7 Cara Mengenal Pasti Jika Usus Anda Tidak Sihat

Kesihatan usus anda amat penting untuk seluruh tubuh anda. Semua sistem yang membentuk badan anda disambungkan dengan beberapa cara.

Tiada satu pun daripada mereka yang terbebas antara satu sama lain.

Boleh dikatakan bahawa kesihatan usus, atau sistem penghadaman, adalah pusat segala-galanya.

Kesihatan usus anda boleh dikaitkan dengan banyak masalah yang berlainan jika anda tidak memberi perhatian kepadanya. Masalah seperti ketidakseimbangan hormon, anxiety, kemurungan, dan keletihan.

7 Cara Mengenal Pasti Jika Usus Tidak Sihat

Sekiranya anda mempunyai usus yang sihat, maka kesihatan anda secara keseluruhan mungkin lebih baik daripada orang biasa.

Memiliki usus yang tidak sihat akan menyebabkan anda banyak kebimbangan kesihatan.

Tetapi bagaimana anda boleh mengetahui sama ada kesihatan usus anda tidak sihat?

Terdapat tanda-tanda yang boleh anda gunakan untuk memberitahu jika kesihatan usus anda tidak sihat sebagaimana mestinya. Di bawah ini anda akan melihat apa tanda-tanda ini dan bagaimana anda dapat meningkatkan kesihatan usus anda.

Skala Berubah-ubah

Usus tidak sihat

Usus anda mempunyai bakteria di dalamnya yang sebenarnya sihat untuk anda. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis bakteria yang akan menyebabkan penurunan berat badan dengan bukan cara yang sihat.

Bakteria tertentu boleh membesar dalam jumlah yang besar dalam usus kecil anda dan ini boleh menyebabkan gangguan besar bagi penyerapan makanan dalam tubuh. Apabila badan anda tidak dapat menyerap apa yang diperlukan, ia akan menggunakan apa-apa sumber yang boleh digunakan untuk memastikan tubuh anda berfungsi secepat mungkin.

Ini bermakna ia akan menggunakan rizab dan simpanan anda untuk keperluan badan.

Apabila badan anda mula mengambil dari simpanan maka berat badan anda pasti akan menurun. Ini mungkin tidak kelihatan seperti satu masalah yang besar pada mulanya tetapi apabila anda tidak dapat menyerap vitamin dan mineral yang harus anda dapatkan ketika anda makan makanan maka kesihatan anda secara keseluruhan akan menderita.

Anda Merasa Resah (Anxiety)

Sejumlah besar serotonin yang dihasilkan oleh badan anda dihasilkan dalam usus anda. Serotonin adalah neurotransmitter yang mempengaruhi mood anda.

Apabila anda mempunyai kurang serotonin dalam tubuh, mood anda akan berdampak negatif. Jika anda tidak berhati-hati anda boleh mencetuskan episod kemurungan.

Anda akan mula mengalami semua tanda-tanda kemurungan hanya kerana kesihatan usus anda tidak berada di mana ia sepatutnya.

Penting untuk mengawasi mood anda. Sekiranya anda secara amnya orang yang ceria dan anda menyedari bahawa mood anda tidak berada di mana-mana berhampiran tahap biasa, maka anda mungkin dapat mengkaitkannya dengan kesihatan usus anda.

Ruam pada Kulit

Mempunyai kesihatan usus yang lemah dapat memberi kesan yang besar pada kulit anda juga.

Sekiranya anda mengalami ketidakseimbangan bakteria usus, kulit anda bertindak balas dengan memecah sebagai ruam atau bintik merah.

Itulah sesuatu yang perlu anda ketahui. Jangan mengharapkan untuk melihat ruam hanya di sekitar kawasan perut anda. Apabila kulit anda terjejas, ia boleh berada di mana mana sahaja. Ruam boleh berlaku pada lengan, kaki, atau badan anda.

Tempat yang terkena juga gatal. Ini boleh mengelirukan ramai orang kerana mereka mungkin berfikir bahawa bintik-bintik itu disebabkan oleh sesuatu yang mungkin menyentuh kulit mereka. Walau bagaimanapun, masalah itu berkemungkinan berpunca dari dalaman.

Anda Mempunyai Keadaan Autoimun

Mempunyai keadaan autoimun selalu dikaitkan dengan kesihatan usus.

Sesuatu seperti arthritis rheumatoid terikat pada banyak ketidakseimbangan yang mungkin anda ada dengan bakteria usus anda.

Sekiranya anda mempunyai sebarang tanda-tanda keadaan autoimun anda harus memeriksa kesihatan usus anda dengan serta-merta kerana itu boleh menjadi petunjuk yang memberitahu anda perlu mengubah sesuatu.

Anda tidak mahu menunggu sehingga terlambat untuk membuat perubahan yang berpotensi kecil yang dapat mengubah hidup anda dengan mudah.

Ia semudah pergi ke doktor untuk mendapatkan pemeriksaan kemudian mendapat penilaian yang sepatutnya anda perlukan.

Anda Tidak Dapat Tidur dengan baik

Tanda usus tidak sihat

Berbalik ke isu serotonin, ia boleh menyebabkan anda tidak dapat tidur.

Serotonin bukan sahaja membantu anda dengan corak tidur anda, tetapi ia membantu anda tidur.

Tanpa serotonin yang cukup dalam sistem anda, anda akan mengalami beberapa insomnia. Tiada siapa yang ingin mengalami kesedaran yang luas apabila mereka tahu mereka harus tidur.

Tidur adalah penting untuk kesihatan kita dan jika kita tidak dapat memperolehinya, ia hanya akan membawa kepada masalah kesihatan yang lebih.

Tiada tidur boleh menyebabkan kitaran masalah kesihatan yang sukar untuk ditangani kecuali anda dirawat di hospital.

Anda Mengidam Makanan Tertentu

Mungkin anda sudahpun mengidamkan gula. Walau bagaimanapun, keinginan gula anda boleh membuak(metafora) apabila usus anda tidak sihat.

Ini biasanya berlaku apabila anda mempunyai terlalu banyak yis di dalam sistem anda. Sekiranya anda dapat atau berkeinginan untuk membersihkan sistem bakteria anda, ini boleh membawa kepada peningkatan yis(ragi).

Apabila anda mempunyai terlalu banyak yis, tubuh anda akan mengidam gula untuk mengimbangi.

Ini lebih cenderung berlaku apabila anda mengambil antibiotik kerana mereka boleh membersihkan sistem bakteria sihat dalam usus anda. Bakteria akan kembali juga, tetapi anda boleh mengharapkan untuk mempunyai beberapa nafsu buruk(gula).

Perut Anda Terasa Tidak Betul

Usus tidak sihat

Anda tahu bila perut anda tidak terasa betul. Sesuatu mengenai perut anda terasa tidak normal seperti biasanya.

Petanda ini boleh menjadi cirit-birit, sembelit, loya, dan pedih ulu hati.

Jika anda makan makanan yang tinggi dengan karbohidrat dan mendapat gejala-gejala ini tidak lama kemudian, anda boleh mengandaikannya kerana kesihatan usus anda. Anda mempunyai penyerapan dan pencernaan yang kurang baik.

Anda tidak sepatutnya mempunyai apa-apa jenis ketidakselesaan selepas makan sesuatu yang anda tiada alahan dengannya. Ketidakselesaan yang teruk menyebabkan lebih banyak masalah daripada yang disebut tadi.

Anda mungkin tidak akan dimasukkan ke hospital jika anda mengalami gejala cirit-birit dan sembelit, tetapi anda akan merasa seolah-olah anda sedang menderita. Semua ini kerana kesihatan usus anda tidak sihat.


Kesihatan Usus Anda Penting

Ia boleh menjadi sangat mudah untuk mempunyai ketidakseimbangan bakteria di usus yang menyebabkan kesihatan usus anda mengalami banyak masalah. Walau bagaimanapun, ia juga mudah untuk memulihkan kesihatan usus dan membuat perkara yang betul.

Perhatikan tanda-tanda kecil yang boleh disebabkan oleh kesihatan usus anda. Ia tidak menjamin bahawa tanda-tanda di atas disebabkan oleh kesihatan usus yang tidak baik, tetapi pilihan itu harus berada di bahagian atas senarai.

Kesihatan usus anda sangat penting untuk seluruh tubuh anda. Kesihatan usus boleh menjadi pautan yang membolehkan seluruh tubuh anda berfungsi dengan baik sepanjang masa.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment