Panduan Orang Sibuk untuk Menurunkan Stress

Ringkasan eksekutif

  • Stress memberi kesan kepada kesihatan anda pada kadar yang tinggi.
  • 74% orang stress kepada titik yang tidak dapat ditangani pada tahun 2018
  • Stress terutamanya memberi kesan kepada sistem saraf
  • Sistem saraf dipecahkan kepada 2 bahagian utama: sistem saraf pusat dan periferal (PNS).
  • PNS akhirnya dipecah menjadi sistem saraf bersimpati, bertanggungjawab untuk melawan atau lari, dan sistem saraf parasympatetik, bertanggungjawab untuk berehat dan mencerna.
  • 2 jenis stress yang memberi kesan kepada sistem ini adalah stress akut dan kronik.
  • Stress akut adalah tekanan jangka pendek dan penting untuk pertumbuhan di mana-mana bidang kehidupan.
  • Stress kronik mempunyai jangka panjang, kesan jangka panjang ke atas badan, menyeret kesihatan anda secara negatif.
  • Mengatasi stres kronik dengan 3 strategi ini: bermeditasi sekurang-kurangnya 5 minit sehari, bangun dan bergerak setiap 25 minit, dan mendekati diri anda dengan orang yang tidak stress dan menyokong tujuan anda.
Panduan Orang Sibuk untuk Menurunkan Stress 1

Pada hari ini dan umur, mudah untuk mempercayai bahawa begitu ramai orang stress hingga maksimum. Kerana kita semua sibuk dengan kerja, keluarga, dan rakan-rakan (jika anda bernasib baik), apatah lagi jumlah maklumat yang tidak dapat dipisahkan yang kita dihujani setiap hari, kehidupan kita adalah tinggi dan biasanya stress pergi bersamanya. Dan stress ini mengambil tol yang besar pada kesihatan kita.

Contohnya, kajian kurang dari 5,000 orang pada tahun 2018 menunjukkan bahawa 74% orang berasa sangat stress hingga mereka tidak dapat mengatasi perasaan itu untuk masa yang tertentu.

Daripada kumpulan ini, 46% mengatakan mereka makan lebih banyak pada masa itu, 29% mengatakan mereka minum lebih banyak atau mula minum pada masa itu, dan 16% mengatakan mereka merokok lebih atau mula merokok pada waktu itu.

Tidak perlu dikatakan, stress memakan kesihatan dan kecergasan kita. Tetapi bukan sekadar tingkah laku tambahan yang mengurangkan kesihatan kita.

Sebenarnya, makan, minum, atau merokok lebih banyak mungkin menjadi kebimbangan apabila anda berada dalam keadaan stress. Untuk memahami perkara ini lebih baik, mari kita berbincang terlebih dahulu tentang apa yang berlaku di dalam tubuh sebagai tindak balas kepada keadaan stress yang berlainan

Sistem Saraf Parasympatetik VS simpatik

Cuba bertahan dengan beberapa perenggan sementara saya menerangkan proses ini. Ia semua akan masuk akal akhirnya. Fungsi badan anda bermula di bahagian atas dengan sistem saraf keseluruhan anda. Sistem saraf kemudian dipecah menjadi sistem saraf pusat (CNS) dan sistem saraf periferal (PNS).

Sistem saraf pusat adalah pengawal utama badan. Ia terdiri daripada otak dan kord tulang belakang. Kedua-dua bidang tubuh memerintah tertinggi. Pada asasnya, jika CNS anda rosak, anda akan merasakannya dengan serta-merta dan berkemungkinan sakitnya tidak terhingga (walaupun terdapat banyak orang yang pasti membuktikan ini “tidak terhingga” salah).

Sistem saraf periferal, sebaliknya, lebih halus tetapi sama pentingnya. PNS bertanggungjawab untuk menghantar mesej ke dan dari CNS. Pada asasnya, PNS adalah utusan dari Pusat SSP. PNS mempunyai beberapa lapisan yang berbeza padanya: pertama ialah sistem saraf somatik yang bertanggungjawab untuk pergerakan sukarela (berfikir angkat berat atau berjalan). Kemudian ada sistem saraf autonomik, yang bertanggungjawab untuk pergerakan sukarela (fikir anak mata melebar, denyutan jantung dan pencernaan).

Akhir sekali, sistem saraf autonomik boleh dipecahkan kepada 2 kawasan juga: sistem saraf simpatik dan parasympatetik. Sistem saraf simpatis anda bertanggungjawab terhadap melawan atau tindak balas lari (berfikir lari dari harimau), sementara sistem parasympatetik kita bertanggungjawab untuk rehat dan respon mencerna (Fikir berbaring di pantai).

Di sini dalam saraf autonomi di mana kesan stress bermula. Anda lihat, sama ada anda berada dalam keadaan bersimpati atau parasympatetik akan menentukan bagaimana seluruh rantaian akan berfungsi. Sebagai contoh, jika anda berada di dalam hutan di tengah-tengah mana-mana tempat dan mendengar bunyi bising di semak, kadar denyutan anda akan meningkat. Ini adalah kerana lawan anda atau tindak balas lari telah dihidupkan (keadaan simpatik) yang kemudiannya meningkatkan kadar denyutan jantung anda (Dijalankan oleh sistem saraf autonomi).

Bagaimana Moden Stress Mengimpak Sistem Saraf Simpatik dan Parasympatetik

Sistem saraf berkembang beratus-ratus ribu tahun dahulu. Pada masa itu, nenek moyang kita mempunyai perkara-perkara penting yang perlu dibimbangkan, yang semuanya berkaitan dengan untuk terus hidup … secara harfiah. Analog harimau yang saya gunakan di atas, itu adalah kejadian biasa untuk manusia prasejarah. Mereka juga perlu bimbang tentang memburu dan mencari makanan. Oleh itu, saraf disesuaikan untuk menangani stress ini untuk meningkatkan kemungkinan hidup.

Maju ke hari ini, dan kita tidak perlu risau tentang singa, harimau, beruang, atau kelaparan, untuk perkara itu. Jadi, apakah sistem saraf yang diberi tumpuan jika pemangsa semulajadi itu tidak lagi mengganggu? Nah, sekarang kita mempunyai kehidupan peribadi dan profesional, serta faktor luaran yang lain kebanyakannya melalui berita dan media sosial untuk membantu menarik perhatian kita.

Dalam bidang ini, kehidupan peribadi, profesional, dan teknologi kita, di mana kita mendapat stress moden kita.

Okey, sekarang, saya membuat seperti semua stress buruk. Sebaliknya, stress memainkan peranan penting dalam perkembangan peribadi kita, baik secara fizikal dan mental.

Untuk membantu anda memahami, mari lihat 2 jenis stress yang anda temui secara tetap.

Stress yang kebanyakan orang bincangkan, di mana anda membinanya dari masa ke masa, dipanggil stress kronik.

Stress kronik datang dari beberapa sumber yang berlainan.

Satu, sudah tentu, adalah kerja, tetapi ia juga boleh datang dari perkara keluarga, hubungan kekeluargaan yang rapuh, atau kesedihan secara umum. Ironinya, stres kronik biasanya jenis stres yang kita alami dan merasa “perlu”, tetapi ia mempunyai kesan negatif yang besar terhadap kesihatan kita dalam jangka panjang.

Kemudian ada stress akut. Stress akut adalah lebih pendek (oleh itu perkataan “akut”). Kadang-kadang ia berlangsung seminit atau lebih, dan kadangkala ia berlangsung beberapa hari. Biasanya, stress akut tidak bertahan lebih daripada 7-10 hari. Sebaik sahaja anda mendapat lebih jauh daripada itu, maka anda merayap ke dalam kawasan stress kronik.

Stress akut boleh datang dalam banyak bentuk dan saiz. Sebagai contoh, senaman adalah satu bentuk stress akut. Apabila anda bersenam (sekurang-kurangnya, apabila anda melakukan senaman berat), anda mengecilkan badan anda dan memecahnya, yang merupakan satu bentuk stress. Kemudian, dengan pemulihan yang betul, tubuh anda membina semula keadaannya yang lebih kuat daripada sebelum latihan.

Seperti yang anda dapat lihat, stress akut adalah cara yang hebat, atau satu-satunya cara, anda boleh menjadi lebih baik pada apa sahaja.

Sebagai contoh, ramai yang ingin bertambah baik di depan umum, tetapi takut untuk mati di hadapan penonton. Walau bagaimanapun, untuk menjadi yang lebih baik, anda perlu menghadapi ketakutan itu dan, seperti yang dikatakan Nike, Just Do It. Menghadapi ketakutan itu adalah satu bentuk stress akut yang kemudian anda bangunkan apabila anda membuat ucapan seterusnya, dan seterusnya, dan sebagainya. Semakin banyak anda lakukannya, semakin mudah ia menjadi.

Idea sememangnya, anda tidak selalu melakukan ucapan dan menegaskan fikiran anda. Idea ini ialah anda mencabar diri sendiri untuk jangka masa yang singkat, berehat seketika, kemudian melakukannya sekali lagi. Bertentangan dengan stress yang menjadikan kita lebih kuat, stres kronik adalah yang kita mahu fokus pada hari ini.

Oleh itu, sekarang anda mempunyai kefahaman tentang peranan tekanan terhadap kesihatan anda, mari kita lihat beberapa strategi yang anda boleh laksanakan hari ini untuk mengurangkan tahap stress anda dan menjadi versi terbaik anda.

3 Strategi Mengatasi Stress untuk Kesihatan Optimal

1) Meditasi

Amalan meditasi harian adalah sesuatu yang mudah diabaikan. Kerana pemikiran meditasi menakutkan ramai orang (boleh difahami).

Saya tahu, apabila saya terfikir tentang meditasi, ia kelihatan seperti idea gila. Maksud saya, siapa yang ingin duduk dan cuba berfikir tentang KOSONG -kan fikiran selama satu jam … kan ?! Tetapi secara perlahan-lahan saya mendapati bahawa meditasi bukan tentang kosongkan fikiran. Tetapi, sebaliknya.

Meditasi adalah melatih fokus fikiran sehingga memiliki pandangan yang jernih akan keadaan saat ini dan tetap merasa tenang. Praktik ini umumnya dijalankan dengan duduk tenang dengan mengatur pernapasan perlahan-lahan dan teratur selama setidaknya 15-20 minit.

Jadi, inilah cara untuk memulakan: bermula dengan mengetepikan hanya 5 minit sehari. Ia boleh menjadi bila-bila sahaja yang anda mahu. Biasanya, waktu terbaik untuk bermeditasi ialah pada waktu pagi untuk mendapatkan fikiran anda sepanjang hari. Tetapi anda boleh melakukannya pada waktu makan siang atau malam juga.

Sebaik sahaja anda selesa bermeditasi selama 5 minit, tambah 1 minit. Kemudian, apabila anda selesa dengan 6 minit, tambahkan lagi minit. Lakukan ini sehingga anda mendapat jumlah meditasi yang sesuai untuk anda. Mungkin ia 10 minit. Mungkin ia 30 minit. Tidak kira selagi anda melakukannya secara konsisten!

2) Bangun dan BERGERAK!

Pergerakan adalah cara terbaik untuk melegakan tekanan terutama apabila dilakukan dengan betul. Sebaliknya, apabila digunakan secara tidak betul, pergerakan yang terlalu kuat sebenarnya boleh menyebabkan anda mengalami tekanan kronik yang lebih bergantung.

Sebelum ini saya sebut latihan itu adalah satu tekanan (stress). Apabila anda bersenam dengan gigih, ia menekankan badan anda dan memecahnya. Kemudian, semasa anda berehat, badan anda membina semula dan menguatkan dirinya, agar menjadi lebih kuat daripada sebelum latihan sebelumnya.

Di akhir lain, apabila anda melakukannya terlalu keras terlalu kerap, ia boleh mempunyai kesan yang bertentangan. Sebagai contoh, jika anda menjalankan 2 jam sehari, setiap hari, dalam masa yang sama mempunyai projek besar di tempat kerja dan menangani masalah keluarga, kemungkinan tubuh anda akan mengalami mod stress kronik. Tidak baik untuk mengekalkan gaya hidup yang sihat.

Amalan pergerakan yang terbaik untuk seseorang yang kekurangan masa adalah apa yang saya panggil Amalan Pergerakan Pergerakan anda. Ia seperti ini: Tetapkan pemasa untuk pergi setiap 25 minit. Apabila pemasa padam, lakukan 10 squats atau 10 pushups atau 10 slang melompat. Maksudnya adalah untuk membuat diri anda bangun dan bergerak bukan duduk dan menekankan badan anda untuk jangka waktu yang lama.

Sebagai orang yang sibuk, anda mempunyai banyak kerja di pinggan anda. Dan terpulang kepada ANDA untuk mengekalkan tahap stress anda di bawah kawalan supaya anda boleh menjadi versi terbaik anda mungkin.

3) Nikmati Komuniti

Mempunyai hubungan yang kuat dengan rakan-rakan dan keluarga adalah sesuatu yang secara semula jadi kita mendambakan sebagai manusia. Walau bagaimanapun, kita dengan mudah terlepas pandang hal ini apabila cari cara menghilangkan stres kita. Hakikatnya, saya berpendapat bahawa ramai di antara kita cenderung untuk mengabaikan orang yang kita peduli pada masa kita paling stress.

Itulah sebabnya saya mencabar anda untuk cuba menghabiskan lebih banyak masa dengan rakan dan keluarga anda apabila anda berasa tidak selesa dan stress. Tetapi pastikan anda bersama orang-orang yang membuat anda berasa tenang dan santai.

Maksud saya, kita semua mempunyai ahli keluarga yang membuat kita bertambah stress. Anda tahu, seperti Bibi Sallie yang selalu bercakap mengenai berat badan anda sepanjang masa. Dia bukan orang yang anda mahu menghabiskan masa anda. Anda ingin menghabiskan masa dengan pasangan anda yang menyokong anda dan mengambil berat tentang anda. Anda mahu meluangkan masa bersama adik-beradik anda yang menunjukkan belas kasihan kepada anda tidak kira apa pun. Mereka adalah orang yang anda ingin menghabiskan masa bersama semasa momen yang paling tertekan anda.

Perlu diingat juga, jika anda seorang yang selalu stress secara semulajadi, anda tidak boleh bergaul dengan orang lain yang secara semulajadi juga selalu stress. Ini hanya akan meningkatkan jumlah stress dalam hidup anda. Seperti yang pernah dikatakan oleh Jim Rohn, anda adalah purata 5 orang yang paling sering anda pakai. Dalam konteksnya, beliau bercakap tentang perkembangan profesional. Walau bagaimanapun, perkara yang sama boleh dikatakan untuk kesihatan anda. Sekiranya anda berkeliaran dengan orang yang perokok dan penagih, anda akan menjadi sama.

Oleh itu, menilai orang-orang yang anda ingin bersama. Menghapuskan orang-orang yang tidak menyokong tujuan hidup anda dan mencari komuniti baru yang boleh. Ini akan membawa stress dalam kawalan anda DAN meningkatkan kemungkinan anda memenuhi tujuan anda. Lagipun, kehidupan terlalu singkat (dan terlalu sibuk) untuk menghabiskan masa dengan orang yang tidak anda nikmati dan yang tidak menyokong tujuan anda.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

Cara Menjaga Kebersihan Diri Agar Kekal Sihat

Kesihatan adalah perkara yang sangat dititikberatkan hari ini, terutamanya dengan pandemik covid-19. Oleh kerana orang mencari cara untuk menjaga keselamatan diri dan orang tersayang daripada bakteria dan kuman, fokus pada kebersihan diri adalah yang terpenting.Selain itu, bukan sahaja kebersihan diri baik untuk tubuh anda, tetapi juga bagus untuk harga diri anda. Artikel ini memperincikan tentang

Leave a Comment