Manfaat Kesihatan Bagi Berjalan

Manusia dibuat untuk bergerak. Jabatan Kesihatan Amerika Syarikat dan Perkhidmatan Manusia menganggarkan bahawa kira-kira $ 117 bilion dalam kos penjagaan kesihatan tahunan dan 10% kematian pramatang (!) Boleh dikaitkan dengan kekurangan aktiviti fizikal.

Walau bagaimanapun, ketidakaktifan semakin meningkat: menurut Yayasan Kesihatan United, 25.6% orang dewasa Amerika melaporkan tidak terlibat dalam aktiviti fizikal atau senaman dalam 30 hari yang lalu.

Berjalan adalah salah satu cara paling mudah untuk memerangi trend berbahaya ini. Ia tidak memerlukan peralatan khas dan menyediakan anda dengan pelbagai manfaat kesihatan, termasuk:

Manfaat Kesihatan Bagi Berjalan 1

Kesihatan Jantung yang Bertambah Baik

Menurut kajian dari UK, tingkah laku sedentari dapat meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular dengan kehilangan 147% dan risiko diabetes sebanyak 112%!

Seperti yang dinyatakan di atas, berjalan bukan sahaja cara paling mudah untuk menggabungkan lebih banyak latihan dalam hidup anda tetapi juga dikaitkan dengan kesihatan jantung yang lebih baik.

Menurut satu kajian yang diterbitkan di European Journal of Epidemiology, berjalan hanya 30 minit 5 kali seminggu dapat mengurangkan risiko penyakit jantung koronari sebanyak 19 peratus.

Mengurangkan Risiko Kematian Awal.

Melibatkan aktiviti fizikal yang sederhana seperti berjalan selama sekurang-kurangnya 150 minit seminggu dikaitkan dengan penurunan kadar kematian.

Menurut satu kajian yang dijalankan oleh Klinik Mayo, terutama berjalan cepat (kira-kira 3 batu per jam) dapat meningkatkan jangka hayat anda antara 15-20 tahun.

Mengurangkan Tahap Tekanan

Harian 20 minit setiap hari telah dikaitkan dengan tahap hormon tekanan yang rendah, seperti kortisol.

Kesan ini mungkin dipertingkatkan lagi dengan berjalan di luar. Satu kajian oleh Pearson DG dan Craig T. yang diterbitkan di Frontiers in Psychology menunjukkan bahawa berada di persekitaran semulajadi boleh membantu mengurangkan tekanan dan anxiety.

Pengurangan Berat

Otot menggunakan tenaga (alias kalori) apabila mereka kontrak. Menurut artikel yang diterbitkan oleh Sekolah Perubatan Kesihatan Harvard, berjalan kaki boleh membakar mana saja dari 120-178 kalori dalam 30 minit.

Selain itu, walaupun senaman intensiti rendah dapat membantu mengekalkan massa otot aktif secara metabolik.

Walaupun berjalan adalah cara yang bagus untuk membakar kalori tambahan, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menambah latihan kekuatan untuk rutin senaman anda untuk mencapai keputusan penurunan berat badan yang optimum:

Kesihatan Mental yang Bertambah Baik

Pelbagai kajian telah menunjukkan bahawa aktiviti fizikal secara berkala boleh membantu meningkatkan pembebasan hormon ‘rasa-baik’ seperti serotonin, norepinephrine, dan dopamin.

Latihan berirama, senam aerobik seolah-olah memberi manfaat kepada kesihatan mental: menurut kajian dari Poland, latihan yang rendah atau sederhana, seperti berjalan atau berenang yang dijalankan selama 15 hingga 30 minit, menunjukkan pengurangan anxiety dan kemurungan selepas satu sesi .

Kesan positif ini mungkin dipertingkatkan dengan berjalan di luar. Satu kajian oleh Pearson DG dan Craig T. yang diterbitkan di Frontiers in Psychology menunjukkan bahawa berada di persekitaran semulajadi boleh membantu mengurangkan stress dan anxiety.

Kesihatan Sendi dan Tulang yang Bertambah Baik

Senaman yang kerap mempunyai kesan positif terhadap tisu sendi anda. Walau bagaimanapun, pergerakan kesan berulang yang berulang seperti berjalan boleh menyebabkan tekanan pada sendi anda. Seperti berjalan tidak melibatkan melompat atau mendarat di permukaan keras, ia boleh menjadi alternatif yang baik untuk mencegah penyakit sendi degeneratif.

Selain itu, senaman tetap dikaitkan dengan peningkatan ketumpatan tulang dan saiz tulang.

Pencegahan diabetes

Diabetes telah menjadi epidemik. Menurut laporan yang dikeluarkan oleh National Diabetes Registry pada tahun 2008, sekitar 600 ribu orang Malaysia menderita diabetes dan menghidap diabetes, 800 ribu mempunyai prediabetes.

Menguruskan gula darah dengan mencegah rintangan insulin adalah kunci utama untuk mencegah atau memperbaiki keadaan ini. Kajian mendapati bahawa latihan kardiovaskular merupakan cara terbaik untuk meningkatkan sensitiviti insulin kerana ia meningkatkan keupayaan otot anda untuk menyerap (lebihan) karbohidrat.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment