9 Manfaat Minyak Kelapa untuk Tubuh Anda

Minyak kelapa adalah salah satu perkara yang kebanyakannya digunakan untuk memasak tetapi tidak banyak orang tahu mengapa mereka menggunakannya. Mereka tahu ia hanya sebaik menggunakan minyak ketika mereka memasak tetapi mereka mungkin tidak memahami manfaat di belakangnya.

Mempunyai minyak kelapa dapat meningkatkan kesihatan anda. Ia sebenarnya jatuh ke dalam kategori superfood.

Jika anda tidak tahu apa itu superfood, ia adalah makanan yang mempunyai nilai pemakanan yang lebih tinggi daripada keperluan asas pemakanan anda untuk kelangsungan hidup.

Inilah apa yang minyak kelapa dapat berikan kepada anda. Ia melampaui dan memberikan asas yang diperlukan oleh tubuh anda. Anda perlu melihat sendiri kelebihan minyak kelapa supaya anda tidak lagi menggunakannya sebagai pengganti mentega dalam kuali masak anda.

9 Manfaat Minyak Kelapa

Minyak kelapa

Seperti yang saya nyatakan, minyak kelapa kebanyakannya digunakan untuk tujuan memasak. Walau bagaimanapun, manfaat yang boleh anda peroleh daripada minyak kelapa boleh melampaui dari hanya memasak.

Minyak kelapa sangat beragam, dengan menggunakannya hanya untuk memasak benar-benar boleh menghalang anda daripada mendapatkan khasiat yang terbaik darinya.

Nutrien yang disediakan oleh minyak ini boleh berfungsi ajaib untuk badan anda yang mungkin anda tidak pernah bayangkan. Terutama untuk sesuatu yang anda gunakan untuk memasak.

Di bawah ini anda akan mendapati 9 manfaat minyak kelapa yang anda sekurang-kurangnya ingin cuba dapatkan keuntungannya. Sesetengah mungkin kelihatan pelik kerana anda tidak boleh mendapatkan mereka melalui memasak.

Percayalah, semua manfaat yang anda perhatikan di bawah akan menjadi manfaat yang anda ingin memanfaatkan secepat mungkin.

Meningkatkan Pembakaran Lemak

Jika kita semua benar-benar jujur ​​dengan diri kita sendiri, kita mungkin mempunyai sedikit berat yang ingin dikurangkan. Tiada sesiapa yang sempurna. Orang biasa pastinya mempunyai beberapa lemak yang tidak diingini di badan mereka.

Minyak kelapa boleh membantu anda menghilangan lemak yang tidak diingini. Ia mengandungi Medium-Chain Triglyceride(MCTs) yang membantu badan anda membakar lebih banyak kalori, dengan itu membakar lebih banyak lemak juga.

Inilah sebabnya mengapa minyak kelapa menjadi ruji besar apabila ia melibatkan kepada diet ketogenik.

Bagi mereka yang tidak tahu, diet ketogenik adalah diet yang direka untuk membantu anda membakar lebih banyak lemak di badan anda dengan memakan karbohidrat yang lebih sedikit dan lebih banyak lemak.

Menggabungkan minyak kelapa dengan diet ketogenik boleh membantu anda menghilangkan semua lemak yang tidak diingini di badan anda.

Meningkatkan Kolesterol Baik

Terdapat lemak tepu semulajadi dalam minyak kelapa yang meningkatkan tahap kolesterol baik anda. Sebaliknya, ini juga menyebabkan penurunan paras kolesterol jahat anda.

Ia pada dasarnya minyak kelapa sangat bermanfaat.

Meningkatkan kolesterol baik anda pada masa yang sama menurunkan kolesterol jahat anda adalah sebahagian daripada formula yang boleh membawa kepada jantung yang lebih sihat. Ini bermakna anda mempunyai risiko yang lebih rendah untuk penyakit jantung.

Menyuburkan Rambut

Minyak kelapa untuk rambut

Kebaikan minyak kelapa pada rambut mungkin telah diketahui ramai. Menggunakan minyak kelapa di rambut anda benar-benar dapat meremajakannya iaitu menjadikan rambut anda bersinar seperti biasa.

Ramai orang di luar sana mempunyai rambut yang semulajadi kering. Badan mereka tidak menghasilkan minyak semulajadi yang cukup untuk mengekalkan kelembapan rambut mereka.

Ianya perkara biasa kerana kebanyakan syampu yang kita gunakan hanya menghapuskan minyak yang dihasilkan oleh badan kita.

Menggosok minyak kelapa pada kulit kepala anda bukan sahaja akan melembapkan rambut anda, tetapi ia juga akan merangsangnya dengan cara menggalakkan pertumbuhan rambut yang lebih cepat. Kebimbangan anda tentang keguguran rambut akan pudar.

Kebaikan Minyak kelapa untuk rambut benar-benar boleh membuat kepala rambut kelihatan seperti ia kembali segar dan bersinar seperti dahulu.

[Berkaitan : Cara Gunakan Minyak kelapa untuk Kelemumur.]

Memperbaiki Kesihatan Usus

Kepentingan kesihatan usus seharusnya tidak perlu dipersoalkan lagi. Perlu ada tumpuan sebenar pada kesihatan usus jika anda ingin mempunyai badan yang sihat.

Minyak kelapa akan membantu anda mengekalkan usus yang sihat.

Kebanyakan asid lemak yang terdapat dalam minyak kelapa adalah dari asid laurik. Apabila asid laurik dicerna, ia boleh membunuh banyak virus berbahaya, kulat, dan bakteria yang ada di dalam usus anda.

Usus anda mengandung berjuta-juta mikroorganisma dan perkara ini boleh membahayakan jika mereka tidak diperiksa. Mengambil minyak kelapa akan membantu memastikan mikroorganisma yang buruk di dalam keadaan terkawal.

Ini juga akan membolehkan bakteria baik yang terletak di usus anda untuk berkembang lebih banyak lagi. Apabila ini berlaku, kesihatan anda akan bertambah baik.

Melembapkan Kulit

Sebab mengapa minyak kelapa adalah baik untuk rambut anda adalah sama untuk kulit anda.

Tiada siapa yang suka mempunyai kulit kering. Tubuh anda hanya terasa pelik apabila anda mempunyai kulit yang kering.

Banyak lotion dan pelembap lain di luar sana hanya membuatkan anda merasa baik sedikit tetapi mereka tidak membantu anda berasa seperti kulit anda terus melembapkan untuk masa yang lama. Minyak kelapa boleh membantu kulit anda berasa lembap untuk sepanjang hari.

Sifat antioksidan dalam minyak kelapa membantu memerangi kedutan dan kerengsaan kulit. Mempunyai kulit yang bukan sahaja melembap tetapi bebas kedut dan melawan kerengsaan membuat minyak kelapa kelihatan lebih baik daripada apa-apa lotion yang anda boleh beli di kedai.

Sumber Lemak Sihat

Anda mungkin tidak percaya kepada saya apabila saya mengatakan ini, tetapi terdapat lemak sihat dalam minyak kelapa. Ingat ketika saya menyebut diet ketogenik? Sekitar 75% daripada diet itu ialah anda memakan lemak.

Ini akan membantu anda menghilangkan lemak yang tidak diingini pada badan anda. Hanya mendengarnya tidak terdengar seperti masuk akal, tetapi ia adalah sesuatu yang anda perlu cuba sebelum anda boleh percaya.

Minyak kelapa mengandungi banyak lemak sihat, iaitu asid laurik, yang sudah kita ketahui memainkan peranan besar dalam membantu anda mengekalkan usus yang sihat.

Setiap orang memerlukan lemak yang sihat dalam kehidupan mereka. Kehidupan tanpa lemak akan menyebabkan banyak isu dalam hal bagaimana tubuh mencerna dan melewati makanan.

Meningkatkan Sistem Imun

Saya akan bercakap sedikit lagi mengenai usus anda. Usus adalah sumber semua penyakit dan mempunyai usus yang sihat dapat mengurangkan risiko anda untuk mendapat sebarang penyakit.

Apa kena mengena dengan minyak kelapa?

Nah, minyak kelapa akan meningkatkan kesihatan usus anda dengan ketara. Ini bermakna sistem imun anda akan dirangsang kerana ia boleh memberi lebih tumpuan melawan sebarang penyakit lain yang cuba memasuki badan anda dan mengambil alih.

Membantu Kurangkan Kelaparan

manfaat minyak kelapa

Tidak banyak perkara yang lebih buruk daripada perasan ketika makan, berasa kenyang, Then merasa perlu makan lebih banyak makanan hanya selepas beberapa jam kemudian.

Kebanyakan kita bukan lagi remaja. Kita tidak boleh makan apa sahaja yang kita mahu, bila-bila masa kita mahu dan berasa okey dengan semua itu.

Terdapat kesan terhadap apa yang kita makan sekarang. Sekiranya kita makan seperti yang kita mahukan maka semua orang mungkin akan mengalami kegemukan dan berasa teruk tentang diri mereka sendiri.

Mengambil minyak kelapa akan membantu anda merasa kenyang untuk masa yang lebih lama. Jumlah minyak kelapa yang anda ambil dapat menentukan berapa lama tempoh kelaparan yang anda dapat sepanjang hari.

Mungkin ada masa di mana anda perlu memaksa diri untuk makan sesuatu kerana anda tahu anda tidak makan banyak pada hari itu. Ini boleh dikaitkan dengan minyak kelapa dan MCT yang ada di dalamnya.

Meningkatkan Fungsi Otak

Otak yang baik membawa kehidupan yang lebih baik. Ia tidak dapat dielakkan. Apabila anda mempunyai otak yang sihat, anda akan mempunyai jangka hayat lebih lama daripada seseorang yang mungkin menderita penyakit otak seperti Alzheimer.

Walaupun Alzheimer adalah sesuatu yang biasanya berlaku pada orang yang lebih tua, tidak pernah terlambat untuk mengubah sesuatu tentang gaya hidup anda.

Hanya menambahkan minyak kelapa pada diet anda secara drastik boleh mengubah cara otak anda berfungsi, walaupun anda sudah didiagnosis dengan Alzheimer.

Banyak peningkatan boleh dikaitkan dengan MCT yang terdapat dalam minyak kelapa.


Kesimpulan

Seperti yang anda dapat lihat, minyak kelapa banyak bermanfaat yang boleh didapati selain memasak. Kebaikan melampaui dapur dan ia harus menjadi sesuatu yang semua orang ambil kesempatan.

Apabila anda menggunakannya untuk rambut anda, harapkan ia menjadi sesuatu yang akan menjadikan rambut anda kelihatan baru lagi. Gunakan mask rambut minyak kelapa untuk semua jenis rambut dan lihat hasil yang indah. Walaupun dalam jumlah yang kecil, minyak kelapa boleh merubah kesihatan anda.

Minyak kelapa tinggi dalam MCTs dan asid laurik. Kedua-duanya akan meningkatkan kesihatan usus anda dengan cara yang anda mungkin tidak pernah sedar.

Di atas semua ini, ia boleh menggantikan minyak zaitun, mentega, dan sayur-sayuran di dapur dan anda akan mendapat hasil yang sama.

Jagalah diri anda dengan manfaat minyak kelapa ini sebelum terlambat.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

3 thoughts on “9 Manfaat Minyak Kelapa untuk Tubuh Anda”

  1. Alhamdulillah saya sudah menggunakan minyak kelapa asli di dalam masakan saya …kini saya menggunakannya sebagai lotion utk kulit saya…

    Reply
    • Sedikit tips, lapiskan sesudu minyak kelapa di atas wajah dan relax selama 20 minit. Lap atau bilas minyak dan pelembap, dan teruskan rutin anda seperti biasa. Minyak ini memaksa kulit anda menyerap lebih banyak unsur penghidratan dari pelembap, menjadikan wajah anda smooth dan lembut.🤗

      Reply

Leave a Comment