June 2

0 comments

Panduan Rawatan Rambut Gugur Untuk Lelaki


Rambut gugur telah menjadi masalah bagi lelaki sejak berabad-abad lamanya. Proses penipisan rambut dan corak kebotakan lelaki yang perlahan dapat mengecewakan. Keguguran rambut bagi lelaki boleh menurunkan tahap keyakinan diri dan juga boleh mempengaruhi karier dan kehidupan peribadi mereka. Pengetahuan dan rawatan yang betul adalah cara mengatasi masalah ini.

Tahap Rambut Gugur

Corak kebotakan lelaki juga disebut alopecia androgenetik mempunyai 7 peringkat keguguran rambut.

  • Tahap I: Garis rambut terdapat pada lipatan kening atas tanpa rambut gugur atau menipis.
  • Tahap II: Garis rambut bergerak di atas lipatan kening atas.
  • Tahap III: Terdapat regresi garis rambut lebih lanjut dengan rambut gugur simetris atau penipisan di pelipis. ‘Kebotakan’ menjadi jelas pada tahap ini.
  • Tahap IV: Kerontokan rambut tambahan di kawasan mahkota muncul seiring dengan kemerosotan garis rambut frontal dan rambut kawasan kuil.
  • Tahap V: Kehilangan rambut semakin meningkat. Jalur rambut antara kawasan mahkota dan garis rambut menjadi tipis. Ini adalah kebotakan yang teruk.
  • Tahap VI: Jalur rambut antara bahagian mahkota dan frontal menjadi sangat nipis dan berbentuk kasut kuda.
  • Tahap VII: Rambut kekal hanya di bahagian belakang dan sisi kulit kepala.

Apa pilihan yang kita ada mengikut peringkat – (di klinik)

1. Rawatan laser selamat: Terapi rambut laser adalah teknik yang tidak invasif. 160 diod laser merangsang pertumbuhan rambut dan membantu memperbaiki sel yang rosak. Prinsip saintifik adalah biostimulasi foto.

2. Rol jarum mikro: Jarum panjang 1mm kecil digulung di kulit kepala. Teknik ini dipanggil Mesoterapi. Ia serupa dengan akupunktur. Microinjuries mendorong peredaran darah dan pertumbuhan semula kulit. DHT juga mengurangkan yang diketahui menghalang pertumbuhan rambut. Tidak diperlukan anestesia.

3. Rawatan rambut gugur PRP: Plasma kaya dengan platelet seseorang disuntik ke dalam kulit kepala. Faktor pertumbuhan dalam darah mendorong pertumbuhan rambut. Tahap kesakitan berbeza pada setiap pesakit. Anestesia topikal, penenang mendalam atau anestesia umum diberikan. Baca lebih lanjut untuk mengetahui mengenai rawatan PRP.

4. Pembedahan Rambut: Rambut dari kulit kepala dipindahkan ke kawasan botak penerima. Terdapat banyak teknik Rawatan Rambut Gugur seperti F.U.E. (pengekstrakan unit folikel), F.U.T. (pemindahan unit folikular) dan Robotik yang dikenali sebagai S.A.F.E.R. teknik (Robotic FUE). Mereka memberikan hasil yang baik tetapi tetap mahal.

5. Penggantian Rambut: Penggantian rambut buatan biasanya digunakan dan memberikan hasil yang baik. Umumnya dikenali sebagai ‘Wig fixing’ atau ‘Weaving’, teknik ini memberikan penutup kosmetik dari kebotakan. Ini adalah prosedur cepat, bukan pembedahan, prosedur yang menjimatkan untuk memberikan kepadatan rambut yang diperlukan. Baca lebih lanjut untuk mengetahui mengenai Teknik Penggantian Rambut.

6. Produk Rambut (digunakan di rumah): Rawatan keguguran rambut untuk lelaki boleh dilakukan di rumah dengan menggunakan sikat laser, Minoxidil, vitamin rambut, perangsang pertumbuhan, syampu bebas SLS, rawatan cuti dan kondisioner vitamin plus.

Baca juga

Tinggalkan Komen Anda

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}