January 1

0 comments

Manfaat Jus Wheatgrass dan Jus Lobak Merah


Wheatgrass

Sebaiknya minum sekurang-kurangnya beberapa teguk jus wheatgrass setiap minggu. Jus wheatgrass adalah sumber tenaga vitamin dan mineral. Untuk meningkatkan sistem ketahanan badan anda yang merupakan pertahanan pertama anda melawan penyakit, anda perlu memakan makanan yang betul.

Wheatgrass atau rumput gandum adalah rumput muda tanaman gandum. Ini adalah sumber vitamin dan mineral semula jadi (beberapa di antaranya adalah antioksidan) termasuk vitamin A, E, C, K dan B6, Kalsium, Selenium, Magnesium dan Zat Besi. Wheatgrass adalah salah satu makanan tambahan alam.

Pada tahun 1930-an seorang ahli kimia pertanian Amerika, Dr. Charles F Schnabel menyatakan bahawa ayam yang diberi makan segar, rumput gandum muda pulih dengan cepat, tumbuh lebih cepat dan kesuburan meningkat dua kali ganda berbanding ayam sihat yang diberi makanan standard . Pelopor lain seperti ahli farmasi Jepun, Dr Yoshihide Hagiwara telah membuktikan rumput gandum mempunyai kepentingan terapeutik yang utama.

Walaupun hampir semua bahan aktif dalam rumput gandum telah ditemui dan dinamakan masih ada satu faktor yang tidak diketahui – dipanggil ‘Grass Juice Factor’. Faktor Jus Rumput dapat merangsang faktor pertumbuhan manusia, yang mempunyai pengaruh kuat terhadap pertumbuhan semula kulit dan tubuh yang rosak secara umum. Faktor ini boleh menjadi molekul aktif biologi yang sangat kecil dan belum dikenali yang menyumbang kepada kesihatan yang baik.

Menurut saintis dan penyelidik perubatan, wheatgrass merangsang faktor pertumbuhan yang bertanggungjawab untuk banyak proses fisiologi dan imunologi pada manusia dan haiwan. Berikut adalah beberapa contoh:

  • Meningkatkan sistem ketahanan badan.
  • Merangsang peredaran: meningkatkan oksigen dalam darah.
  • Kesan antioksidan: mengandungi tahap antioksidan yang tinggi untuk membersihkan radikal bebas.
  • Meningkatkan kulit dan memperbaiki keadaannya.
  • Membantu pencernaan: ia bersifat alkali dan membantu keadaan IBS.
  • Anti-radang: mengurangkan keradangan. Oleh itu, ia dapat menghilangkan rasa sakit dan kesakitan badan.
  • Pembentuk darah: jus wheatgrass telah terbukti membina sel darah merah.
  • Menormalkan tekanan darah tinggi dan merangsang pertumbuhan sel tisu yang sihat.
  • Lebih rendah kolesterol: menurunkan kadar trigliserida dan akhirnya mengurangkan keradangan – kolesterol adalah petunjuk keradangan di dalam badan.
  • Meningkatkan metabolisme lemak dan membantu mengurangkan berat badan. Ini juga mengandung selenium, yang sangat penting untuk fungsi kelenjar tiroid.
Manfaat Jus Wheatgrass dan Jus Lobak Merah 1

Jus Lobak

Juga disyorkan untuk minum jus lobak merah setiap hari. Tidak semua orang boleh meminumnya kerana kandungan gula yang dimiliki, tetapi jus lobak adalah sumber kalsium dan mineral lain yang baik dan sangat menyembuhkan. Anda boleh memasukkan daun hijau atau dua. Pada hari-hari anda tidak mempunyai jus lobak merah, anda boleh mencuba jus wheatgrass. Kapsul ok tetapi tangkapannya lebih baik. Jus anda sendiri lebih baik tetapi tidak praktikal untuk semua orang.

Tambahan lain untuk diet seimbang nutrien adalah satu sudu teh ragi pemakanan pada makanan anda setiap hari untuk tambahan vitamin B dan beberapa protein.

Baca juga

Tinggalkan Komen Anda

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}