Mengatasi Ketagihan Gula – Cara Melakukannya dengan selamat

Jika anda dapati diri anda kerap memakan makanan manis sepanjang masa tidak kira ianya masa sarapan atau makan tengah hari – anda mungkin ketagihan gula.

Anda juga boleh ketagih gula – tanpa disedari!

Gula berleluasa pada banyak makanan dalam masyarakat. Dan malangnya banyak orang memakannya dengan kuantiti terlalu banyak.

Sumber Tersembunyi Gula

Mengatasi Ketagihan Gula - Cara Melakukannya dengan selamat 1

Gula ditemui dalam sebilangan besar produk makanan – bahkan makanan yang anda anggap ‘sihat’. Dari air berperisa, hingga yogurt, sos tomato, dan malah granola. Gula tersembunyi dalam pelbagai jenis makanan.

Ianya terlalu mudah untuk badan dapatkan gula tanpa disedari.

Dan ianya agar sukar sedikit untuk dikesan – gula mempunyai beberapa nama. Sebenarnya ada 61 nama yang berlainan untuk gula. Dan selalunya ini digunakan oleh pengeluar untuk mengelirukan pengguna – jadi lebih sukar untuk melihat gula tambahan.

Bahaya Ketagihan Gula

Pengambilan gula secara besar boleh menyebabkan obesiti, kencing manis, pengeluaran sel kanser, kekurangan tenaga otak, kerosakan jantung atau kegagalan, dan jangka hayat yang lebih pendek.

Ada banyak bahaya dan risiko kesihatan yang menjadi ketagih kepada gula – di sini adalah 3 teratas.

Diabetes (Kencing Manis)

Diabetes jenis 2 sedikit lebih rumit daripada hanya makan banyak gula, tetapi gula pastinya merupakan penyebab utama.

Ini berlaku kerana kerintangan insulin (insulin resistance) badan anda berkembang apabila anda mengambil sejumlah besar gula. Apabila badan anda cuba mencerna makanan, tubuh anda sebenarnya menjadi tahan terhadap insulin.

Ini menyebabkan gula darah anda menjadi tidak stabil. Gula darah yang tidak stabil, dan rintangan terhadap insulin meningkatkan risiko diabetes, dan boleh mempercepatkan permulaannya.

Merosakkan Hati

Hati mempunyai banyak fungsi yang penting agar badan berfungsi pada tahap optimum. Salah satu tugasnya adalah untuk memetabolisme fruktosa dan glukosa – dan ia boleh mengendalikan hanya jumlah tertentu pada satu masa.

Terlalu banyak gula untuk diproses oleh hati hanya akan menyebabkan banyak masalah dikemudian hari.

Berat Badan

Gula menipu badan anda agar memerlukan lebih banyak makanan daripada biasa.

Apabila badan mempunyai terlalu banyak fruktosa, ia tidak merangsang insulin dengan betul. Ini kemudian bersandar kepada hormon lapar anda yang bekerja dalam ‘overdrive‘.(berlebihan)

Ini sebabnya anda cenderung berasa lapar selepas memakan makanan yang banyak gula. Apabila merasa lapar, anda cenderung makan lebih banyak untuk mengencangkan perut anda.

Makan lebih daripada yang anda perlukan akan membawa kepada peningkatan berat badan dari masa ke masa.

Bebaskan diri dari Ketagihan Gula: Cara Melakukannya

Mengatasi Ketagihan Gula - Cara Melakukannya dengan selamat 2

Anda boleh melakukan detox gula dua cara – secara one go, atau secara beransur-ansur.

Bagi sesetengah orang, lebih mudah untuk membuat semua hal satu kali – seperti mengunakan first aid kit. Bagi yang lain pula, lebih mudah untuk melakukannya secara beransur-ansur.

Anda boleh mengambil masa selama beberapa minggu – sebagai contoh, berhenti minum minuman bergula dalam seminggu, potong makanan yang diproses dalam dua minggu, dan sebagainya.

Berikut adalah panduan untuk membantu anda dengan cara mengurangkan secara perlahan pengambilan gula anda:

Ketahui Nama Gula Tersembunyi dan Baca semua Label

Seperti yang saya sebutkan tadi, terdapat banyak nama yang berlainan untuk gula, dan pengeluar sering menggunakan nama-nama yang berbeza untuk mengelirukan pengguna. Apabila membaca label, cari gula, sukrosa, sirap jagung fruktosa tinggi, barley malt, molase, sirap malt, madu, dan sirap carob. Boleh baca sini untuk nama penuh.

Potong Makanan Diproses dan Dibungkus

Makanan yang dibungkus biasanya dipenuhi dengan gula – bersama-sama dengan bahan tambahan lain yang tidak sihat yang lebih baik dielakkan.

Anda juga boleh mengelakkan gula tambahan dengan membeli daging lembu segar dan bukannya membelinya yang telah dibungkus. Dan beli blok keju dan mencincangnya sendiri untuk mengelakkan gula tambahan yang terdapat dalam keju yang sudah dicincang. Dan beli daging dan ikan segar daripada membeli daging dan ikan yang dibungkus dalam seksyen makanan beku.

Pilih buah segar dan sayuran

Masukkan lebih banyak buah-buahan segar dan sayur-sayuran ke dalam diet anda. Ya – semua buah mempunyai fruktosa di dalamnya – tetapi ok jika anda memakannya dengan jumlah yang terhad. (Sentiasa makan lebih banyak sayur daripada buah.)

Pilih pilihan segar atau beku berbanding buah dalam tin, kerana buah buahan dan sayur sayuran dalam tin sering terdapat gula tambahan. (Jangan lupa untuk semak pakej beku juga.)

Lihat Alternatif Tanpa Gula

Penemuan saya yang paling menarik tahun ini adalah air berkilauan dengan perisa semula jadi. Tiada gula, tiada pemanis, dan ia lazat!

Anda tidak perlu mencari alternatif kepada beberapa gula kegemaran anda, tetapi jika anda mahu, terdapat banyak pilihan. Hanya awasi bahan-bahan dan cuba elakkan pemanis buatan jika boleh.

Kesan Sampingan Memotong Gula

Mengatasi Ketagihan Gula - Cara Melakukannya dengan selamat 3

Berhenti gula boleh menjadi tidak menyenangkan. Tetapi hanya untuk seketika. Dan ia akan berbaloi apabila badan anda telah diselaraskan.

Jika badan anda terbiasa dengan gula yang banyak dan tiba-tiba mempunyai banyak (atau sedikit) kurang, ia akan pergi ke tempoh pengeluaran.

Berikut adalah apa yang anda boleh jangkakan ketika memotong gula terlebih dahulu.

Oh, Cravings

Kekuatan keinginan akan bergantung pada berapa banyak gula dalam diet anda sebelum memotong kembali. Keinginan itu muncul apabila badan anda menyedari ia tidak mendapat gula seperti sebelumnya.

Ini mungkin akan menjadi kesan sampingan yang paling sukar untuk ditangani.

Sakit kepala

Saya cuba memotong kafein bulan lepas – dan hanya terbaring di atas katil selama hampir 24 jam dengan sakit kepala yang paling teruk yang saya pernah alami selama bertahun-tahun. Tiada apa-apa dapat saya lakukan dan kesakitannya sangat buruk membuat saya tidak dapat bergerak.

Sakit kepala adalah perkara yang biasa apabila melalui tempoh pengeluaran, tetapi ia tidak terlalu sengit! Siap sedia dengan reliever rasa sakit, dan banyak air. Sakit kepala tidak akan lama, dan melalui ini sekali lebih baik daripada cuba berulang-ulang kali.

Perubahan emosi

Perubahan mood boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Sakit kepala dan sakit boleh membuat anda sedikit (atau banyak) pemarah. Keinginan gula anda juga boleh menyebabkan anda menjadi sedikit muram, terutama apabila mengetahui bahawa gula senang diperolehi.

Beri diri anda sedikit pertolongan – dan biarkan orang lain di sekeliling anda tahu bahawa anda telah memotong gula dan meminta pemahaman mereka.

Menggigil dan gemetar

Mengigil dan gemetar adalah tanda-tanda penarikan diri tradisional, jadi anda mungkin mengalaminya. Jika anda merasakan bahawa ia menjadi semakin teruk dan bukannya bertambah baik, bercakap dengan doktor anda.

Sakit-sakit badan

Apabila anda terus ke peringkat pengeluaran, anda mungkin mengalami beberapa kesakitan. Tidak semua orang akan mengalami ini. Jika ia mula menjadi teruk, atau anda mendapat kejang kaki, atau ketidakselesaan fizikal yang lain, bincangkannya dengan doktor anda.

Kehidupan Tanpa Gula

Seperti yang anda dapat lihat, berhenti gula dengan mudah boleh dilakukan. Anda hanya perlu merancangnya dengan baik.

Kesan fizikal untuk memotong gula biasanya lebih mudah dibandingkan dengan yang mental. Walau bagaimanapun, dengan jenis komuniti sokongan yang anda ada, anda harus dapat mengatasi sebarang halangan mental yang mungkin anda miliki.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Cara Menjaga Kebersihan Diri Agar Kekal Sihat

Kesihatan adalah perkara yang sangat dititikberatkan hari ini, terutamanya dengan pandemik covid-19. Oleh kerana orang mencari cara untuk menjaga keselamatan diri dan orang tersayang daripada bakteria dan kuman, fokus pada kebersihan diri adalah yang terpenting.Selain itu, bukan sahaja kebersihan diri baik untuk tubuh anda, tetapi juga bagus untuk harga diri anda. Artikel ini memperincikan tentang

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu

Tidak kira sama ada perempuan atau lelaki, siapa yang tidak menginginkan bibir cantik yang berwarna merah jambu dan licin. Sebilangan orang cukup bernasib baik untuk mewarisi dari ibu bapa mereka atau rahmat Tuhan tetapi bagi sesetengah orang, ia masih menjadi mimpi. Tetapi ini tidak lagi berlaku; dalam artikel ini, saya akan mendedahkan cara menjaga bibir

5 Cara Turunkan Kolesterol dengan Perubahan Gaya Hidup

Berapa lama masa yang diperlukan untuk menurunkan kolesterol? Sekiranya jumlah kolesterol anda meningkat, dan doktor anda membuat bising ketika mereka memeriksa hasil makmal anda, adalah wajar untuk bertanya-tanya seberapa cepat anda dapat menurunkan nombor tersebut. Nasib baik, ada beberapa strategi terbukti yang boleh anda gunakan yang boleh membantu jumlah kolesterol anda beralih ke arah yang

2 thoughts on “Mengatasi Ketagihan Gula – Cara Melakukannya dengan selamat”

Leave a Comment