August 31

0 comments

Khasiat Oat yang luar Biasa


Oat adalah sarapan yang sangat sihat dan berkhasiat. Ia mudah tumbuh dan boleh tumbuh di mana sahaja dan hasilnya mampu dibeli. Bukan hanya sihat tetapi juga enak. Ini adalah salah satu makanan bertenaga terbaik dan ia adalah makanan terbaik yang boleh anda mulakan di pagi hari anda. Di bawah ini terdapat beberapa khasiat oat yang luar biasa yang akan membuat anda tergesa-gesa ke kedai dan membeli sebungkus besar oat.

Khasiat Oat

Khasiat Oat yang luar Biasa 1

1) Makanan Rendah Kalori dan Menghentikan Craving

Satu cawan oat hanya 130 kalori. Perkara terbaik mengenai makanan yang hebat ini ialah makanan itu kekal di dalam perut anda untuk jangka masa yang lebih lama dan dengan itu menghalang anda daripada makan makanan kaya kalori. Anda akan berasa kurang lapar daripada biasa.

2) Membekalkan kadar serat yang tinggi, rendah lemak dan tahap protein yang tinggi

Oat mempunyai kadar protein tertinggi jika dibandingkan dengan biji-bijian lain. Ia penuh dengan serat dan merupakan makanan terbaik bagi mereka yang ingin membuang beberapa kilo berat badan.

3) Menstabilkan gula darah dan menurunkan risiko diabetes

Karbohidrat kompleks dan serat tinggi melambatkan proses penukaran keseluruhan makanan ini menjadi gula sederhana. Kandungan magnesium yang tinggi yang terdapat dalam oat memastikan penggunaan glukosa secara optimum dalam tubuh serta rembesan insulin.

4) Membuang kolesterol jahat anda

Menurut pelbagai kajian, beta-glukan, serat unik yang terdapat dalam oat mempunyai pelbagai kesan yang baik terhadap kadar kolesterol.

5) Bebas gluten

Sekiranya anda menghidap penyakit seliak atau anda tidak toleran terhadap gluten mungkin ada sebab yang perlu dikhawatirkan. Oat tidak mengandungi banyak protein atau prolamin yang terdapat dalam gandum (gluten) tetapi oat mempunyai avenin. Avenin adalah protein yang dianggap sangat toksik pada mukosa usus orang yang sensitif terhadap avenin.

Oat juga mungkin mengandungi sedikit gluten dari pencemaran ladang gandum yang berdekatan serta kemudahan pemprosesan. Pelbagai kajian mendapati bahawa banyak selia boleh memakan gandum bebas oat tanpa masalah.

6) Mengandungi lignan yang melindungi dari barah dan penyakit jantung

Seperti biji-bijian lain, oat mengandung lignan tumbuhan, yang ditukar oleh flora usus menjadi lignan mamalia. Lignan yang dikenali sebagai enterolactone diketahui melindungi daripada penyakit jantung, barah payudara dan juga barah yang bergantung pada hormon.

7) Mengandungi antioksidan unik yang bermanfaat untuk penyakit jantung

Menurut sebuah kajian, antioksidan unik yang dikenali sebagai avenanthramides yang terdapat dalam oat membantu mencegah radikal bebas daripada merosakkan kolesterol LDL dan seterusnya mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

8) Melindungi daripada kegagalan jantung

Menurut kajian Harvard, orang yang mengonsumsi semangkuk oat yang besar pada waktu pagi mempunyai risiko kegagalan jantung dua puluh sembilan persen lebih rendah.

9) Rasanya sedap

Semua serpihan sama ada dalam bentuk kepingan atau serpihan telah menjalani proses panas yang memberi mereka rasa kacang kaya dan enak. Ini mengelakkan mereka daripada dicemari. Oat bahkan telah dikupas.

Oleh itu, setelah anda menyedari semua kebaikan oay yang sangat baik, inilah masanya untuk menjadikannya sarapan pagi anda.

Baca juga

Tinggalkan Komen Anda

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}