7 Makanan yang Membantu Anda Tidur apabila Anda Memerlukannya

Kebanyakan kita adalah pencinta tidur. Ia begitu menyegarkan apabila anda mendapat tidur malam yang baik. Kita semua memerlukan tidur yang cukup untuk berfungsi dengan baik pada hari berikutnya.

Walau bagaimanapun, dengan sebahagian dari kita yang mempunyai jadual yang terlalu sibuk, tidur kadang-kadang perlu mengambil tempat paling belakang dalam beberapa kes. Kekurangan tidur boleh menyebabkan masalah tidur pada masa akan datang. Anda mungkin merasa seolah-olah anda benar-benar berjuang untuk jatuh tidur. Jika anda terus berjuang untuk mendapatkan tidur yang anda perlukan.

Terdapat beberapa alasan untuk itu, sama ada kepala anda mempunyai satu bilion pemikiran sesaat atau anda mengalami beberapa jenis tekanan. Tidur adalah sesuatu yang selalu kita perlukan untuk berfungsi dengan baik dan ketika ia menjadi satu perjuangan, kehidupan menjadi lebih sulit.

7 Makanan Yang Membantu Anda Tidur

Berita baik kepada orang yang menghadapi perjuangan untuk tidur, ada cara untuk memeranginya. Ya, ada makanan di sana yang dapat membantu anda tidur dengan lebih mudah tanpa mengira jenis jadual yang anda miliki.

Di bawah ini anda akan melihat 7 makanan yang akan membantu anda mendapatkan tidur yang paling anda inginkan dan perlukan. Mereka mengandungi nutrien yang akan membolehkan tubuh anda berehat lebih banyak dan memberi anda lebih banyak rehat.

Pisang

Makanan yang Membantu Tidur

Pisang adalah makanan ringan yang bagus yang boleh diambil hampir setiap hari. Ia juga lebih baik apabila anda memerlukan sedikit bantuan untuk mendapatkan tidur.

Buah ini paling terkenal kerana sangat kaya dengan potasium dan orang biasanya memakannya ketika mereka mengalami masalah kekejangan. Walau bagaimanapun, pisang juga merupakan sumber vitamin B6 yang hebat.

Vitamin B6 bagus kerana ia adalah sesuatu yang akan membantu tubuh anda menghasilkan lebih banyak melatonin. Ini adalah hormon yang membantu badan anda menjadi mengantuk dan letih. Oleh itu, lebih melatonin badan anda hasilkan, lebih mudah bagi anda untuk tidur.

Ikan

Makanan yang Membantu anda Tidur

Kebaikan ikan pada kesihatan kita tidak boleh diabaikan sama sekali.

Kebanyakan ikan adalah tinggi dalam asid lemak Omega-3 yang sangat baik untuk melindungi tubuh anda daripada penyakit jantung. Mereka juga akan membantu meningkatkan kesihatan otak bersama-sama mengurangkan keradangan yang mungkin anda miliki.

Ini sahaja seharusnya membantu mental anda untuk kurang tertekan dan membolehkan tidur malam yang lebih baik.

Tambahan pula, ikan boleh membantu anda tidur dengan cara yang lebih baik. Kebanyakan ikan mengandungi vitamin D yang tinggi. Vitamin D membantu badan anda menghasilkan lebih banyak serotonin, yang merupakan bahan kimia yang membantu tubuh anda tidur.

Kiwi

Makanan untuk tidur

Kiwi adalah buah yang lazat dan dipenuhi dengan banyak nutrien. Siapa sangka bahawa sesuatu yang begitu kecil boleh memberi impak besar kepada kesihatan anda?

Mereka mengandungi sejumlah besar vitamin C dan E.

Mengambil kiwi selepas makan boleh membantu kesihatan pencernaan serta mengurangkan keradangan. Apabila kesihatan pencernaan anda baik, tubuh anda akan dapat memberi tumpuan kepada perkara-perkara lain yang perlu dilakukan, seperti tidur.

Anda mungkin pernah mendengar bahawa makan sebelum tidur akan memberi kesan negatif kepada tidur anda. Walau bagaimanapun, apabila anda mempunyai sistem pencernaan yang sihat, badan anda akan lebih efisyen mencerna apa sahaja yang anda makan, dengan itu membolehkan badan anda fokus untuk mendapatkan rehat yang diperlukan.

Almond (badam)

Makanan yang membantu tidur anda

Almond adalah sejenis kacang yang memberi manfaat kepada tubuh anda dengan pelbagai cara. Ia mengandungi nutrien penting untuk badan anda yang mungkin sukar ditemui dalam makanan lain. Contohnya, anda akan mendapat fosforus, mangan, dan riboflavin yang sihat.

Alasan Almond bagus untuk membantu anda tidur adalah kerana ia mengandungi melatonin.

Seperti yang disebutkan sebelumnya, melatonin adalah sesuatu yang akan membantu anda tidur dengan lebih cepat. Ini adalah sesuatu yang dijual di kedai-kedai. Ia bukan ubat farmasi yang mempunyai dadah berlebihan.

Apa-apa pun yang mengandungi melatonin di dalamnya anda harus mengambilnya jika anda hendak tidur yang lebih baik.

Walnut

Makanan membantu tidur

Walnut adalah kacang lain yang sangat membantu anda dalam pencarian anda untuk tidur yang lebih baik. Mereka dipenuhi dengan banyak vitamin dan nutrien yang akan membantu kesihatan keseluruhan tubuh anda.

Alasan walnut bagus untuk membantu tidur kerana ia adalah salah satu sumber makanan terbaik untuk melatonin. Sekarang, anda mungkin sudah tahu bahawa melatonin adalah hebat untuk tidur.

Ia adalah sesuatu yang kebanyakan kacang berikan kepada anda apabila dimakan.

Anda tidak perlu mengambil sebilangan besar walnut untuk mendapatkan kesan terbaik dari ia. Makan kira-kira segelintir akan membantu anda tidur.

Ceri

Makanan yang membantu tidur

Ceri adalah buah lazat yang anda tidak akan biasanya berfikir tentang memakannya jika anda mahu tidur. Walau bagaimanapun, ia bagus untuk sesiapa sahaja yang ingin tidur lebih baik.

Makanan ini sesuai untuk tidur kerana, seperti kacang, ceri adalah sumber semula jadi yang hebat untuk melatonin. Semakin melatonin yang anda miliki dalam tubuh anda, semakin mudah tidur.

Coklat Hitam

Makanan membantu tidur

Anda mungkin pernah mendengar bahawa coklat hitam mempunyai banyak manfaat kesihatan apabila anda tidak mengambil dengan kuantiti yang banyak pada satu masa.

Nah, anda boleh mendapatkan tidur pada senarai manfaat yang ditawarkan coklat hitam.

Coklat hitam mengandungi serotonin, yang merupakan tema biasa yang anda lihat sepanjang senarai ini.

Makan Ikut Cara Anda Untuk Tidur

Sesetengah makanan ini akan menjadi lebih berkesan daripada yang lain apabila ia membantu anda untuk mendapatkan tidur yang anda mahukan. Walau bagaimanapun, mereka semua akan membantu anda tidur lebih mudah daripada tanpa mereka.

Jangan makan makanan ini terlalu dekat dengan waktu tidur anda atau, mereka akan kelihatan tidak berkesan. Makanlah mereka pada waktu yang tepat dan anda akan dapat tidur malam yang tidak anda miliki dalam masa yang lama.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment