Kombinasi makanan untuk meningkatkan kesihatan anda

Cara nutrien dipecah, diserap dan digunakan di dalam tubuh disebut ‘bioavailabilitas‘, dan ketersediaan bio ini ditingkatkan apabila makanan tertentu dimakan bersama – menjadikan manfaat pemakanan mereka berfungsi dengan lebih berkesan. Cuba kombo makanan berikut apabila anda memerlukan dorongan:

Tomato + alpukat = kombo memerangi barah

Tomat kaya dengan antioksidan pencegah barah yang disebut lycopene, kualiti yang menjadikan tomato dikenali sebagai karotenoid dalam dunia pemakanan. Lemak sihat, seperti yang terdapat dalam alpukat (avocado), membantu mengambil karotenoid dan menyebarkannya ke seluruh badan, menjadikan sifat pencegah barah mereka berfungsi dengan lebih berkesan. Cubalah alpukat dan tomato cincang pada roti bakar untuk sarapan atau makanan ringan yang berkhasiat.

Ubi jalar + minyak kelapa = kombo memperbaiki kulit

Ubi jalar penuh dengan vitamin A, yang merupakan kunci untuk menjaga rambut dan kulit yang sihat. Tubuh menyerap vitamin A dengan lebih mudah apabila digabungkan dengan sumber lemak seperti minyak kelapa. Cuba masak sebilangan kerepek ubi jalar menggunakan minyak kelapa untuk rambut berkilau dan kulit bercahaya.

Raspberi / epal + coklat = kombo yang sihat untuk jantung

Epal, raspberi dan coklat semuanya mengandungi flavonoid, dan apabila dimakan bersama, ia dapat membantu meningkatkan kesihatan kardiovaskular. Cubalah raspberi bertutup coklat atau kepingan epal dan coklat gelap.

Badam + yoghurt = kombo penguat tulang

Vitamin A, D dan E semuanya larut dalam lemak, yang bermaksud ia diaktifkan dan diserap dengan lebih baik apabila dimakan dengan lemak sihat – seperti yang terdapat dalam badam. Yoghurt adalah sumber vitamin D yang ideal, yang membantu menguatkan tulang, jadi dengan menambahkan sebilangan besar badam ke dalam campuran, anda dapat meningkatkan penyerapan vitamin D.

Telur rebus + pisang = kombo penambah tenaga

Gabungan ini menjadikan makanan ringan yang ideal ketika tenaga anda semakin berkurang. Gula yang sihat dari pisang akan membebaskan tenaga dengan cepat, sementara protein dan lemak dari telur akan menjaga kadar gula daripada melonjak.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu

Tidak kira sama ada perempuan atau lelaki, siapa yang tidak menginginkan bibir cantik yang berwarna merah jambu dan licin. Sebilangan orang cukup bernasib baik untuk mewarisi dari ibu bapa mereka atau rahmat Tuhan tetapi bagi sesetengah orang, ia masih menjadi mimpi. Tetapi ini tidak lagi berlaku; dalam artikel ini, saya akan mendedahkan cara menjaga bibir

Leave a Comment