5 Manfaat Meminum Air Beralkali

Sekiranya anda ingin kekal sihat dan melindungi kesejahteraan anda, anda mungkin pernah mendengar ungkapan ini? Minum Air Ini adalah amalan yang penting dan sihat kerana air sangat penting untuk badan kita. Namun, bagaimana dengan minum air alkali? Adakah terdapat manfaat minum air alkali? Bolehkah anda membuat air alkali? Baca terus untuk mengetahui lebih lanjut mengenai air alkali yang kontroversial.

5 Manfaat Meminum Air Beralkali 1

Apa itu Air Beralkali?

Air alkali adalah air yang mempunyai tahap pH lebih tinggi daripada air biasa. Kebiasaannya, air mempunyai pH neutral 7.? Namun, bahan kimia dan gas dapat menjadikannya lebih berasid atau beralkali. Sebaliknya, air alkali mempunyai pH 8 atau 9. Juga, bahan alkali lain mempunyai tahap pH hingga 14. Walau bagaimanapun, tahap pH bukan satu-satunya penentu sama ada air beralkali atau tidak. Faktor lain yang menyumbang kepada kealkalian air adalah kehadiran mineral alkali dan potensi pengurangan pengoksidaan negatif. Selanjutnya, jika air terlalu alkali, ia akan mempunyai rasa pahit.

Manfaat Meminum Air Beralkali

Adakah manfaat minum air alkali? Topik air alkali adalah topik kontroversi dan baru-baru ini menjadi popular. Walau bagaimanapun, berikut adalah beberapa faedah yang dipercayai berkaitan dengan minum air alkali.

1. Membantu menurunkan kes diabetes dan tekanan darah tinggi

Sebilangan saintis mendapati bahawa orang yang menderita diabetes, gula darah tinggi, dan tekanan darah tinggi mencatat penurunan yang lebih rendah setelah minum air alkali selama 3 hingga 6 bulan. Oleh itu, jika maklumat ini ada, maka anda juga boleh minum air alkali setiap hari untuk mengatasi keadaan anda.

2. Menenangkan Refluks Asid

Pernahkah anda mengalami keadaan di mana kandungan asid perut anda terpercik di paip makanan anda? Ini bukan pengalaman yang baik. Selanjutnya, jika ini berlaku untuk jangka masa panjang, ia boleh menyebabkan kerosakan dan penyakit, GERD. Namun, ada kepercayaan bahawa minum air alkali dapat membantu memperbaiki keadaan.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Annals of Otology, Rhinology & Laryngology menunjukkan bahawa air alkali dengan tahap pH 8.8 dapat membantu melegakan refluks asid. Ini kerana tahap pH yang tinggi membantu membunuh pepsin yang merupakan enzim yang bertanggungjawab untuk kerosakan makanan. Lebih-lebih lagi, ia adalah penyebab utama refluks asid.

3. Sifat Ultra-Menghidrat

Air alkali menghidrat badan lebih banyak daripada air paip biasa. Selain itu, ia membantu seseorang mempunyai lebih banyak air di dalam badan. Atas sebab ini, mereka yang selalu bersenam mungkin perlu mengganti air minuman biasa dengan sebotol air alkali. Dengan cara ini, mereka kekal terhidrat untuk jangka masa yang lebih lama. Lebih-lebih lagi, air alkali mempunyai molekul yang lebih kecil yang mudah diserap oleh sel-sel badan. Ini memudahkan badan untuk menghidrat lebih cepat berbanding ketika anda mengambil air biasa.

4. Meneutralkan Keasidan Badan

Oleh kerana air alkali mempunyai tahap pH yang lebih tinggi dibandingkan dengan air biasa, meminumnya memastikan tahap asid dalam badan kita dineutralkan. Ini dicapai apabila air alkali menurunkan kandungan asid yang hebat di perut dan saluran gastrousus.

5. Membantu Mengekalkan Tulang yang Sihat

Air alkali dipercayai mempunyai mineral seperti kalsium dan magnesium. Kedua-duanya membantu menjaga kesihatan tulang. Oleh itu, minum air alkali secara berterusan boleh menjadikan tulang anda sihat.

Mengingat kebaikan ini mungkin bermanfaat dan mungkin dapat membantu seseorang untuk memutuskan untuk mengganti minum air biasa dengan segelas air alkali. Walau bagaimanapun, satu laman web yang mempromosikan pengion air menekankan bahawa seseorang mesti memahami bahawa tidak ada manfaat untuk minum air alkali.

Menurut penyelidikan, hanya sifat pengion yang mempunyai manfaat. Ini kerana air terionisasi mempunyai banyak molekul hidrogen aktif sehingga bertindak sebagai antioksidan kuat yang menghancurkan radikal bebas.

Oleh itu, penting untuk diingat bahawa tidak ada bukti dan penyelidikan yang mencukupi yang menyokong manfaat di atas. Selain itu, kekurangan kajian yang sama menjadikannya sukar untuk menentukan jumlah air alkali yang tepat untuk diambil setiap hari.

Cara Membuat Air Beralkali

Adakah anda ingin merasai kebaikan di atas? Anda mungkin gembira mengetahui bahawa anda boleh membuat air seperti ini dengan mudah di rumah anda. Anda boleh menggunakan pilihan berikut;

Serbuk penaik

Serbuk penaik biasanya beralkali. Selanjutnya, tahap pHnya adalah 9. Oleh itu, anda boleh menggunakannya dalam membuat air alkali. Untuk menyiapkannya, anda boleh menambah setengah sudu serbuk penaik dan 4 liter air. Kemudian, goncangkan campuran dengan baik sehingga serbuk penaik larut sepenuhnya. Setelah larut dengan baik, anda boleh minum segelas air alkali.

Lemon

Cara lain untuk membuat air alkali adalah dengan menambahkan lemon ke dalam air anda. Secara semula jadi, lemon berasid tetapi tahap pHnya di bawah 7. Oleh itu, menambahkannya ke air menaikkan tahap pH ke atas 7. Air kemudian menjadi alkali. Itupun dia. Ambil segelas air alkali anda untuk menghidrat dan menyegarkan diri.

Juga, terdapat penapis khas, pelekat faucet, bahan tambahan yang meningkatkan tahap pH air sehingga dapat digunakan sebagai cara untuk meningkatkan kealkalian air biasa. Selain itu, terdapat mesin khas yang digunakan khusus untuk tujuan ini. Mereka dipanggil pengion. Anda boleh melabur untuk satu jika anda ingin menjadikan air minuman anda beralkali.

Yang penting anda perlu tahu bahawa harganya sangat mahal. Jadi, fikirkanlah dengan teliti sebelum membeli satu. Fikirkan sama ada ja berbaloi atau tidak. Sekiranya anda menggunakan salah satu daripadanya, air paip biasa anda berubah dari pH normal menjadi alkali.

Kesimpulannya

Terdapat peningkatan populariti dalam penggunaan air alkali. Lebih-lebih lagi, terdapat beberapa manfaat kesihatan minum air alkali. Namun, ada lebih banyak kajian yang perlu dilakukan untuk membuktikan sama ada manfaat di atas benar atau tidak. Selain itu, bagi mereka yang gemar mengambil air alkali, anda boleh melakukannya dengan mudah dengan mengikuti arahan yang disebutkan dalam artikel ini.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu

Tidak kira sama ada perempuan atau lelaki, siapa yang tidak menginginkan bibir cantik yang berwarna merah jambu dan licin. Sebilangan orang cukup bernasib baik untuk mewarisi dari ibu bapa mereka atau rahmat Tuhan tetapi bagi sesetengah orang, ia masih menjadi mimpi. Tetapi ini tidak lagi berlaku; dalam artikel ini, saya akan mendedahkan cara menjaga bibir

Leave a Comment