11 Manfaat Kunyit yang Membuat Anda Lebih Sihat

Kunyit, (juga dikenali sebagai curcumin) adalah rempah yang sangat popular. Inilah yang memberikan kebanyakan warna kari kuning.

Apabila anda mengambil kunyit, anda mungkin memakan salah satu suplemen yang paling berkhasiat.

Manfaat kunyit pada kesihatan tidak boleh diabaikan. Kebanyakan anda mungkin akan memilikinya dalam bentuk serbuk. Ini akan memudahkan anda menggunakannya pada masa yang sama memberikan manfaat yang sama seperti yang boleh didapatkan jika anda mengambilnya mentah.

Mungkin anda lebih suka mengambilnya dalam bentuk makanan atau minuman. Sebagai contoh, jika anda minum teh, minum teh kunyit. Anda sudah tahu bahawa ia adalah sebahagian besar daripada kebanyakan kari yang anda boleh makan

Mempunyai rempah ini yang akan membolehkan anda mempunyai kesihatan yang lebih baik dan meningkatkan badan dan minda anda.

11 Manfaat Kunyit yang Membuat Anda Lebih Sihat

Serbuk Kunyit

Kebanyakannya digunakan dalam masakan di Asia (India untuk lebih spesifik), kunyit menambah rasa apa sahaja yang anda gabungkan dengannya. Mungkin tidak banyak perubahan rasa, tetapi ia memberikan manfaat kesihatan tidak seperti yang lain.

Walaupun penggunaan utama kunyit adalah dalam serbuk kari dan makanan lain, ia juga digunakan untuk tujuan perubatan.

Mengapa tidak mengambil sesuatu yang dapat membantu kesihatan anda secara menyeluruh dan membuat makanan anda lebih baik? Ia seolah-olah satu situasi untung yang semua orang harus ambil kesempatan.

Di bawah ini anda akan dapati 11 manfaat kunyit yang akan meningkatkan kesihatan anda.

Nota Ringkas

Curcumin ialah kandungan yang terdapat pada kunyit, dialah yang memberi manfaat pada kesihatan.

Kunyit Mempunyai Sebatian Anti-Radang Semulajadi

Terdapat banyak orang yang mengalami keradangan kronik. Ini boleh menjadikan hidup mereka lebih sukar daripada yang lain.

Keradangan adalah sesuatu yang berlaku secara dalaman. Anda mengalami banyak bengkak dan kemerahan pada sendi dan otot. Ini menimbulkan banyak ketidakselesaan dan kesakitan.

Serbuk kunyit dapat membantu masalah ini jika anda memilikinya.

Mengalami beberapa keradangan jangka pendek mungkin baik untuk badan anda. Walau bagaimanapun, mempunyai sesuatu seperti keradangan kronik akan menjadi masalah yang besar. Keradangan membawa kepada lebih banyak masalah kesihatan yang boleh berubah kepada keadaan dimana ia tidak dapat dipulihkan.

Kerana curcumin boleh memberi kesan yang signifikan terhadap keradangan, ini membuktikan ia menjadi sangat penting untuk kesihatan anda.

Tidak kira bagaimana anda mengambilnya, kunyit akan memerangi keradangan dan berpotensi untuk menyingkirkannya sama sekali.

Curcumin Meningkatkan Fungsi Otak

Fungsi otak adalah penting jika anda ingin menjalani kehidupan yang panjang. Anda tidak boleh menjalani kehidupan yang makmur jika anda mempunyai fungsi otak yang sakit.

Apabila ia melibatkan jangka hayat anda, mempunyai otak yang sihat adalah faktor penting dalam hal itu. Anda dapat melihat dari orang-orang yang berjuang dengan mental mereka dan bandingkannya dengan jangka hayat mereka. Orang-orang yang mempunyai otak “lebih buruk” mempunyai jangka hayat yang jauh lebih rendah.

Kunyit, curcumin, apa sahaja yang anda mahu memanggilnya, akan membantu keseluruhan fungsi otak anda. Anda akan mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mempunyai penyakit otak dan badan anda mungkin akan berterima kasih atas hal ini pada tahap tertentu.

Kunyit Memiliki Kandungan Ubat Yang Kuat

Manfaat Kunyit

Walaupun ia dilihat sebagai rempah-rempah untuk makanan, kunyit dapat berfungsi dengan baik kerana sifat-sifatnya. Ini boleh jadi sebab mengapa ramai orang di India menggunakan kunyit secara tetap.

Hakikat bahawa ia bertindak sebagai rempah yang baik ialah bonus.

Curcumin sebenarnya adalah bahan aktif utama pada kunyit dan ia adalah antioksidan yang sangat kuat.

Walau bagaimanapun, untuk memperolehi kesan penuh curcumin, anda berkemungkinan perlu mendapatkan suplemen curcumin kerana kunyit itu sendiri tidak akan mempunyai cukup curcumin untuk memberikan anda semua manfaat yang anda cari.

Curcumin tidak mudah diserap ke dalam aliran darah kita jadi lebih baik untuk mencampurkannya dengan sesuatu supaya anda boleh mendapatkannya dengan lebih cepat dalam tubuh anda. Mencampurnya dengan sesuatu seperti teh hijau boleh membantu dengan ketara.

Curcumin Membantu Melawan Alergi Rhinitis

Semasa bulan yang panas pada tahun ini atau tahun akan datang, anda boleh menggunakan kunyit untuk membantu melawan alergi rhinitis (hay fever).

Alergi rhinitis adalah alergi yang disebabkan oleh debunga di mana membran mukosa mata dan hidung anda gatal dan meradang. Kemudian juga menyebabkan hidung berair dan mata berair.

Dari pengalaman peribadi dengan alergi yang buruk, saya dapat memberitahu anda bahawa ia tidak menyenangkan berurusan dengannya. Terutamanya apabila anda tinggal di kawasan di mana debunga mula berleluasa walaupun negara kita tidak mempunyai musim bunga.

Mempunyai alergi yang buruk ini mungkin sesuatu yang sentiasa saya alami. Walau bagaimanapun, kunyit amat membantu dengan alergi rhinitis. Gejalanya tidaklah seteruk seperti dulu tanpa kunyit.

Anda akan berasa seperti orang yang berbeza apabila anda menyedari bahawa alergi anda tidak mencederakan anda hampir sama banyak.

Kunyit Boleh merawat Alzheimer

Anda sudah tahu bahawa kunyit membantu fungsi otak anda. Sesuatu yang memberi kesan kepada banyak orang ialah Alzheimer.

Fungsi otak anda secara harfiah merosot apabila anda mempunyai Alzheimer. Ia boleh menjadi satu perjuangan bagi ramai orang.

Mengambil sesuatu semudah teh kunyit boleh membantu melawan penyakit otak ini. Walaupun ia mungkin tidak sepenuhnya mengubah apa-apa kesan yang telah berlaku kerana penyakit itu, ia mungkin menghalang mereka daripada menjadi lebih teruk.

Itulah langkah ke arah yang betul dan semua orang harus menghargainya.

Curcumin Melawan Penenuan

Manfaat kunyit

Kerana kesannya pada otak dan sistem imun tubuh anda, kunyit dapat membantu tubuh anda melawan seluruh proses penuaan.

Ini tidak akan menghalang anda daripada penuaan sama sekali, tetapi ia benar-benar boleh memperlahankan proses untuk anda. Oleh itu, jika anda ingin menjalani kehidupan yang panjang dan makmur, kunyit mungkin menjadi jawapan anda.

Terdapat tambahan anti-penuaan di luar sana dan kebanyakannya akan mengandungi curcumin sebagai ramuan.

Ia bukan hanya dicampurkan di sana kerana warna kuning cerahnya. Terdapat sebab di sebalik itu dan itu kerana ia boleh secara sah membantu anda menjalani kehidupan yang lebih panjang.

Kunyit Boleh Membantu Dengan Artritis

Arthritis adalah sesuatu yang mula menjadi lebih umum di masyarakat kita hari ini. Terdapat pelbagai jenis arthritis, tetapi semuanya dapat dikaitkan kembali kepada masalah keradangan dalam sendi anda.

Kita sudah tahu bahawa kunyit adalah baik jika anda mempunyai keradangan kronik. Ini secara automatik akan membantu anda jika anda mempunyai arthritis juga.

Ianya tidak dijamin sepenuhnya dapat menghapuskan arthritis anda tetapi gejala arthritis anda akan bertambah baik dengan ketara.

Curcumin Meningkatkan Kapasiti Antioksidan

Radikal bebas sangat berbahaya kepada tubuh anda. Mereka adalah sebab utama anda boleh membina penyakit tertentu dan mula menunjukkan tanda-tanda penuaan.

Antioksidan dalam kunyit akan melindungi tubuh anda daripada radikal bebas yang membahayakan.

Curcumin adalah antioksidan yang akan membolehkan kunyit menjadi daya perlindungan yang diperlukan oleh tubuh anda. Tanpa curcumin pada kunyit, ia mungkin tidak begitu berkesan apabila ia melibatkan untuk melindungi tubuh anda daripada radikal bebas.

Kunyit Boleh Membantu Mencegah Kanser

Teh kunyit

Ianya bukan rahsia bahawa kanser tidak baik. Kanser adalah apabila terdapat pertumbuhan sel yang tidak terkawal yang berlaku di suatu tempat di badan anda.

Perkara yang menarik tentang kunyit adalah ia telah ditunjukkan untuk mengganggu pertumbuhan sel-sel kanser. Curcumin juga telah dibuktikan dapat menghentikan penyebaran sel-sel kanser ini sehingga mengurangkan kebimbangan tentang kemungkinan penyebaran kanser ke bahagian lain tubuh anda.

Kunyit berpotensi mencegah kanser daripada berlaku, kebanyakannya di dalam usus anda.

Kesihatan usus sangat penting dan ia adalah akar kepada semua penyakit yang berlaku di dalam badan.

Terdapat banyak potensi kenapa curcumin menjadi hal biasa dengan rawatan kanser tradisional dan itu sesuatu yang boleh diharapkan pada masa depan.

Curcumin Membantu Terhadap Kemurungan

Satu lagi perkara yang kunyit dapat bantu yang melibatkan otak anda.

Terdapat kajian yang dilakukan dengan menggunakan curcumin dengan ubat kemurungan dan ia menunjukkan bahawa curcumin membantu ubat untuk lebih berkesan.

Orang yang mengalami kemurungan menunjukkan gejala yang lebih sedikit apabila mereka menambah curcumin kepada rutin harian mereka.

Kemurungan menjadi lebih dan lebih serius dalam masyarakat kita hari ini kerana lebih ramai orang didiagnosis dengannya.

Apa-apa sahaja yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko kemurungan anda atau untuk mengurangkan gejala, anda perlu manfaatkan dan ambil kesempatan.

Kunyit Menurunkan Risiko Penyakit Jantung

Penyakit jantung adalah punca utama kematian di dunia.

Mempunyai kunyit secara berkala boleh meningkatkan kesihatan jantung anda. Ini akan mengurangkan risiko penyakit jantung anda. Terdapat banyak cara penyakit jantung boleh berlaku, tetapi kunyit boleh membantu menghentikan cara itu.


Dapatkan Manfaat Kunyit

Seperti yang anda lihat, kunyit mempunyai banyak manfaat pada kesihatan yang perlu anda manfaatkan.

Buat teh kunyit. Terdapat satu banyak resipi teh kunyit yang boleh anda pilih. Anda boleh menambah serbuk kunyit ke beberapa air panas juga. Tambahkan dalam beberapa madu mentah dan mendapat minuman lazat yang akan anda suka.

Apabila ia datang kepada kesan sampingan kunyit, anda tidak perlu terlalu risau tentangnya. Apabila anda menggunakan kunyit dengan betul, kesihatan anda akan bertambah baik dan anda akan hidup lebih lama.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment