Khasiat Oat yang luar Biasa

Oat adalah sarapan yang sangat sihat dan berkhasiat. Ia mudah tumbuh dan boleh tumbuh di mana sahaja dan hasilnya mampu dibeli. Bukan hanya sihat tetapi juga enak. Ini adalah salah satu makanan bertenaga terbaik dan ia adalah makanan terbaik yang boleh anda mulakan di pagi hari anda. Di bawah ini terdapat beberapa khasiat oat yang luar biasa yang akan membuat anda tergesa-gesa ke kedai dan membeli sebungkus besar oat.

Khasiat Oat

Khasiat Oat yang luar Biasa 1

1) Makanan Rendah Kalori dan Menghentikan Craving

Satu cawan oat hanya 130 kalori. Perkara terbaik mengenai makanan yang hebat ini ialah makanan itu kekal di dalam perut anda untuk jangka masa yang lebih lama dan dengan itu menghalang anda daripada makan makanan kaya kalori. Anda akan berasa kurang lapar daripada biasa.

2) Membekalkan kadar serat yang tinggi, rendah lemak dan tahap protein yang tinggi

Oat mempunyai kadar protein tertinggi jika dibandingkan dengan biji-bijian lain. Ia penuh dengan serat dan merupakan makanan terbaik bagi mereka yang ingin membuang beberapa kilo berat badan.

3) Menstabilkan gula darah dan menurunkan risiko diabetes

Karbohidrat kompleks dan serat tinggi melambatkan proses penukaran keseluruhan makanan ini menjadi gula sederhana. Kandungan magnesium yang tinggi yang terdapat dalam oat memastikan penggunaan glukosa secara optimum dalam tubuh serta rembesan insulin.

4) Membuang kolesterol jahat anda

Menurut pelbagai kajian, beta-glukan, serat unik yang terdapat dalam oat mempunyai pelbagai kesan yang baik terhadap kadar kolesterol.

5) Bebas gluten

Sekiranya anda menghidap penyakit seliak atau anda tidak toleran terhadap gluten mungkin ada sebab yang perlu dikhawatirkan. Oat tidak mengandungi banyak protein atau prolamin yang terdapat dalam gandum (gluten) tetapi oat mempunyai avenin. Avenin adalah protein yang dianggap sangat toksik pada mukosa usus orang yang sensitif terhadap avenin.

Oat juga mungkin mengandungi sedikit gluten dari pencemaran ladang gandum yang berdekatan serta kemudahan pemprosesan. Pelbagai kajian mendapati bahawa banyak selia boleh memakan gandum bebas oat tanpa masalah.

6) Mengandungi lignan yang melindungi dari barah dan penyakit jantung

Seperti biji-bijian lain, oat mengandung lignan tumbuhan, yang ditukar oleh flora usus menjadi lignan mamalia. Lignan yang dikenali sebagai enterolactone diketahui melindungi daripada penyakit jantung, barah payudara dan juga barah yang bergantung pada hormon.

7) Mengandungi antioksidan unik yang bermanfaat untuk penyakit jantung

Menurut sebuah kajian, antioksidan unik yang dikenali sebagai avenanthramides yang terdapat dalam oat membantu mencegah radikal bebas daripada merosakkan kolesterol LDL dan seterusnya mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

8) Melindungi daripada kegagalan jantung

Menurut kajian Harvard, orang yang mengonsumsi semangkuk oat yang besar pada waktu pagi mempunyai risiko kegagalan jantung dua puluh sembilan persen lebih rendah.

9) Rasanya sedap

Semua serpihan sama ada dalam bentuk kepingan atau serpihan telah menjalani proses panas yang memberi mereka rasa kacang kaya dan enak. Ini mengelakkan mereka daripada dicemari. Oat bahkan telah dikupas.

Oleh itu, setelah anda menyedari semua kebaikan oay yang sangat baik, inilah masanya untuk menjadikannya sarapan pagi anda.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu

Tidak kira sama ada perempuan atau lelaki, siapa yang tidak menginginkan bibir cantik yang berwarna merah jambu dan licin. Sebilangan orang cukup bernasib baik untuk mewarisi dari ibu bapa mereka atau rahmat Tuhan tetapi bagi sesetengah orang, ia masih menjadi mimpi. Tetapi ini tidak lagi berlaku; dalam artikel ini, saya akan mendedahkan cara menjaga bibir

Leave a Comment