Masalah Gangguan Pemakanan: Rawatan dan Sokongan

Eating disorder atau gangguan makan menyebabkan orang membina hubungan yang tidak sihat dengan makanan dan diri mereka sendiri. Mereka adalah penyakit mental yang kompleks yang boleh mempengaruhi seseorang secara emosi, fizikal dan sosial. Gangguan makan yang paling biasa termasuk anoreksia nervosa, masalah keseronokan menikmati makanan dan bulimia nervosa.[1]

Sesiapa sahaja boleh menghidap gangguan makan, tanpa mengira jantina, usia atau latar belakang. Walaupun wanita berusia 12 hingga 20 tahun lebih cenderung mengalami gangguan makan, wanita tua dan lelaki dari semua peringkat usia juga dapat mengalami masalah ini. Di artikel ini kita akan melihat peranan yang boleh dimiliki oleh profesional pemakanan dalam pemulihan daripada gangguan makan.

Rawatan dan Sokongan

Walaupun pada awalnya mungkin tidak terasa, membincangkan perkara yang anda lalui dapat sangat membantu. Terdapat banyak pilihan rawatan yang tersedia untuk membantu anda pulih dari gangguan makan dan langkah pertama adalah mencari sokongan. Sekiranya anda telah didiagnosis dengan gangguan makan, kemungkinan doktor anda akan merujuk anda ke pasukan rawatan pakar. Pasukan ini akan terdiri daripada jururawat, psikologi, kaunselor dan profesional pemakanan. Orang-orang ini akan menyokong anda sepanjang perjalanan anda.

Bagaimana profesional pemakanan dapat membantu?

Fokus utama profesional pemakanan yang bekerja dengan gangguan makan adalah untuk membantu anda mengembalikan hubungan yang sihat dengan makanan. Ingat bahawa kembali ke tingkah laku pemakanan yang sihat akan memakan masa. Ini tidak akan mudah, tetapi setelah anda mengambil langkah pertama, seorang profesional pemakanan dapat bekerjasama dengan anda untuk merangka rancangan masa depan. Setelah badan mendapat nutrisi yang optimum, ia mampu melakukan dan dilengkapi dengan lebih baik untuk menghadapi cabaran yang boleh dilalui oleh kehidupan.

Seorang profesional pemakanan dapat memberikan sokongan yang mungkin anda perlukan semasa dan selepas pemulihan.

Mereka akan bekerja dengan anda, mendengarkan anda dan menjadi tangan sokongan yang mungkin anda perlukan ketika menghadapi cabaran baru ini. Seorang pakar pemakanan akan berusaha untuk mendidik anda kembali tentang pentingnya pemakanan, serta berusaha untuk memecahkan tabiat “peraturan” dan “makanan buruk” yang mungkin telah anda kembangkan.

Proses pemulihan pemakanan bukan hanya mengenai berat badan anda. Berat tidak selalu menjadi matlamat utama; setiap langkah kecil menuju pandangan pemakanan yang bulat dan seimbang adalah langkah yang sangat baik ke arah yang betul. Ini adalah proses yang perlahan di mana makanan – bahagian penting dalam kehidupan – diperkenalkan semula untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan.

Bantuan dan sokongan profesional pemakanan dapat membuat perubahan diet dapat dicapai dengan memberikan pendidikan dan maklum balas berterusan.

Mereka akan membantu anda membuat rancangan makanan yang menumpukan pada tujuan untuk meningkatkan kesihatan anda dan bekerja mengikut kadar anda sendiri.

Bagaimana saya boleh mencari pakar pemakanan?

Semasa mencari pakar pemakanan, penting bagi anda untuk mencari seseorang yang sesuai dengan anda dan seseorang yang cukup berkelayakan.

Anorexia nervosa

Masalah Gangguan Pemakanan: Rawatan dan Sokongan 1
People vector created by stories – www.freepik.com

Anorexia nervosa mungkin merupakan gangguan makan yang paling terkenal. Ini menyebabkan penghidapnya takut berlebihan berat badan dan menyekat tabiat makan mereka dengan cara yang tidak sihat dan berbahaya. Individu dengan anoreksia cenderung menganggap diri mereka sebagai berat badan berlebihan, walaupun tidak. Persepsi yang diputarbelitkan ini digabungkan dengan faktor emosi – termasuk harga diri yang rendah dan ketidakupayaan menguruskan perasaan yang sukar – biasanya boleh menyebabkan penderita membatasi pengambilan makanan mereka dan sering bersenam secara berlebihan.

Walaupun anoreksia paling sering berlaku di kalangan wanita, ia menjadi lebih biasa di kalangan lelaki dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Diperkirakan bahawa rata-rata, keadaan ini mula-mula berkembang pada masa remaja. Orang yang menderita anoreksia mungkin percaya bahawa mereka akan gembira setelah mencapai berat badan ideal mereka, tetapi sayangnya perkara ini jarang berlaku.

Gangguan makan boleh menjadi mekanisme mengatasi kebiasaan dan ini sangat sukar untuk diatasi.

Walaupun terasa seperti tidak ada jalan keluar dari gangguan makan, rawatan dan sokongan tersedia. Terdapat banyak profesional di luar sana yang dapat menyokong anda semasa pemulihan anda. Seorang profesional pemakanan dapat membantu anda membina semula keyakinan dan hubungan anda dengan makanan.[2]

Masalah Keseronokan Menikmati Makanan (Binge Eating)

Masalah Gangguan Pemakanan: Rawatan dan Sokongan 2
Food vector created by vectorjuice – www.freepik.com

Gangguan binge eating adalah bentuk makan berlebihan secara kompulsif. Penderita merasakan paksaan untuk makan sejumlah besar makanan dan seolah-olah mereka tidak boleh berhenti. Menurut Mind, badan amal kesihatan mental, banyak orang yang menderita gangguan makan akan bergantung pada makanan untuk sokongan emosi. Penderita juga boleh beralih kepada makanan untuk menutup emosi yang sukar.

Episod makan berlebihan biasanya berlaku secara tertutup. Episod boleh berlangsung selama beberapa jam, namun beberapa penderita akan bersantai sepanjang hari, merasa tidak dapat berhenti. Adalah biasa bagi penderita untuk merasa sangat tertekan dan kecewa dengan kurangnya kawalan mereka. Rasa malu dan rasa bersalah inilah yang dapat menghalangi seseorang untuk membicarakan masalah mereka dan meminta pertolongan.

Gangguan binge eating boleh membawa sejumlah kesan sampingan negatif terhadap kesihatan fizikal dan emosi. Ia juga sering dikaitkan dengan kemurungan dan anxiety.

Kesan sampingan dari keadaan boleh bertambah buruk dari masa ke masa, sebab itulah sangat penting untuk mendapatkan sokongan. Kesan sampingan utama makan berlebihan ialah kenaikan berat badan. Ini boleh menyebabkan komplikasi perubatan, seperti:

 • Diabetes jenis 2
 • Tekanan darah tinggi
 • Kolesterol tinggi
 • Penyakit jantung
 • Osteoartritis
 • Masalah hati dan buah pinggang

Seorang profesional pemakanan akan dapat mempertimbangkan sebarang masalah perubatan yang berkaitan dengan gangguan tersebut. Mereka akan bekerja dengan anda untuk menyesuaikan diet anda, meningkatkan kesihatan, kesejahteraan dan dalam banyak kes, berpotensi membalikkan beberapa komplikasi.[3]

Bulimia Nervosa

Bulimia nervosa menyebabkan penghidapnya takut akan kenaikan berat badan. Ini dapat menyebabkan mereka menggunakan langkah-langkah tidak sihat untuk menyingkirkan makanan yang telah mereka makan. Ini mungkin termasuk bersenam berlebihan, mengambil julap atau muntah. Seperti gangguan makan yang lain, bulimia sering dikaitkan dengan harga diri yang rendah, kemurungan dan bahaya diri.

Banyak orang yang menderita gangguan makan cenderung menggunakan tabiat makan mereka sebagai cara untuk mengatasi tekanan emosi. Adalah biasa bagi penghidap untuk mempunyai rasa takut yang tidak normal terhadap makanan, kalori dan berat badan. Ketakutan inilah yang sering menyebabkan penghidap bulimia menyekat pengambilan makanan mereka. Pembatasan ini boleh menyebabkan makan berlebihan(binge eating).

Berikutan pesta tersebut, adalah biasa bagi penderita untuk merasa malu dan bersalah. Selalunya, mereka akan membersihkan diri tidak lama kemudian untuk membuang makanan. Pembersihan boleh menjadi ketagihan berbahaya. Dalam beberapa kes, membersihkan diri akan menjadi kebiasaan.

Bulimia nervosa dicirikan oleh kitaran pembersihan, yang dipengaruhi oleh diet terhad yang diikuti oleh penderita. Tetapi sayangnya, semakin ketat diet, semakin tinggi peluang untuk makan. Tubuh bertindak balas terhadap kelaparan dan kekurangan nutrien melalui keinginan yang kuat. Apabila rasa lapar dan perasaan kekurangan meningkat, begitu juga keinginan untuk makan. Seringkali dorongan ini melihat orang yang menderita bulimia mencari makanan “terlarang” atau “buruk”. Inilah yang boleh mencetuskan minda semua atau tidak.

Gejala bulimia bermula dari perubahan penampilan, sakit badan, sakit dan dehidrasi yang teruk. Namun ada kesan bulimia yang serius dan lain yang boleh berkembang sekiranya keadaan ini tidak dapat diubati.

Kesan sampingan bulimia boleh merangkumi:

 • Pergerakan usus yang tidak teratur kronik
 • Sembelit kronik
 • Kegagalan buah pinggang
 • Perut pecah
 • Masalah semasa mengandung

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment