9 Makanan Terburuk untuk Kesihatan Usus dan Kenapa Mereka Buruk

Kesihatan usus anda adalah sesuatu yang sangat penting, bukan hanya untuk perasaan anda setiap hari tetapi pada kesihatan anda juga.

Sebahagian besar kesihatan usus anda mempunyai banyak kaitan dengan makanan yang anda makan. Segala-galanya yang anda makan akan mempunyai beberapa kesan pada tubuh anda, sama ada ia baik atau buruk.

Salah satu tempat pertama makanan yang anda makan adalah untuk usus anda. Jadi, masuk akal bahawa anda boleh mempunyai makanan yang baik untuk kesihatan usus dan makanan yang tidak baik untuk kesihatan usus anda.

Artikel ini akan memberi tumpuan kepada makanan yang akan memberi kesan negatif kepada kesihatan usus anda.

Makanan Terburuk untuk Kesihatan Usus

Makanan berikut adalah yang anda harus cuba elakkan sebanyak yang mungkin.

Sekiranya kesihatan usus anda sudah menjadi sesuatu yang menjadi masalah bagi anda, sangat penting untuk anda menjauhkan diri dari makanan sebanyak yang anda boleh. Mereka hanya akan menyakiti anda pada akhirnya.

Walaupun mereka rasa sedap, mereka tidak akan membantu anda sama sekali. Hanya kerana rasa makanan yang sedap tidak bermakna ia akan menjadi baik untuk anda, tidak kira berapa kali anda cuba meyakinkan diri sebaliknya.

Anda perlu lebih sedar akan apa yang anda makan dan bagaimana perasaan anda. Jika tidak, anda boleh menjalani sisa masa anda dengan kesakitan dan penderitaan kerana anda tidak mahu membuat perubahan kecil pada diet anda.

Gula

Makanan buruk untuk kesihatan usus

Anda harus tahu sekarang bahawa gula bukanlah sesuatu yang harus anda makan secara tetap.

Gula adalah sesuatu yang akan membolehkan bakteria buruk dalam usus anda berkembang. Inilah sebab utama mengapa ia adalah salah satu makanan yang paling teruk untuk kesihatan usus anda.

Apabila melibatkan gula, apabila anda mengambil beberapa gula, anda akan mahu lebih banyak dan lebih banyak lagi. Dalam sesetengah kes, anda sebenarnya boleh menjadi ketagih gula. Ini akan menyebabkan kesihatan usus anda menjadi sangat teruk.

Alasan anda mahukan gula lebih banyak adalah bakteria yang berkembang dari gula menyebabkan anda mengidam lebih banyak. Gula adalah sesuatu yang diperlukan oleh bakteria untuk menjadi dominan dalam usus anda.

Apabila anda membiarkan bakteria buruk berkembang, usus anda akan merasakan akibatnya dalam masa yang singkat.

Makanan yang diproses

Terdapat sebab mengapa anda selalu diberitahu bahawa makanan yang digoreng dan diproses bukanlah yang terbaik untuk anda. Mereka benar-benar tidak baik untuk keseluruhan kesihatan anda dan disamping melibatkan kesihatan usus anda.

Makanan yang diproses tidak mempunyai kesan positif terhadap kesihatan usus anda.

Apa-apa makanan yang diproses yang anda makan akan mempunyai kesan yang sama seperti gula apabila ia dalam usus anda. Bakteria yang buruk akan menyukainya, tetapi bakteria yang baik akan menderita lebih banyak kerana mereka tidak memakan semua sampah yang mungkin memakan badan anda.

Memakan jenis makanan ini akan mengurangkan kepelbagaian bakteria yang ada di dalam usus anda juga. Ini harus sangat membimbangkan kerana, biasanya, apabila anda mempunyai lebih banyak bakteria dan bakteria yang lebih pelbagai, anda lebih cenderung untuk menjadi sihat.

Bakteria yang lebih sedikit biasanya bermaksud bahawa anda mempunyai kesihatan usus yang baik(bakteria baik dan buruk).

Apabila kekurangan kepelbagaian bakteria dalam usus anda, anda sebenarnya menetapkan diri anda untuk kerosakkan usus. Inilah yang anda lakukan apabila anda memakan makanan goreng juga.

Soya

Makanan buruk untuk kesihatan usus

Saya tahu apa yang anda fikirkan, soya biasanya dianggap sebagai pilihan yang sihat bagi kebanyakan orang. Walaupun ia biasanya benar, banyak soya yang anda makan lebih banyak diubahsuai secara genetik(GMO) dalam beberapa cara atau yang lain.

Apabila makanan diubahsuai secara genetik, itu biasanya bermaksud bahawa ia diproses dalam beberapa cara. Ini akan membuat banyak soya di luar makanan yang diproses.

Oleh kerana kita baru menyebut makanan yang diproses, tidak sepatutnya banyak perdebatan mengapa anda benar-benar harus memberi perhatian soya yang anda makan.

Penting untuk menjelaskan bahawa banyak soya di luar sana tidak diubah suai secara genetik. Soya jenis ini sangat baik. Walau bagaimanapun, apabila anda tidak memakan soya yang dibuat secara tradisional dan sihat, anda akan memakan soya yang akan merosakkan kesihatan usus anda.

Daging Merah

Makanan buruk untuk usus

Daging merah biasanya ada di sekeliling kita. Pemakanan rakyat Malaysia yang tipikal mempunyai beberapa jenis daging merah pada waktu hampir setiap hari. Tidak ada yang salah dengan ini, tetapi ia boleh memberi kesan yang signifikan terhadap kesihatan usus anda.

Memakan beberapa daging merah yang organik dan diberi makan rumput tidak akan banyak menyakiti anda. Walau bagaimanapun, diet yang berat dalam daging merah boleh menjadi sangat buruk untuk kesihatan usus anda.

Penting untuk beralih dari semasa ke semasa apabila datang ke protein anda.

Terlalu banyak daging merah menyebabkan bakteria buruk dalam usus anda berkembang dengan lebih baik. Menjaganya secara sederhana akan memulihkan bakteria buruk anda untuk seketika. Bakteria yang buruk tidak akan dapat berkembang maju dan menguasai usus anda jika anda menyimpan sesuatu pada tahap yang munasabah.

Makanan GMO

Walaupun makanan GMO tidak akan menjadi jenis makanan paling teruk nombor satu untuk usus anda, mereka masih tidak berada di tempat yang terbaik. Mengelakkan makanan GMO akan memberikan peluang terbaik untuk kekal sihat untuk tempoh yang lebih lama.

Kebanyakan makanan GMO mengandungi herbisida yang dipanggil glyphosate. Ini adalah sesuatu yang boleh menyebabkan masalah kesihatan usus. Satu lagi sebab mengapa makanan GMO tidak disyorkan untuk mereka yang ingin menjaga kesihatan usus mereka adalah bahawa mereka sebenarnya boleh mengubah gen bakteria di usus anda.

Bakteria anda secara semula jadi dapat mengubah fungsi kerana makanan GMO. Itulah alasan yang cukup untuk saya menjauhi mereka.

Ikan Ternakan

Adakah saya baru mengatakan ikan ternakan? Ya saya mengatakannya. Saya yakin sesetengah daripada anda tidak menyedari bahawa beberapa ikan yang anda makan diternak. Anda mungkin tidak tahu anda boleh memancing ikan.

Nah, anda pasti boleh.

Walau bagaimanapun, masalah dengan ikan ternakan adalah bahawa mereka diberi makan diet yang tidak biasanya tidak didapat di mana-mana berhampiran sama seperti jika mereka berada di alam liar.

Apabila anda telah makan ikan ternakan, mereka biasanya diberi banyak antibiotik dalam makanan mereka dan diberi beberapa hormon pertumbuhan. Inilah sebabnya mengapa banyak ikan liar lebih kecil daripada ikan yang diternak.

Kedua-dua faktor ini akan menyumbang kepada kesihatan usus. Mereka tidak akan memberi manfaat kepada bakteria baik di perut anda sama sekali.

Air Paip

Ini mungkin “makanan” yang paling mengejutkan dalam senarai kerana ia adalah air. Kita semua memerlukan air untuk hidup. Air mengambil keutamaan ke atas makanan dalam banyak keadaan hidup atau mati. Jika anda berada di pulau padang pasir, perkara pertama yang anda perlukan adalah air, baru anda mula mencari makanan.

Perhatikan bahawa ini khusus untuk memanaskan air. Banyak masa, air paip diproses dengan bahan kimia untuk menjadikannya selamat untuk diminum.

Beberapa bahan kimia ini akan menjadi makanan bakteria buruk anda dan menyebabkan bakteria baik anda menghilangkan diri.

Mudah-mudahan, ini tidak menghalang anda daripada meminum air kerana ia adalah keperluan. Sentiasa berhati-hati dengan air paip yang anda pilih untuk diminum.

Tenusu

Ada orang di luar sana yang sudah agak sensitif terhadap tenusu, pada awal lagi.

Keberanian orang-orang ini akan mengalami kesan negatif yang signifikan apabila mereka mempunyai beberapa tenusu.

Banyak produk tenusu mengandungi antibiotik, yang biasanya merupakan perkara yang baik untuk tubuh manusia. Walau bagaimanapun, apabila ia terlalu banyak digunakan dalam badan, usus anda mula merasakan kesannya.

Terlalu banyak antibiotik akan memberi kesan yang sama seperti makanan yang diproses dalam usus anda.

Gluten

Gluten adalah sesuatu yang banyak orang di dunia mula mengambilnya lebih kerap. Kebanyakannya kerana lebih ramai orang mengalami masalah dengan gluten. Badan mereka tidak dapat mengendalikan gluten atau mempunyai penyakit seliak. Mereka perlu mengelakkan gluten sama sekali.

Mengambil gluten akan memberi impak yang besar pada usus anda tidak kira apa pun, walaupun anda tidak mempunyai seliak. Bakteria buruk anda akan benar-benar sukakan gluten.

Gluten adalah sejenis protein yang terdapat dalam banyak biji-bijian. Biji-bijian ditemui dalam banyak karbohidrat dan kekacang yang merupakan makanan yang bakteria buruk sukakan. Makanan ini membantu bakteria buruk berkembang lebih sedikit daripada bakteria yang baik.

Kesihatan Usus Anda Penting

Memiliki usus yang sihat bermakna anda boleh mengelakkan banyak jenis masalah kesihatan yang berbeza. Usus yang buruk membuat tubuh anda menjadi lebih terdedah kepada masalah kesihatan.

Mempunyai makanan di atas akan menjadikannya lebih susah untuk mendapat usus yang sihat. Sekiranya anda boleh mengelakkan makanan ini lebih kerap daripada biasa, kesihatan usus anda akan menjadi lebih selamat dan anda tidak akan risau tentang kesihatan anda.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment