January 2

0 comments

Manfaat Kesihatan Spirulina: 10 Sebab untuk mengambil superfood ini


Sejarah

Alga multiselular primitif ini adalah salah satu tanaman tertua di dunia, dengan sejarah yang merangkumi sekitar tiga ribu juta tahun. Ia disesuaikan dengan kehidupan di air alkali sehingga hampir tidak berubah tanpa perubahan evolusi sejak lama sebelum serangga, ikan atau mamalia muncul di permukaan bumi, seperti yang ditunjukkan oleh fosil yang terdapat di Transvaal.

Komposisi

  • Alga biru-hijau ini adalah campuran organisma bersel tunggal yang mempunyai persamaan biokimia dan selular dengan spesies tumbuhan dan haiwan. Mereka mempunyai keupayaan untuk melakukan fotosintesis; seperti spesies haiwan, mereka membentuk banyak glikoprotein kompleks.
  • Alga biru-hijau Spirulina terdiri daripada kira-kira 65% protein mentah, kepekatan vitamin B yang tinggi, zeaxanthin, fenilalanin, zat besi dan mineral lain.

Manfaat

Bayangkan tumbuh-tumbuhan tanpa akar, daun, biji, bunga atau buah, yang tumbuh beratus-ratus dalam satu tetes air, hampir tidak cukup besar untuk dilihat dengan mata kasar, tetapi mengandungi lebih dari 100 nutrien sinergi. Ia adalah tanaman air tawar yang hampir mikroskopik. Organisme mikro sayur-sayuran akuatik yang terdiri daripada sel-sel nipis gelembung telus yang disusun dari hujung ke hujung membentuk filamen spiral heliks. Alga biru-hijau ini tumbuh di lautan dunia dan di tasik air tawar dan sangat sensitif terhadap cahaya, mempunyai catatan fotosintesis tertinggi dari mana-mana tumbuhan darat atau laut yang diketahui.

Penekan selera makan.

Spirulina adalah salah satu sumber fenilalanin terkaya di alam – penekan selera makan semula jadi. Berat badan normal berpotensi dipulihkan dengan spirulina, kerana terbukti dapat meningkatkan rasa kenyang jika diminum sebelum makan. Spirulina sendiri mempunyai sedikit kalori sehingga tidak menambah kalori harian. Kapsul Spirulina yang diambil sebelum tidur juga dapat mencegah rasa kelaparan ini yang sering terjadi sebelum tidur. Lebih banyak penyelidikan diperlukan dalam bidang ini.

Latihan.

2-3g sebelum latihan, dalam atlet, menghentikan rasa lapar yang berterusan seperti pelari dan memberikan tenaga yang diperlukan untuk melakukan. Ia meningkatkan daya tahan dan dapat mengelakkan kekejangan. Spirulina juga dapat digunakan setelah pemberhentian latihan pada atlet yang lebih tua, untuk mencegah kenaikan berat badan secara tiba-tiba.
Ia dapat mengurangkan peroksidasi lipid dan meningkatkan aktiviti dismutase superoksida, yang dapat membantu melindungi otot rangka dari kerosakan semasa melakukan senaman yang berat.

Ia juga merupakan salah satu sumber arginin terkaya – asid amino yang mendorong pembebasan hormon pertumbuhan (GH). GH merangsang proses pertumbuhan semula badan sendiri untuk membina otot.

Lemak sihat.

Spirulina juga kaya dengan Gamma Linolenic Acid (GLA) – kira-kira 3 kali lebih kaya daripada minyak primrose petang. GLA adalah minyak anti-radang yang kuat dengan sifat antioksidan, digunakan dengan kejayaan dalam artritis, eksim dan gangguan kulit lain, serta gejala Premenstrual Syndrome (PMS).

Pembina darah.

Status nutrien spirulina sama dengan chlorella (kaya dengan analog B12, zat besi dan protein dll). Walau bagaimanapun, spirulina adalah organisma yang lebih primitif daripada chlorella dan kekurangan inti yang sebenarnya. Hasilnya adalah kualiti DNA dan RNA yang lebih tinggi dalam chlorella.

Kandungan Spirulina B12, bagaimanapun, tidak signifikan bagi manusia dan walaupun dapat memperbaiki anemia, ia tidak boleh digunakan sebagai sumber B12 yang boleh dipercayai untuk vegan dan vegetarian.

Sebaliknya, zat besi didapati sangat mudah didapati secara bio pada manusia. Sebanyak 1.5-2 mg zat besi dapat diserap dari dos 10 gram alga biru-hijau.

Sumber protein vegetarian.

Spirulina didapati dalam analisis sebagai sumber protein semula jadi terkaya, secara berkadar. Tidak semua protein tersedia, bagaimanapun, untuk digunakan oleh tubuh (sekitar 50% daripada 70% yang digunakan).

Kaya dengan klorofil.

Spirulina mengandungi banyak pilihan warna, beberapa di antaranya dieksploitasi secara komersial. Pigmen hijau dari klorofil cenderung memudar dalam cahaya semula jadi meninggalkan produk agak berwarna biru. Warna biru semula jadi yang selamat dari spirulina sering digunakan untuk tujuan pewarna makanan. Pigmen merangkumi banyak kompleks klorofil, karoten dan xanthofil. Pigmen klorofil mempunyai banyak manfaat manusia, termasuk detoksifikasi hati, memperbaiki pencernaan, melawan barah dan mempercepat penyembuhan luka.

Sifat antioksidan dan anti-radang.

Komponen dalam spirulina yang disebut C-phycocyanin mungkin mempunyai tindakan anti-radang dan kesan antioksidan. Bukti awal menunjukkan bahawa kesan antioksidan dapat mengurangkan ketoksikan logam berat, terutamanya plumbum.

Kardioprotektif.

Bukti menunjukkan bahawa alga biru-hijau spirulina dapat mengurangkan lipid serum, trigliserida hati, dan rembesan gastrik.

Imbangan imun.

Spirulina juga dapat melindungi terhadap kesan radiasi gamma, meningkatkan regresi karsinoma oral, dan mempunyai kesan antivirus.

Anti alahan.

Spirulina dapat meningkatkan kepekatan globulin A (IgA) imun di saluran gastrointestinal, tanpa meningkatkan kepekatan IgG atau IgE. Kesan ini dapat mengurangkan risiko alahan makanan.
Spirulina juga boleh menghalang reaksi alergi yang disebabkan oleh sel mast.

Ia juga dapat mengurangkan pengeluaran interleukin-4 (IL-4) oleh sel-sel mononuklear darah periferi orang dengan rhinitis alergi; (IL-4 mempromosikan pengeluaran IgE yang meningkatkan pengikatan alergen pada sel mast).

Ini juga nampaknya meningkatkan fungsi imun dengan meningkatkan aktiviti makrofag, peningkatan fagositosis.

Kesan sampingan dan kontraindikasi.

Spirulina sangat selamat, selagi produk yang tidak tercemar digunakan. Bukan hanya telah digunakan sebagai makanan manusia selama berabad-abad, tetapi juga beratus-ratus tan telah diimport dari Mexico ke AS dan oleh itu telah dibenarkan masuk oleh kawalan makanan dan dadah yang ketat di negara itu. Kuantiti logam berat yang ada sangat kecil kerana tempat-tempat yang bersih dari persekitaran di mana ia ditanam dan dituai.

Oleh kerana ia adalah makanan yang sangat pekat, beberapa kes dilaporkan dari orang yang mendapati bahawa mengambilnya dalam jumlah banyak memberi mereka rasa sedikit mual di perut, termasuk cirit-birit, kembung, sakit perut, perut kembung, dan edema.

Perhatian harus diambil oleh orang yang mempunyai imunimuniti atau alah kepada spirulina. Lebih daripada 28g tidak dianggap selamat untuk sesiapa sahaja.

Baca juga

Tinggalkan Komen Anda

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}