15 Manfaat Minyak Ikan dan Apa Kebagusan Minyak Ikan?

Ikan adalah salah satu perkara yang anda boleh makan ikan atau mengambilnya sebagai suplemen. Ia juga satu suplemen yang sangat popular.

Ini sepatutnya tidak mengejutkan kerana minyak ikan sebenarnya sihat untuk anda.

Jika anda tidak tahu bagaimana sihatnya minyak ikan sebenarnya, bersiap sedialah untuk mengambil beberapa nota. Anda akan melihat satu tan manfaat minyak ikan yang boleh anda gunakan.

Jenis ikan yang banyak di dalam minyak ikan, atau asid lemak omega-3, adalah ikan tawar, herring, tuna, salmon, dan hati ikan kod.

15 Manfaat Minyak Ikan

Pil minyak ikan

Memiliki minyak ikan akan menjadi sangat bermanfaat untuk kesihatan anda. Ia bukan sesuatu yang anda perlukan, tetapi ia adalah sesuatu yang boleh membawa kesihatan anda dari biasa kepada kesihatan yang masalahnya kurang.

Ia disyorkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia bahawa anda mempunyai 2 bahagian ikan setiap minggu supaya anda boleh menikmati manfaat minyak ikan.

Apabila saya bercakap tentang manfaat minyak ikan, saya juga bercakap tentang manfaat pil minyak ikan.

Apa kebaikan minyak ikan? Adakah pil minyak ikan baik? Bagaimanakah ia dapat membantu anda?

Berikut adalah 15 manfaat minyak ikan yang perlu anda ketahui. Semua manfaat ini boleh digunakan hanya dengan mengambil suplemen atau makan ikan berlemak.

Meningkatkan Kesihatan Mata

Retina mata anda mempunyai omega-3, DHA, yang merupakan komponen besar apabila ia menyentuh struktur sebenar retina anda.

Sekiranya anda tidak mempunyai DHA yang mencukupi, anda mungkin akan mengalami beberapa masalah penglihatan.

Apabila anda mengambil minyak ikan yang cukup, anda akan mula mengurangkan risiko degenerasi makula. Kemerosotan Macular adalah punca kerosakan mata kekal dan buta.

Tiada siapa yang mahu melalui kehidupan yang bergelut dengan penglihatan mereka. Mengambil minyak ikan akan membantu memberi anda pukulan yang lebih baik untuk mengekalkan penglihatan yang baik untuk kehidupan.

Mengambil suplemen omega-3 setiap hari akan banyak membantu anda. Jika anda bukan jenis yang menikmati ikan sepanjang masa maka ini mungkin cara terbaik untuk anda.

Membantu Masalah Berat Badan

Obesiti adalah masalah yang sangat jelas di Malaysia. Ia merupakan salah satu masalah terbesar di negara ini.

Secara keseluruhan, kita mungkin tidak sihat seperti negara ini.

Minyak ikan mengandungi Omega-3 boleh membantu masalah ini. Anda tidak perlu bimbang tentang berat badan anda.

Alasan minyak ikan membantu masalah berat badan adalah ia meningkatkan komposisi tubuh anda yang dapat meningkatkan kesihatan jantung anda, sehingga menurunkan risiko penyakit jantung.

Menggunakan minyak ikan adalah diet yang baik, seimbang dan sihat yang memberi anda peluang terbaik untuk mencapai berat badan yang sihat. Jika itu sesuatu yang anda mahu lakukan.

Menggalakkan Kulit Sehat

Manfaat Minyak ikan

Jika anda tidak tahu, kulit anda sebenarnya dianggap sebagai organ. Ia sebenarnya organ terbesar di dalam badan anda.

Mengetahui hal ini sekarang harus membuat anda ingin menjaga kulit anda dengan lebih baik. Jika itu sesuatu yang anda tengah abaikan sekarang, anda perlu mula mempertimbangkan untuk mengubah sesuatu.

Apabila anda mula makin berusia, kesihatan kulit anda boleh mula merosot. Mengambil suplemen minyak ikan boleh melambatkan penurunan kesihatan kulit anda.

Jika anda seorang yang memerlukan lebih banyak bantuan dengan kulit anda, anda harus mempertimbangkan menambahkan sesuatu seperti goji berry untuk diet anda di atas sebarang suplemen minyak ikan yang mungkin anda ambil.

Melambatkan Penurunan Otak

Seperti kebanyakan orang yang berumur, kita tahu bahawa otak kita perlahan akan bertambah buruk juga. Ia hanya sebahagian daripada kehidupan yang berlaku kepada majoriti orang.

Bagi sesetengah orang, sesuatu seperti Alzheimer adalah kebimbangan yang serius. Alzheimer dengan cepat akan meningkatkan penurunan otak anda.

Sekiranya anda ingin melambatkan proses ini dan mungkin menghalang diri daripada mendapatkan Alzheimer, anda harus mula memasukkan lebih banyak minyak ikan ke dalam diet anda dengan serta-merta.

Ini tidak bermakna bahawa anda tidak mempunyai risiko untuk mendapat Alzheimer, tetapi mempunyai harian minyak ikan dapat meningkatkan peluang anda untuk melawan Alzheimer selama mungkin.

Memperbaiki Gejala Asma

Asma adalah satu perjuangan untuk diurus bagi ramai orang. Lebih buruk lagi bagi orang yang lebih muda. Walau bagaimanapun, terdapat orang dewasa juga yang menderita.

Jika anak anda menderita asma, ia boleh menjadi idea yang baik untuk memulakan memberi makan minyak ikan. Ia tidak perlu mengambil dos tinggi minyak ikan, tetapi semakin banyak mereka boleh dapat, mereka akan lebih baik ketika melibatkan ke asma mereka.

Minyak ikan telah dikenal untuk mengurangkan risiko asma sekitar 25%.

Ini harus cukup membuka mata anda untuk membuktikan bahawa minyak ikan akan membantu anda. Ini adalah salah satu manfaat minyak ikan yang perlu diberi keutamaan dalam hidup anda jika anda peduli dengan kesihatan anda dan kesihatan anak anda.

Menambah Baik Tidur

Minyak ikan

Jika anda mengatakan bahawa anda tidak suka tidur maka anda pembohong. Semua orang suka tidur.

Sesetengah daripada kita bergelut sedikit lebih daripada yang lain ketika tidur, tetapi ia adalah sesuatu yang kita perlukan.

Tidur yang secukupnya akan membantu anda tetap sihat. Banyak masalah mula timbul apabila anda kurang tidur.

Mempunyai tahap rendah omega-3 minyak dikaitkan dengan masalah tidur. Ini akan mengaburkan tidur anda dengan ketara.

Mempunyai tahap rendah DHA, disebut sedikit lebih awal, juga dikaitkan dengan tahap melatonin yang rendah yang dihasilkan oleh badan anda.

Mengambil minyak ikan akan menaikkan tahap DHA anda, dengan itu membantu tubuh anda menghasilkan melatonin yang diperlukan untuk mendapatkan jumlah tidur yang mencukupi setiap malam.

Membantu Melawan Kemurungan

Memiliki kemurungan meletakkan anda dalam kategori orang yang mempunyai salah satu gangguan mental yang paling biasa di dunia.

Terdapat kajian yang telah menunjukkan bahawa mengambil sesuatu seperti pil minyak ikan akan membantu gejala kemurungan hilang.

Ini tidak bermakna anda akan sembuh sepenuhnya dari kemurungan, tetapi apa-apa yang boleh membantu melawan gejala dan membuat anda berasa lebih baik adalah harus dilakukan.

Mengurangkan Lemak Hati

Mempunyai penyakit non-alcoholic fatty liver(NAFLD) boleh menjejaskan kesihatan anda.

Berat anda mempunyai banyak kaitan dengan ini. Sekiranya anda tidak terkawal, anda lebih cenderung untuk mengembangkan penyakit NAFLD.

Apabila anda mula memakan minyak ikan, anda mempunyai peluang yang lebih baik untuk mengurangkan lemak hati. Ini akan membawa kepada hati yang lebih sihat. Bukan sahaja ini akan berlaku, tetapi minyak ikan juga akan bertindak sebagai anti-radang untuk hati anda.

Boleh membantu Mencegah Kanser

Kanser nampaknya menjadi sesuatu yang menjadi lebih meluas di dunia hari ini.

Mempunyai minyak ikan dalam sebarang bentuk, sama ada pil minyak ikan atau lain-lain jenis suplemen omega-3 telah dibuktikan untuk mengurangkan risiko kanser tertentu.

Iaitu, bagi lelaki, peluang anda untuk kanser prostat dikurangkan dan bagi wanita, kemungkinan kanser payudara anda berkurang.

Tidak ada kepastian bahawa minyak ikan akan menghalang anda daripada mendapat kanser, tetapi ada bukti yang menunjukkan betapa ia benar-benar membantu ketika anda mempunyai kanser.

Memperbaiki Perhatian

Gangguan Attention deficit hyperactivity disorder(ADHD) adalah sesuatu yang semakin ramai kanak-kanak didiagnosis. Untungnya, minyak ikan boleh membantu.

Mempunyai dos harian minyak ikan boleh membantu semua anak-anak yang mempunyai ADHD. Mengambil apa-apa suplemen telah ditunjukkan dapat mengurangkan gejala ADHD.

Minyak ikan akan mengurangkan hiperaktif, kegelisahan, dan pencerobohan. Semua ini adalah tanda-tanda pada kanak-kanak yang mempunyai ADHD.

Memperbaiki Kesihatan Tulang

Bagi orang yang meningkat usia, mereka mungkin akan mengalami lebih banyak kesakitan tulang dan sendi. Ini hanya sesuatu yang berlaku kepada orang apabila mereka menjadi lebih tua.

Minyak ikan boleh meningkatkan kalsium yang ada pada tulang anda. Ini secara automatik akan membantu meningkatkan kesihatan tulang anda. Anda tidak akan berasa seolah-olah tulang anda lemah.

Anda mungkin tidak berasa seperti anda berusia 18 tahun lagi tetapi anda tidak akan berasa umur anda.

Membantu Semasa Kehamilan

Bagi wanita yang baru mengandung, minyak ikan boleh membantu dengan perkembangan anak anda semasa berada di rahim.

Jika anda mengambil minyak ikan yang cukup semasa kehamilan anda, anda akan mengalami banyak manfaat kesihatan untuk anak anda apabila mereka dilahirkan dan mula membesar.

Manfaat ini termasuk, kemahiran komunikasi yang lebih baik, kelewatan perkembangan yang dihentikan dan kecerdasan yang lebih tinggi.

Mengurangkan keradangan

Jika anda pernah mengalami sejumlah besar keradangan maka anda tahu betapa susahnya ia sebenarnya.

Apa-apa sahaja yang boleh mengurangkan keradangan yang anda alami akan menjadi satu kelegaan yang besar.

Minyak ikan dapat membantu mengurangkan molekul yang menyebabkan keradangan. Ini akan membawa kepada kesakitan dan keradangan yang kurang dalam masa terdekat anda yang merupakan sesuatu yang sentiasa positif.

Melawan Penyakit Auto-immune

Jika anda mempunyai penyakit auto-immune, tubuh anda menyerang sel yang sihat yang sepatutnya membantu anda.

Terdapat kajian yang menunjukkan bagaimana minyak ikan semasa tahun-tahun awal kehidupan anda dapat membantu mengurangkan risiko penyakit auto-immune anda pada masa depan anda.

Sebagai contoh, diabetes jenis 1 adalah sesuatu yang minyak ikan boleh bantu. Tubuh anda akan cenderung menyerang sel yang menghasilkan insulin yang diperlukan oleh badan anda. Minyak ikan akan membantu badan anda mengurusnya dengan lebih baik.

Memperbaiki Kesihatan Jantung

Manfaat pil minyak ikan

Semua orang bukan sahaja mahu mempunyai jantung yang sihat, tetapi anda perlu mempunyai jantung yang sihat jika anda ingin hidup lebih lama. Tiada siapa yang mahu menjalani kehidupan yang membimbangkan sama ada atau tidak mereka harus hidup mengalami beberapa serangan jantung atau tidak.

Minyak ikan dapat membantu meningkatkan kesihatan jantung keseluruhan anda.

Sebagai contoh, minyak ikan akan membantu tubuh anda apabila ia membekalkan darah beku. Ini bermakna bahawa arteri anda akan menjadi lebih lancar daripada biasa. Ini juga bermaksud tekanan darah anda akan lebih dikawal.

Di atas semua ini, minyak ikan boleh meningkatkan paras kolesterol baik anda.

Kesimpulan

Ambil minyak ikan bila anda rasa anda memerlukannya. Kesan sampingan minyak ikan sangat minima sehingga anda tidak perlu bimbang tentang berapa banyak gram minyak ikan yang anda perlukan setiap hari.

Dapatkan minyak ikan anda melalui suplemen atau makan ikan itu sendiri. Ini akan membantu tubuh anda pada masa kini dan masa depan.

Bersedia untuk lebih sihat selepas anda menggabungkan minyak ikan dengan cara yang anda perlukan dalam hidup anda.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment