July 23

Mengatasi Ketagihan Gula – Cara Melakukannya dengan selamat

Jika anda mendapati diri anda mengambil kotak kue dalam laci anda setiap hari selepas makan tengah hari, atau kerap merebut donat dengan kopi pagi – anda mungkin ketagihan gula.

Anda bahkan mungkin ketagih gula – tanpa anda menyedari!

Gula berleluasa dalam banyak makanan dalam masyarakat. Dan malangnya banyak orang memakannya dengan kuantiti terlalu banyak.

Sumber Tersembunyi Gula

Mengatasi Ketagihan Gula - Cara Melakukannya dengan selamat 1

Gula ditemui dalam sebilangan besar produk makanan – bahkan makanan yang anda anggap ‘sihat’. Dari air berperisa, hingga yogurt, sos tomato, dan malah ‘sihat’ granola. Gula tersembunyi dalam pelbagai jenis makanan.

Sangat mudah untuk makan terlalu banyak gula tanpa menyedari.

Dan ia tidak selalunya mudah dilihat – gula mempunyai beberapa nama. Sebenarnya ada 61 nama yang berlainan untuk gula. Dan selalunya ini digunakan oleh pengeluar untuk mengelirukan pengguna – jadi lebih sukar untuk melihat gula tambahan.

Bahaya Ketagihan Gula

Pengambilan gula secara besar boleh menyebabkan obesiti, kencing manis, pengeluaran sel kanser, kekurangan tenaga otak, kerosakan jantung atau kegagalan, dan jangka hayat yang lebih pendek.

Ada banyak bahaya dan risiko kesihatan yang menjadi ketagih kepada gula – di sini adalah 3 teratas.

Diabetes (Kencing Manis)

Diabetes jenis 2 sedikit lebih rumit daripada hanya makan banyak gula, tetapi gula pastinya merupakan penyebab utama.

Ini berlaku kerana kerintangan insulin badan anda berkembang apabila anda mengambil sejumlah besar gula. Apabila badan anda cuba mencerna makanan, tubuh anda sebenarnya menjadi penentangan terhadap insulin.

Ini menyebabkan gula darah anda menjadi tidak stabil. Gula darah yang tidak stabil, dan penentangan terhadap insulin meningkatkan risiko diabetes, dan boleh mempercepatkan permulaannya.

Overloading Hati

Hati anda mempunyai banyak pekerjaan yang sangat penting ketika menjaga tubuh anda berfungsi pada tahap optimum. Salah satu tugasnya adalah untuk memetabolisme fruktosa dan glukosa – dan ia boleh mengendalikan hanya jumlah tertentu pada satu masa.

Overloading hati anda dengan terlalu banyak fruktosa untuk memproses boleh menyebabkan masalah di kemudian hari.

Berat Badan

Gula adalah perkara kecil yang licik. Ia menipu badan anda untuk memerlukan lebih banyak makanan daripada biasa.

Apabila badan anda mempunyai fruktosa terlalu banyak, ia tidak merangsang insulin dengan betul. Ini kemudian bersandar kepada hormon lapar anda yang bekerja dalam ‘overdrive’.

Ini sebabnya anda cenderung berasa lapar selepas makan makanan dengan banyak gula. Apabila anda berasa lapar, anda cenderung makan lebih banyak untuk mencuba dan merasa kenyang.

Makan lebih daripada yang anda perlukan akan membawa kepada peningkatan berat badan dari masa ke masa.

Bebaskan diri dari Ketagihan Gula: Cara Melakukannya

Mengatasi Ketagihan Gula - Cara Melakukannya dengan selamat 2

Anda boleh melakukan detox gula dua cara – ayam belanda sejuk, atau secara beransur-ansur.

Bagi sesetengah orang, lebih mudah untuk membuat semua hal satu kali – seperti merobek first aid. Bagi yang lain pula, lebih mudah untuk melakukannya secara beransur-ansur.

Anda boleh mengambilnya selama beberapa minggu – sebagai contoh, berhenti minum minuman dengan menambah gula dalam seminggu, potong makanan yang diproses dalam dua minggu, dan sebagainya.

Berikut adalah panduan untuk membantu anda dengan cara mengurangkan secara perlahan pengambilan gula anda:

Ketahui Nama Gula Tersembunyi dan Baca semua Label

Seperti yang saya sebutkan tadi, terdapat banyak nama yang berlainan untuk gula, dan pengeluar sering menggunakan nama-nama yang berbeza untuk mengelirukan pengguna. Apabila membaca label, cari gula tebu, sukrosa, sirap jagung fruktosa tinggi, barley malt, molase, sirap maple, madu, dan sirap beras coklat.

Sebaik sahaja anda mula mempelajari semua nama-nama yang berlainan untuk gula, anda akan melihatnya lebih banyak makanan daripada yang anda fikirkan!

Potong Makanan Diproses dan Dibungkus

Makanan yang dibungkus biasanya dipenuhi dengan gula – bersama-sama dengan bahan tambahan lain yang tidak sihat yang lebih baik elakkan.

Ia hanya mengenai mengelakkan keju mac ‘boxed, contohnya. Anda juga boleh mengelakkan gula tambah dengan membeli daging deli anda dari deli dan bukannya membelinya sebelum dibungkus. Dan beli blok keju dan mencincangnya sendiri untuk mengelakkan bahan tambahan gula yang terdapat dalam keju yang sudah dicincang. Dan beli daging dan ikan segar daripada membeli daging dan ikan yang dibungkus dalam seksyen makanan beku.

Beralih ke makanan memasak dari awal – ia lebih mudah daripada yang anda fikirkan. Buah ayam yang dibakar yang dihidangkan dengan brokoli yang ringan dimasak adalah hidangan lazat – dan sangat mudah.

Pilih buah segar dan sayuran

Masukkan lebih banyak buah-buahan segar dan sayur-sayuran ke dalam diet anda. Ya – semua buah mempunyai fruktosa di dalamnya – tetapi ok jika anda makan jumlah yang terhad. (Sentiasa makan lebih banyak sayur daripada buah.)

Pilih pilihan segar atau beku di atas tin, kerana anda akan sering mencari gula dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dalam tin. (Untuk berkongsi, semak pakej beku juga.)

Lihat Alternatif Tanpa Gula

Penemuan saya yang paling menarik tahun ini adalah air berkilauan dengan perisa semula jadi. Tiada gula, tiada pemanis, dan ia lazat lazat!

Anda tidak perlu mencari alternatif kepada beberapa gula kegemaran anda, tetapi jika anda mahu, terdapat banyak pilihan. Hanya mengawasi bahan-bahan dan cuba elakkan pemanis buatan jika boleh.

Kesan Sampingan Memotong Gula

Mengatasi Ketagihan Gula - Cara Melakukannya dengan selamat 3

Tidak ada cara mudah dalam hal ini – berhenti gula akan menjadi tidak menyenangkan. Tetapi hanya untuk seketika. Dan ia akan berbaloi apabila badan anda telah diselaraskan.

Jika badan anda digunakan untuk gula yang banyak dan tiba-tiba mempunyai banyak (atau sedikit) kurang, ia akan pergi ke tempoh pengeluaran.

Berikut adalah apa yang anda boleh jangkakan ketika memotong gula terlebih dahulu.

Oh, Cravings

Kekuatan keinginan akan bergantung pada berapa banyak gula dalam diet anda sebelum memotong kembali. Keinginan itu muncul apabila badan anda menyedari ia tidak mendapat seperti sebelumnya.

Ini mungkin akan menjadi kesan sampingan yang paling sukar untuk ditangani.

Sakit kepala

Saya cuba memotong kafein bulan lepas – dan terjebak di atas katil selama hampir 24 jam dengan sakit kepala yang paling teruk yang saya alami selama bertahun-tahun. Tiada apa-apa yang membantu dan kesakitannya sangat buruk hingga saya tidak dapat bergerak.

Sakit kepala adalah perkara yang biasa apabila pergi melalui pengeluaran, tetapi mereka tidak sering yang sengit! Bersedia dengan reliever rasa sakit, dan banyak air. Sakit kepala tidak akan lama, dan melalui ini sekali lebih baik daripada cuba berulang-ulang kali.

Perubahan emosi

Perubahan mood boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Sakit kepala dan sakit boleh membuat anda sedikit (atau banyak) pemarah. Keinginan anda juga boleh menyebabkan anda menjadi sedikit muram, terutama mengetahui bahawa ia boleh jadi ‘mudah’ untuk melegakan keinginan.

Beri diri anda sedikit pertolongan – dan biarkan orang lain di sekeliling anda tahu bahawa anda telah memotong gula dan meminta pemahaman mereka.

Menggigil dan gemetar

Mengigil, kelemahan, dan gemetar adalah tanda-tanda penarikan diri tradisional, jadi anda mungkin mengalaminya. Jika anda merasakan bahawa ia menjadi semakin teruk dan bukannya bertambah baik, bercakap dengan doktor anda.

Sakit-sakit badan

Apabila anda terus ke peringkat pengeluaran, anda mungkin mengalami beberapa kesakitan. Tidak semua orang akan mengalami ini. Jika ia mula menjadi teruk, atau anda mendapat kejang kaki, atau ketidakselesaan fizikal yang lain, bincangkannya dengan doktor anda.

Kehidupan Tanpa Gula

Seperti yang anda dapat lihat, berhenti gula dengan mudah boleh dilakukan. Anda hanya perlu menyediakannya dengan baik.

Kesan fizikal untuk memotong gula biasanya lebih mudah dibandingkan dengan yang mental. Walau bagaimanapun, dengan jenis komuniti sokongan yang anda ada, anda harus dapat mengatasi sebarang halangan mental yang mungkin anda miliki.


Baca Juga

Leave a Reply

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Penulis

Mohd Fadli

Hey, Saya adalah seorang penulis yang berminat dengan bidang kesihatan, pemakanan, budaya, dan gaya hidup.

uWu