9 Khasiat Kesihatan Saffron yang Kuat untuk tahun 2021

Pada tahun 2021, kita tidak menjangkakan akan menjadi wabak tahun kedua. Sama ada resolusi tahun baru anda berjalan dengan baik atau (seperti kami) anda telah pasrah, kita menyedari bahawa secara universal ini merupakan tahun yang penuh tekanan pada tubuh dan minda kita. Dengan anxiety pada tahap tinggi sepanjang masa, penting untuk mencari produk dan rutin kesihatan yang benar-benar dapat membantu menenangkan jiwa kita dan dengan mudah dapat dimasukkan ke dalam rutin harian yang lebih sihat.

Inilah sebabnya mengapa kita menyukai safron. Ini makanan super yang tidak anda ketahui tetapi kita semua harus menggunakannya lebih banyak pada tahun 2021. Mereka yang mengetahui tentang safron tahu ia sebagai rempah yang eksotik dan sangat mahal, tetapi safron mempunyai beberapa khasiat kesihatan apabila dimakan secara berkala. Kaya dengan antioksidan, vitamin, dan mineral, safron telah digunakan dalam pelbagai rawatan perubatan sejak 3,500 tahun yang lalu. Terdapat banyak kajian klinikal saintifik dalam penyelidikan moden juga (mencari dengan nama saintifik saffron crocus sativus paling berkesan jika anda berminat untuk melakukan lebih banyak penyelidikan).

Berikut adalah 9 khasiat teratas yang dapat diberi oleh safron:

9 Khasiat Kesihatan Saffron yang Kuat untuk tahun 2021 1
  • Kemurungan dan anxiety – Meminum teh safron telah diketahui memberi kesan penambah mood dan menenangkan. Saffron mempunyai kesan antidepresan yang serupa dengan fluoxetine (dalam kajian yang terkenal), tetapi merupakan alternatif semula jadi.
  • Peningkatan imuniti – Saffron mempunyai keupayaan antioksidan yang kuat yang dapat membantu mengekalkan sistem imun yang kuat (sesuatu yang kita semua perlukan sekarang dalam masa pandemi!)
  • Insomnia – Kita memerlukan melatonin agar berasa ngantuk, mungkin juga sesuatu yang lebih kuat; namun, teh saffron tanpa kafein terasa kurang membentuk kebiasaan dan tambahan yang baik untuk rutin malam anda apabila diperlukan.
  • Disfungsi afrodisiak / seksual – Safron adalah afrodisiak yang dapat membantu disfungsi seksual pada kedua-dua jantina. Subjek yang tidak dibincangkan secara berkala dan dapat membantu menangani masalah keintiman secara tersembunyi.
  • Gejala PMS dan PCOS – Kesakitan berkala hilang! Pilihan semula jadi yang bagus untuk membantu mengurangkan gejala kembung, kekejangan, dan sangat bermanfaat jika anda menderita sindrom ovarium polikistik (PCOS)(senggugut).
  • Tekanan darah tinggi + kesihatan kardiovaskular – Saffron membantu menurunkan tekanan darah dan mencegah kolesterol jahat apabila diminum secara berkala.
  • Melawan Kanser – Saffron penuh dengan antioksidan dan flavonoid, yang diketahui mempunyai keupayaan mencegah kanser, dan beberapa kajian klinikal menunjukkan bahawa ia bermanfaat untuk merawat kanser tertentu.
  • Kesihatan otak dan ingatan – Bantu otak anda merasa yang terbaik dengan daya penambah daya ingatan safron. Sebatian crocin dan crocetin yang terdapat dalam safron boleh menjadi kunci untuk merawat penyakit seperti Alzheimer dan Parkinson dalam jangka masa panjang.
  • Parut jerawat / pencerah kulit – Memandangkan tahap tinggi vitamin C yang terdapat dalam safron, sangat bermanfaat untuk memasukkan produk penjagaan kulit untuk membantu mencerahkan warna kulit, tekstur (dari parut jerawat), mengurangkan garis-garis halus dan kedutan. Berikut adalah beberapa produk kecantikan yang perlu dipertimbangkan dengan safron.
9 Khasiat Kesihatan Saffron yang Kuat untuk tahun 2021 2

Sudah jelas bahawa safron mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Minum teh safron dianggap sebagai salah satu cara yang paling biasa untuk memasukkannya ke dalam diet dan rutin harian anda. Walaupun perkara yang tidak dapat kita kendalikan pada tahun 2021, kami mengajak anda untuk bergabung dengan kami dalam mengambil langkah-langkah yang lebih sihat yang dapat kita kendalikan dalam rutin harian kita.

Rujukan

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411014000194
https://en.wikipedia.org/wiki/Crocetin
https://en.wikipedia.org/wiki/Crocin
https://www.refinery29.com/en-gb/vitamin-c-skin-benefits-saffron
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/saffron-tea-benefits#Where-to-buy-saffron
https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2013-07/saffron-improves-sexual-dysfunction
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15707766/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249922/

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment