Makan Untuk Kesihatan Tiroid

Tidak hairanlah carian internet untuk ‘kesihatan tiroid’ meningkat. Kesan yang berlaku pada tahun 2020 menyebabkan kita letih dan lesu. Oleh kerana fungsi tiroid menghubungkan secara langsung ke tahap tenaga, adalah perkara yang sangat wajar untuk disiasat.

Sudah tentu kita tertanya-tanya, adakah keletihan ini ‘hanya stress’ atau adakah keadaan asas yang lebih serius sedang berlaku?

Oleh itu, bagaimana kita menyokong kesihatan tiroid, dan mengetahui apakah tiroid kita berfungsi dengan baik? Dan apa sebenarnya yang dilakukan tiroid?

Apa itu tiroid?

Mari mulakan dengan apa yang dilakukan oleh tiroid. Kelenjar berbentuk rama-rama di bahagian depan leher anda, diarahkan oleh kelenjar pituitari yang memberitahu, menggunakan hormon TSH, untuk menghasilkan hormon tiroid. Hormon ini kebanyakannya T4 (bentuk asas) dan sekitar 10% T3 (bentuk aktif).

Pada orang yang sihat, hormon asas T4 mereka diubah menjadi T3 aktif di dalam tisu utama seperti otak dan hati. T3 aktif inilah yang berfungsi seperti metronom untuk seluruh badan, menentukan kelajuan di mana ia beroperasi.

Contohnya, jika anda ‘hypothyroid’, menghasilkan tahap T4 dan T3 yang rendah, anda mungkin mengalami tahap tenaga yang lebih rendah, metabolisme yang lebih perlahan, atau mood yang rendah (di antara pelbagai gejala). Atau, jika anda ‘hipertiroid‘, dengan tahap yang berlebihan, anda mungkin mengalami berdebar-debar jantung, anxiety, atau penurunan berat badan yang tidak disengajakan (di antara pelbagai gejala).

Biasanya, apabila terdapat masalah dengan tiroid, ia disebabkan oleh masalah autoimun atau masalah penukaran. Autoimuniti tiroid adalah apabila tubuh secara salah menyerang tiroidnya sendiri, dan ini dapat menghasilkan hipo dan hipertiroidisme. Masalah penukaran adalah apabila T4 asas tidak ditukar dengan baik ke T3 aktif, menyebabkan orang itu merasa hipotiroid.

Oleh itu, beberapa cara utama untuk menyokong kelenjar tiroid adalah berkaitan dengan menyokong imuniti yang sihat, dan penukaran yang berkesan dari T4 ke T3.

Pemakanan dan kesihatan tiroid

Makan Untuk Kesihatan Tiroid 1

Dari segi imuniti, adalah idea yang baik untuk makan diet anti-radang, yang bermaksud menjaga semua gula / sirap tambahan dan makanan berkarbohidrat tinggi seperti pasta putih sangat rendah, dan makan jumlah protein yang sihat pada setiap hidangan untuk memastikan gula darah kekal stabil (WHO mengesyorkan 50g protein sehari).

Ia juga bernilai termasuk pelbagai sayur-sayuran hijau dan lain-lain, idealnya sekurang-kurangnya empat bahagian yang berbeza pada dua makanan utama, baik untuk sifat antioksidan dan kemampuan ‘prebiotik’ mereka untuk menyokong mikrobioma yang pelbagai dan sihat. Dan kerana selenium adalah mineral penting untuk penukaran T4 menjadi T3, makan beberapa kacang Brazil organik kaya selenium setiap hari dapat membuktikan perubahan bagi beberapa orang.

Tetapi – dan inilah besarnya “tetapi” – bagi orang yang sudah mengalami kesukaran tiroid, keadaan menjadi lebih rumit. Sebagai contoh, gluten menimbulkan cabaran besar bagi sebilangan besar orang hiper dan hipotiroid yang juga mempunyai autoimun, kerana terbukti meningkatkan tindak balas autoimun. Malah orang yang tidak seliak mungkin mendapati bahawa membuang gluten dapat mengurangkan gejala tiroid.

Sepiring salad, kacang buncis dan tauhu

Selain itu, pada orang-orang yang rentan, protein ‘lektin’ dalam makanan lain juga dapat memicu imuniti diri, seperti kedelai, jagung, tenusu, kacang ginjal dan kacang tanah. (Dan, menjengkelkan, bahkan kacang Brazil dapat mencetuskan reaksi bagi beberapa orang.)

Inilah sebabnya mengapa diet Paleo yang kebal secara automatik, yang menghilangkan lektin dari gluten, tenusu, kacang-kacangan, kacang dan penutup malam di antara makanan lain, telah terbukti sangat popular bagi banyak orang yang berjuang dengan kesihatan tiroid: ia menghilangkan banyak pencetus makanan yang dapat memperburuk tiroid sakit.

Dan sekarang untuk yang lain ‘tetapi’: jika seseorang tidak berhati-hati, diet pengecualian yang ketat dapat mengurangkan kepelbagaian mikrobioma seseorang, dan ini, seterusnya, boleh membahayakan kesihatan tiroid!

Seolah-olah semua itu tidak mencukupi, di kalangan pakar ada kontroversi semasa mengenai iodin, yang dapat dijumpai di rumput laut, dan mengenai sayur-sayuran ‘goitrogenik‘ yang dapat menghalang penyerapan iodin, seperti kembang kol dan kubis. Sebilangan pakar sangat menyokong pengambilan suplemen iodin (dan ia sering dijumpai dalam suplemen ‘sokongan tiroid’) dan yang lain menganggap hampir tidak berfungsi untuk menyarankan penggunaannya dan juga mendorong pengambilan sayur-sayuran goitrogenik.

Jadi – apa yang perlu dilakukan?

Bagaimana kita menavigasi kesihatan tiroid dengan selamat?

Pergi dan berjumpa dengan pengamal kesihatan yang berkelayakan yang akan:

  • pakar dalam kesihatan tiroid
  • Elakkan protokol ‘one-size-fits-all’
  • Cuba memahami gambaran kesihatan unik anda secara terperinci

Sebaik-baiknya, pengamal anda akan meminta anda menguji semua penanda penting (TSH, T4, T3, TPO dan Tg antibodi, ditambah dengan nutrien seperti vitamin D), jelaskan apa maksud sebenarnya hasilnya, dan memberi anda rancangan tindakan yang sangat jelas untuk dikejar.

Masalah tiroid tidak dapat diatasi, dan hampir selalu memerlukan tindakan khusus untuk melindungi tubuh daripada kesan aktiviti berlebihan atau kurang aktiviti. Dalam beberapa kes, ubat dan pemakanan juga diperlukan. Walau bagaimanapun, saya dengan senang hati mengatakan bahawa sangat mungkin untuk menyesuaikan tabiat pemakanan dan gaya hidup anda untuk menyokong kesihatan tiroid anda.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu

Tidak kira sama ada perempuan atau lelaki, siapa yang tidak menginginkan bibir cantik yang berwarna merah jambu dan licin. Sebilangan orang cukup bernasib baik untuk mewarisi dari ibu bapa mereka atau rahmat Tuhan tetapi bagi sesetengah orang, ia masih menjadi mimpi. Tetapi ini tidak lagi berlaku; dalam artikel ini, saya akan mendedahkan cara menjaga bibir

Leave a Comment