laser merangsang pertumbuhan rambut dan membantu memperbaiki sel yang rosak. Prinsip saintifik adalah biostimulasi foto.

2. Rol jarum mikro: Jarum panjang 1mm kecil digulung di kulit kepala. Teknik ini dipanggil Mesoterapi. Ia serupa dengan akupunktur. Microinjuries mendorong peredaran darah dan pertumbuhan semula kulit. DHT juga mengurangkan yang diketahui menghalang pertumbuhan rambut. Tidak diperlukan anestesia.

3. Rawatan rambut gugur PRP: Plasma kaya dengan platelet seseorang disuntik ke dalam kulit kepala. Faktor pertumbuhan dalam darah mendorong pertumbuhan rambut. Tahap kesakitan berbeza pada setiap pesakit. Anestesia topikal, penenang mendalam atau anestesia umum diberikan. Baca lebih lanjut untuk mengetahui mengenai rawatan PRP.

4. Pembedahan Rambut: Rambut dari kulit kepala dipindahkan ke kawasan botak penerima. Terdapat banyak teknik Rawatan Rambut Gugur seperti F.U.E. (pengekstrakan unit folikel), F.U.T. (pemindahan unit folikular) dan Robotik yang dikenali sebagai S.A.F.E.R. teknik (Robotic FUE). Mereka memberikan hasil yang baik tetapi tetap mahal.

5. Penggantian Rambut: Penggantian rambut buatan biasanya digunakan dan memberikan hasil yang baik. Umumnya dikenali sebagai ‘Wig fixing’ atau ‘Weaving’, teknik ini memberikan penutup kosmetik dari kebotakan. Ini adalah prosedur cepat, bukan pembedahan, prosedur yang menjimatkan untuk memberikan kepadatan rambut yang diperlukan. Baca lebih lanjut untuk mengetahui mengenai Teknik Penggantian Rambut.

6. Produk Rambut (digunakan di rumah): Rawatan keguguran rambut untuk lelaki boleh dilakukan di rumah dengan menggunakan sikat laser, Minoxidil, vitamin rambut, perangsang pertumbuhan, syampu bebas SLS, rawatan cuti dan kondisioner vitamin plus.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Cara Menjaga Kebersihan Diri Agar Kekal Sihat

Kesihatan adalah perkara yang sangat dititikberatkan hari ini, terutamanya dengan pandemik covid-19. Oleh kerana orang mencari cara untuk menjaga keselamatan diri dan orang tersayang daripada bakteria dan kuman, fokus pada kebersihan diri adalah yang terpenting.Selain itu, bukan sahaja kebersihan diri baik untuk tubuh anda, tetapi juga bagus untuk harga diri anda. Artikel ini memperincikan tentang

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu

Tidak kira sama ada perempuan atau lelaki, siapa yang tidak menginginkan bibir cantik yang berwarna merah jambu dan licin. Sebilangan orang cukup bernasib baik untuk mewarisi dari ibu bapa mereka atau rahmat Tuhan tetapi bagi sesetengah orang, ia masih menjadi mimpi. Tetapi ini tidak lagi berlaku; dalam artikel ini, saya akan mendedahkan cara menjaga bibir

5 Cara Turunkan Kolesterol dengan Perubahan Gaya Hidup

Berapa lama masa yang diperlukan untuk menurunkan kolesterol? Sekiranya jumlah kolesterol anda meningkat, dan doktor anda membuat bising ketika mereka memeriksa hasil makmal anda, adalah wajar untuk bertanya-tanya seberapa cepat anda dapat menurunkan nombor tersebut. Nasib baik, ada beberapa strategi terbukti yang boleh anda gunakan yang boleh membantu jumlah kolesterol anda beralih ke arah yang

Leave a Comment