Kronik vs Akut: Sama Tetapi Tidak Sama ?

Sejak perjalanan saya dengan sakit kronik bermula beberapa tahun yang lalu, saya telah mendengar banyak pendapat mengenai subjek ini.

Kronik vs Akut: Sama Tetapi Tidak Sama ? 1

Dalam istilah perubatan, akut bermakna kecederaan atau penyakit yang datang dengan cepat tetapi bertahan sementara. Sebagai contoh, jika anda mematahkan lengan anda, kesakitan anda mungkin akan mengerikan, tetapi ia tidak akan bertahan lama. Jika anda bangun pada suatu pagi dengan gejala sejuk, anda mungkin mempunyai jangkitan pernafasan atas akut. Ia mungkin akan sakit, tetapi ia akan hilang seiring masa.

Istilah kronik digunakan untuk sebarang isu kesihatan yang akan berlangsung lebih lama daripada tiga bulan. Sebagai contoh, tekanan darah tinggi dan kencing manis biasanya kronik. Gangguan autoimun dan penyakit seperti MS adalah kronik dan secara amnya progresif, bermakna mereka akan terus memburuk dari masa ke masa.


Kesakitan akut dan kronik mempengaruhi semua orang secara berbeza. Kesakitan atau sakit akut tidak menyenangkan, itu pasti, tetapi ia lebih baik daripada sakit kronik atau penyakit kerana ia sementara. Sesiapa sahaja boleh mengendalikan beberapa hari atau bahkan seminggu atau lebih daripada penyakit, tetapi berurusan dengannya selama bertahun-tahun dan mungkin sepanjang hayat anda adalah perkara yang berbeza sepenuhnya.

Kebanyakan orang telah terbangun dengan kriket di leher mereka selepas salah tidur pada satu ketika dalam hidup mereka. Dan ia teruk. Ketidaknyamanan berada di bawah permukaan dan anda tidak dapat mengalihkan leher anda tanpa rasa sakit yang tajam. Anda mengambil alih ubat-ubatan kaunter tetapi tidak ada yang berfungai. Selama beberapa hari, anda hanya menyedihkan. Tetapi, satu hari anda bangun dan ia berfungsi sendiri dan anda kembali normal.

Bayangkan, sekiranya hasil terakhir tidak pernah berlaku. Bahawa anda tidak pernah bangun “normal” sekali lagi. Pada hari itu, hari ini anda telah mendapat crick ini di leher anda yang tidak akan hilang dan itu tidak akan mereda tidak kira berapa ibuprofen atau Tylenol atau Aleve yang anda ambil. Ia sangat melelahkan.

Kemudian, di atas itu, tambah rasa sakit yang memancarkan dari leher anda. Banyak masalah leher kronik menyebabkan masalah dengan saraf yang berjalan melalui seluruh badan. Apabila saraf dibuang ke leher, ia menyebabkan masalah di seluruh badan. Bergantung pada lokasi masalah, anda boleh mengalami kesakitan di bawah satu atau kedua-dua kaki dan / atau ke kepala. Dan ia berterusan. Lokasi, jenis dan intensiti kesakitan mungkin berbeza-beza, tetapi ia tidak berhenti.

Bergantung kepada punca kesakitan, mungkin ada atau mungkin cara untuk memperbaikinya. Anda mungkin dapat menjalani prosedur pembedahan, tetapi tidak ada jaminan yang akan berfungsi; dalam banyak kes, ia akan membuat anda lebih teruk. Anda boleh mencuba rawatan alternatif seperti minyak penting dan penyesuaian kiropraktik, tetapi mereka akan melakukan apa-apa atau membantu seketika. Anda boleh membeli bantal baru, anda boleh menukar katil anda, anda boleh menggunakan ais atau haba, tetapi semua perkara itu hanyalah penyelesaian sementara untuk masalah kronik.

Ini tidak hanya berlaku untuk kesakitan, sama ada. Terdapat perbezaan di antara penat kerana anda tinggal sepanjang malam dan menjadi penat kerana anda sedang sakit. Untuk mengetahui perbezaan, fikirkan tentang masa yang anda telah habis. Mungkin selepas seharian atau selepas perjalanan panjang. Anda hampir tidak dapat membuka mata anda dan anggota badan anda tidak mahu bekerja. Sekarang, bayangkan bahawa apabila anda akhirnya boleh berbaring dan tidur otak anda tidak akan dimatikan. Anda sangat letih dan semua yang anda mahukan adalah rehat, tetapi otak anda tidak akan membenarkannya.

Keletihan adalah perasaan yang berterusan bahawa anda berjalan melalui molases. Otak anda mungkin mahu melakukan sesuatu tetapi badan anda tidak akan mematuhi apa jua keadaan. Keletihan tidak pergi dengan rehat atau tidur. Ia bukan perasaan yang mengantuk yang selesa, ia rasa tidak selesa. Anda merasakan seolah-olah semua graviti bumi telah menemui anda dan mendorong anda ke tanah.


Tiada perbandingan sebenar antara masalah perubatan akut dan kronik. Sekiranya anda hanya mengalami sakit akut, anda tidak boleh tahu apa yang orang sakit dengan kronik.

Sekiranya anda mempunyai kesakitan yang dibantu oleh ubat-ubatan kaunter, itu hebat! Sekiranya anda telah mengatasi diri sendiri dan hanya mengambil satu malam tidur (atau dua) untuk menjadi lebih baik, hebat! Tetapi bayangkan kesakitan tidak pernah berhenti dan keletihan tidak pernah terangkat.

Sekiranya anda bercakap dengan seseorang dan mereka menyatakan bahawa mereka mempunyai masalah kesihatan yang kronik, cuba dengarlah mereka daripada membandingkan masalah mereka dengan anda. Saya faham majoriti masa yang anda cuba sambungkan, tetapi kadangkala kita hanya mahu dengar, tidak berbanding dengan.

Kami tidak lemah kerana kami memerlukan ubat sakit dan anda tidak. Kami tidak rosak kerana kami memerlukan anti-depressants dan anda tidak. Kami manusia, sama seperti anda. Perbezaannya adalah bahawa kita menghadapi penyakit seumur hidup dan anda tidak.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment