January 29

0 comments

Kombinasi makanan untuk meningkatkan kesihatan anda


Cara nutrien dipecah, diserap dan digunakan di dalam tubuh disebut ‘bioavailabilitas‘, dan ketersediaan bio ini ditingkatkan apabila makanan tertentu dimakan bersama – menjadikan manfaat pemakanan mereka berfungsi dengan lebih berkesan. Cuba kombo makanan berikut apabila anda memerlukan dorongan:

Tomato + alpukat = kombo memerangi barah

Tomat kaya dengan antioksidan pencegah barah yang disebut lycopene, kualiti yang menjadikan tomato dikenali sebagai karotenoid dalam dunia pemakanan. Lemak sihat, seperti yang terdapat dalam alpukat (avocado), membantu mengambil karotenoid dan menyebarkannya ke seluruh badan, menjadikan sifat pencegah barah mereka berfungsi dengan lebih berkesan. Cubalah alpukat dan tomato cincang pada roti bakar untuk sarapan atau makanan ringan yang berkhasiat.

Ubi jalar + minyak kelapa = kombo memperbaiki kulit

Ubi jalar penuh dengan vitamin A, yang merupakan kunci untuk menjaga rambut dan kulit yang sihat. Tubuh menyerap vitamin A dengan lebih mudah apabila digabungkan dengan sumber lemak seperti minyak kelapa. Cuba masak sebilangan kerepek ubi jalar menggunakan minyak kelapa untuk rambut berkilau dan kulit bercahaya.

Raspberi / epal + coklat = kombo yang sihat untuk jantung

Epal, raspberi dan coklat semuanya mengandungi flavonoid, dan apabila dimakan bersama, ia dapat membantu meningkatkan kesihatan kardiovaskular. Cubalah raspberi bertutup coklat atau kepingan epal dan coklat gelap.

Badam + yoghurt = kombo penguat tulang

Vitamin A, D dan E semuanya larut dalam lemak, yang bermaksud ia diaktifkan dan diserap dengan lebih baik apabila dimakan dengan lemak sihat – seperti yang terdapat dalam badam. Yoghurt adalah sumber vitamin D yang ideal, yang membantu menguatkan tulang, jadi dengan menambahkan sebilangan besar badam ke dalam campuran, anda dapat meningkatkan penyerapan vitamin D.

Telur rebus + pisang = kombo penambah tenaga

Gabungan ini menjadikan makanan ringan yang ideal ketika tenaga anda semakin berkurang. Gula yang sihat dari pisang akan membebaskan tenaga dengan cepat, sementara protein dan lemak dari telur akan menjaga kadar gula daripada melonjak.

Baca juga

Tinggalkan Komen Anda

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}