Apa itu Mikrobiotik dan Mengapa ia Penting?

Apabila anda melihat tubuh manusia, anda mungkin tidak menyedari betapa kompleknya ia sebenarnya. Kita biasanya hari hari hanya pergi buat hal sendiri dan kita tidak pernah untuk berfikir tentang semua kerja yang dilakukan oleh tubuh kita untuk membolehkan kita melalui kehidupan setiap hari.

Hampir semua yang dilakukan oleh tubuh kita berlaku secara dalaman. Ini mungkin sebab mengapa kita tidak pernah menyedari kerja yang dilakukan oleh badan kita. Kita tidak dapat melihat apa yang mereka lakukan.

Saya suka memikirkan badan kita seperti mesin. Seluruh mesin perlu bekerja bersama-sama agar kita dapat melalui seharian dengan sedikit masalah hingga tiada masalah sama sekali.

Menggunakan analogi yang sama iaitu badan kita seperti mesin, salah satu bahagian yang paling penting ialah usus anda, lebih khusus mikrobiotik.

Tetapi apa itu mikrobiotik?

Apa itu Mikrobiotik?

Perut anda mengandungi trilion bakteria, virus, dan mikroorganisma yang lain. Mereka semua tinggal di dalam usus anda. Terdapat banyak mikroorganisma lain yang tersebar di seluruh kawasan lain badan anda juga.

Keseluruhan mikroorganisma ini adalah apa yang membentuk mikrobiotik. Ya, tumpuan besar mikrobiotik adalah disekitar usus anda, namun ia tidak semata-mata terletak di kawasan itu.

Mikrobiotik  adalah sesuatu yang sentiasa berubah, tetapi ia memainkan peranan terbesar ketika melibatkan kesihatan tubuh anda.

Mengapa Mikrobiotik Penting?

Mikrobiotik mesti berurusan dengan semua yang badan anda alami. Ia bukan hanya mempunyai satu tujuan.

Ia membantu tubuh mencerna makanan dan mendapat nutrien yang diperlukan. Badan anda akan mendapat asid amino yang diperlukan kerana mikrobiotik anda berfungsi dengan baik. Mikrobiotik ini memberikan badan anda dengan segala yang diperlukan badan agar anda dapat menjalani kehidupan seharian.

Ya, otak dan jantung anda penting kerana mereka pada dasarnya membuat anda hidup. Walau bagaimanapun, anda boleh berhujah bahawa mikrobiotik adalah organ yang paling penting kerana, tanpa itu, otak dan jantung anda tidak dapat berfungsi dengan cara yang sepatutnya.

Kesan Mikrobiotik pada Badan

Mikrobiotik benar-benar satu perkara yang luar biasa. Seperti yang disebutkan sebelumnya, ia pada dasarnya membantu segala yang berlaku di dalam badan anda.

Semua mikroorganisma di dalam badan anda ada untuk sebabnya. Mereka semua tidak melaksanakan fungsi yang sama. Setiap satu adalah khusus untuk fungsi badan.

Dari lahir hingga tahap apa pun kehidupan anda sekarang, mikrobiotik anda telah menjadi lebih dan lebih pelbagai dengan semakin banyak anda terdedah.

Orang yang dianggap “sihat” biasanya mempunyai mikrobiotik yang lebih pelbagai.

Berikut adalah beberapa contoh bagaimana mikrobiotik mempengaruhi tubuh anda:

  1. Pencernaan makanan – Sesetengah mikrobiotik mempengaruhi bagaimana tubuh anda mencernakan makanan tertentu. Orang yang intoleransi laktosa tidak dapat mencerna laktosa dengan cara kebanyakan orang boleh. Ini kerana mikrobiotik dan bakteria di dalam usus anda.
  2. Mengawal Kesihatan Otak – Impak mikrobiotik anda pada sistem saraf pusat tidak boleh diabaikan. Sistem saraf pusat anda secara langsung berkaitan dengan fungsi otak. Tanpa sistem saraf pusat yang baik, fungsi otak berkurangan dengan ketara.
  3. Sistem Imunisi – Mikrobiotik mempunyai salah satu kesan terbesar pada sistem imunisi anda. Inilah yang melawan sebarang jenis penyakit yang cuba menyerang tubuh anda dan mengambil alih. Apabila mikrobiotik anda sihat, sistem imunisi anda dirangsang. Apabila mikrobiotik anda berada di sisi yang tidak sihat, anda mungkin akan mengalami lebih banyak penyakit.

Kesan Mikrobiotik pada Kesihatan Usus

Apa itu Mikrobiotik

Telah dinyatakan sebelumnya bahawa semua penyakit bermula dari usus. Ini menyebabkan anda percaya bahawa anda memerlukan usus yang sihat untuk melawan penyakit. Dalam banyak hal, ini benar.

Kesihatan usus anda akan menjadi penting apabila datang kepada orang-orang yang mempunyai penyakit seperti sindrom rengsa usus dan sakit perut. Apabila orang mempunyai penyakit ini dan anda melihat kesihatan usus mereka, ia akan berada di sisi yang tidak sihat.

Berhubung dengan mikrobiotik, kesihatannya akan memberi kesan besar kepada kesihatan usus anda.

Mikrobiotik berhubung berterusan dengan usus anda. Apabila anda mempunyai mikrobiotik yang beroperasi dengan cara yang diperlukan, ia akan berkomunikasi dengan usus anda dan membantu bakteria baik dalam usus anda berkembang lebih daripada bakteria buruk.

Mana-mana jenis komunikasi yang akan membolehkan usus anda berkembang dengan cara yang sihat adalah baik. Banyak komunikasi ini berasal dari mikrobiotik.

Tanpa sebarang komunikasi dari mikrobiotik, usus anda akan berjuang tidak kira apa. Usus anda tidak akan memahami apa yang perlu dilakukan dan bila perlu melakukannya sesuatu.

Mikrobiotik dan Kesihatan Jantung

Mikrobiotik dan kesihatan jantung

Kita semua tahu bahawa jantung adalah salah satu organ yang paling penting dalam tubuh kita, dan kita juga tahu bahawa ia mengepam darah ke seluruh badan dan membantu anda terus hidup. Tetapi apakah mikrobiotik anda ada kaitan dengan jantung anda?

Mikrobiotik boleh membantu menggalakkan kolesterol dan trigliserida yang baik.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa bakteria di mikrobiotik anda yang boleh memberi kesan negatif pada jantung. Bakteria jahat yang merupakan sebahagian daripada mikrobiotik anda menghasilkan bahan kimia yang boleh menyebabkan arteri tersumbat dan menyebabkan penyakit jantung.

Itulah sebabnya orang memberitahu anda daging merah boleh berbahaya jika anda mengambilnya terlalu banyak. Daging merah mengandungi nutrien menyebabkan sesetengah bakteria di mikrobiotik kita menukar menjadi bahan kimia yang boleh menyumbat arteri.

Di sisi lain, terdapat bakteria dalam mikrobiotik anda yang dapat membantu mengurangkan kolesterol. Itulah sebabnya penting untuk memberi tumpuan kepada kesihatan anda dan pastikan mikrobiotik anda kekal sihat sebaik mungkin.

Bolehkah Anda Meningkatkan Kesihatan Mikrobiotik Anda?

Jawapan ringkas, ya. Anda dapat meningkatkan kesihatan mikrobiotik anda.

Memperbaiki mikrobiotik anda bukan sesuatu yang sukar, tetapi ia akan mengambil sedikit masa. Anda tidak akan dapat mengubah kesihatan mikrobiotik anda semalaman.

Cara terbaik untuk memperbaiki mikrobiotik anda adalah untuk memberi perhatian kepada apa yang anda makan. Makan pelbagai jenis makanan, probiotik, prebiotik, makanan berasaskan tumbuhan, dan biji-bijian akan menjadi perkara yang boleh memberi tubuh anda apa yang diperlukan untuk mengubah mikrobiotik anda di sekitar.

Makan jenis makanan ini tidak akan menyebabkan mikrobiotik anda membuat giliran 180 darjah segera, tetapi mereka akan meletakkan anda di jalan yang betul untuk mikrobiotik yang sihat.

Mikrobiotik anda adalah Segalanya

Tanpa mikrobiotik anda, tubuh anda tidak dapat berfungsi dengan cara yang diperlukan.

Untuk permudahkan penerangan, anda akan mati lebih awal tanpa mikrobiotik. Walaupun ia memberikan anda beberapa sedikit masalah pada masa tertentu,tapi ia benar-benar membantu anda ketika melibatkan kesihatan anda. Ia melindungi anda dan pada masa yang sama memberi anda peningkatan yang anda perlukan untuk meneruskan kehidupan sehari.

Ingat, semua ini berlaku secara dalaman juga. Kita tidak mengetahui apa yang berlaku di dalam badan kita sehingga ia menjadi terlalu terlambat. Jadi, mengetahui apa mikrobiotik dan apa yang berlaku untuk anda akan boleh membawa anda jauh.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment