May 31

Manfaat Pendedahan Cahaya Matahari Murni Membuat Anda Tidak Ingin Menggunakan SPF selama 10 Minit

0  comments

Siapa yang tidak menyukai rasa cahaya matahari pada kulit mereka? Penghayatan intuitif itu mungkin mempunyai asas dalam sains. Terdapat banyak manfaat untuk mendapatkan cahaya matahari, dan kita sering tidak mendapat cukup dalam kehidupan moden kita. Kita menghabiskan banyak hari kita (dan malam) di hadapan layar biru yang sejuk dan pasti tidak berada di luar sekerap nenek moyang kuno kita.

Jadi, apa manfaat cahaya matahari? Dan bolehkah anda mendapat cahaya matahari dengan selamat tanpa menggunakan suntan lotion? Kami mempunyai butiran yang jelas untuk anda.

Manfaat Cahaya Matahari

Manfaat utama mendapatkan cahaya matahari yang difikirkan oleh kebanyakan kita ialah Vitamin D. Tubuh anda menggunakan cahaya matahari untuk mensintesis Vitamin D. Kecuali anda menambahnya dengan vitamin atau makanan, itulah cara tubuh anda mendapatkannya. Cahaya matahari menyebabkan reaksi di dalam badan anda, yang membawa kepada sintesis vitamin ini. Ini adalah kunci kesihatan kerana Vitamin D kuat dan bertindak seperti hormon dalam badan. Ilmu pengetahuannya agak rumit, tetapi pengambilannya tidak begitu. Anda memerlukan Vitamin D untuk kekal sihat.

Vitamin D bukan satu-satunya manfaat cahaya matahari. Sekiranya anda sukar tidur dan bangun pada waktu yang sama, jam dalaman badan anda, atau irama sirkadian, mungkin mati. Sekali lagi, sains boleh menjadi rumit, tetapi pada dasarnya, cahaya matahari memasuki tubuh anda memberi isyarat kepada otak anda untuk berhenti menghasilkan bahan kimia yang membuat anda mengantuk.

Cahaya matahari juga mengawal bahan kimia lain di dalam badan anda. Kurang cahaya matahari boleh menyebabkan tahap serotonin yang lebih rendah di otak. Inilah sebabnya mengapa orang di iklim yang sangat gelap sering diberi terapi cahaya untuk mencegah kemurungan musiman.

Mahukan kebaikan yang lebih cerah? Cahaya matahari juga dapat membantu mencegah dan merawat jerawat dan keadaan kulit yang lain. Itu alasan yang cukup baik untuk melangkah keluar untuk berjemur sedikit pada waktu rehat makan tengah hari kita.

Terlalu Banyak dan Tidak Cukup Perkara Yang Baik

Anda boleh mendapat cahaya matahari dengan selamat tanpa menggunakan suntan lotion dalam beberapa waktu. Ini mungkin hanya 5-15 minit jika anda berkulit cerah dan mudah terbakar sinar matahari.

Terdapat banyak losyen suntan di pasaran yang mengandungi bahan kimia yang berpotensi toksik seperti oxybenzone. Oxybenzone mempunyai banyak nama, jadi periksa label ramuan pada pelindung matahari anda. Terdapat juga banyak losyen suntan yang selamat dan semula jadi di pasaran sekarang.

Sebilangan kecil cahaya matahari tanpa losyen suntan mesti selamat. Sudah tentu, jangan menghabiskan berjam-jam di bawah sinar matahari langsung tanpa perlindungan. Terlalu banyak cahaya matahari dapat menyebabkan masalah kesihatan seperti barah kulit, keadaan kulit, dan selaran matahari. Selain itu, terlalu banyak cahaya matahari adalah malapetaka penjagaan kulit dari penuaan awal hingga perubahan warna – semuanya dalam keadaan sederhana, bahkan matahari itu sendiri.Baca Juga

Keradangan dan Gula dalam Darah – Adakah Anda Tahu Kaitannya?

Apa yang Menyebabkan Batu Karang Ginjal ?

Apa yang Vitamin A Lakukan dan Mengapa kita Memerlukannya?

9 Khasiat Kesihatan Saffron yang Kuat untuk tahun 2021

12 Khasiat Alpukat (Avocado) Untuk Kesihatan yang Menakjubkan

Daun Salam : Potensi Manfaat Kesihatan, Pemakanan, dan Kesan Sampingan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>