Kesan Sampingan Tidur Berlebihan ( Dan Bagaimana Elak Tidur Berlebihan)?

Kita hidup di dunia di mana orang memuji diri mereka kerana terlalu tidur sikit. Tetapi adakah anda tahu bahawa tidur terlalu lama juga tidak bagus? Teruskan membaca untuk mengetahui kesan sampingan tidur berlebihan. Ia boleh mengubah hidup anda dari keselesaan tempat tidur anda tanpa anda sedari.

Tidur malam yang buruk boleh menyebabkan pagi yang keletihan. Anda menyalahkan keadaan tidur, tetapi pernahkah anda terpikir dan menganggap anda mungkin terlebih tidur? Ya, tidur yang baik bermaksud anda memerlukan kualiti dan jumlah yang tepat. Jangan ambil kata-kata saya, mari kita lihat apa yang diberitahu oleh sains.

Apa itu Tidur Berlebihan?

National Sleep Foundation mengesyorkan orang dewasa mendapatkan tidur sekurang-kurangnya lapan jam tanpa gangguan. Ini bermakna anda tidak bangun untuk memberi makan bayi, memeriksa pemberitahuan telefon, atau pergi ke bilik mandi. Mereka juga menetapkan jangka waktu tidur yang optimum antara 7-9 jam tidur untuk orang dewasa berusia antara 16 hingga 64 tahun.

Apa yang melebihi 9 jam tidur selama lebih dari enam minggu boleh menjadi masalah tidur. Tidur berlebihan boleh bermaksud bangun pada pukul 7 pagi bagi seseorang yang terbiasa bangun pada jam 6 pagi. Ia boleh tidur selama lapan jam apabila anda terbiasa berehat selama tujuh jam. Ini menunjukkan bahawa anda mesti melihat apa yang diperlukan oleh badan anda untuk berfungsi dengan baik.

Apakah Kesan Sampingan Terlebih Tidur?

Kajian terlebih tidur masih dalam fasa permulaan. Sama seperti ayam dan telur, ada yang tidak tahu apa yang pertama, fizikal yang menyebabkan tidur berlebihan dan kesan sampingan mental atau sebaliknya.

Mungkin anda tertekan anda terlebih tidur, dan mengalami kegemukan; tetapi anda mungkin juga mengalami kesakitan, anda terlebih tidur, dan mengalami kemurungan. Apa yang kita tahu ialah tidur adalah penting untuk membiarkan otak bernafas dan menghilangkan sisa, untuk mengimbangkan neurotransmitter, dan untuk memproses kenangan.

Kesan Sampingan Mental

Kerosakan kognitif: Kajian tidur terbesar di dunia menunjukkan bahawa terlebih tidur boleh membahayakan otak dan ini mempengaruhi seluruh tubuh. Peserta menunjukkan bidang yang paling dipengaruhi oleh tidur adalah kemampuan berfikir dan lisan. Malah ada yang mengalami kelewatan dalam menjawab atau bertindak balas dan sukar mengingat perkataan baru.

Mabuk Tidur: Ini bermaksud mahu tidur lebih lama. Ramai orang menghadapi masalah untuk fokus di tempat kerja dan kurang kesabaran untuk bercakap kecil di rumah.

Kemurungan: Sebilangan besar masalah mental membawa gangguan kognitif, tetapi kemurungan dan anxiety juga disebutkan.

Tidur adalah perbuatan bersendirian; ia juga berlaku di tempat gelap dan tidak menghadapi halangan untuk menantikan hari esok yang lebih cerah. Apabila anda tidur selama setengah hari, semuanya akan terjejas, anda tidak akan mempunyai masa untuk menyeimbangkan kehidupan kerja dan sosial.

Penuaan Pramatang: Analisis selanjutnya memberi penerangan mengenai masalah mental yang timbul dengan berehat di tempat tidur lebih lama.

Para saintis menunjukkan bahawa orang berisiko menghidap penyakit Alzheimer dan demensia lebih awal jika mereka tidur lebih lama. Sesi tidur yang panjang dapat membuat otak menjadi kabur ketika perlu aktif setelah waktu rehat yang diperlukan.

Kesan Sampingan Fizikal

adult book boring face
Photo by Pixabay on Pexels.com

Gangguan Irama Circadian: Berlaku apabila jam dalaman anda tidak seimbang. Anda makan pada waktu yang pelik; anda tidur seperti burung hantu malam dan bangun ketika makan tengah hari.

Obesiti: Kajian lain menunjukkan bahawa “tidur panjang” lebih cenderung menghidap atau mengembangkan penyakit bersamaan dengan perubahan fizikal, seperti BMI – indeks jisim badan yang lebih tinggi.

Ini dapat diterjemahkan kepada kedua-dua orang yang makan lebih kerap terlebih tidur kerana mereka merasa letih; tetapi juga, bagi orang yang terlebih tidur, makan lebih banyak, atau kurang bersenam di luar.

Keradangan: Sakit akibat berbaring terlalu lama di atas katil dan tidak mendapat cukup vitamin D semulajadi dari cahaya matahari boleh menyebabkan keradangan di dalam badan.

Ini boleh berubah menjadi diabetes atau intoleransi glukosa, imuniti rendah, dan juga kesuburan yang merosot. Tubuh anda sentiasa melawan sel-selnya sendiri untuk membantu memulihkan badan, tetapi ini adalah satu kitaran yang ganas.

Dehidrasi: Apabila anda tidur berjam-jam lebih lama, badan anda kekurangan nutrien. Ini boleh menyebabkan dehidrasi, tetapi juga kepada anoreksia dan anemia. Anda juga akan kehilangan kafein dari badan anda dan ini juga boleh menyebabkan sakit kepala.

Masalah jantung: Peredaran darah tidak berfungsi dengan baik ketika dihujani dengan posisi meletakkan dan berat badan yang lebih banyak. Ini melambatkan badan dan bahkan boleh menyebabkan strok.

Kadar kematian yang lebih tinggi: Kajian kecil menunjukkan bahawa orang yang tidur lebih dari sembilan jam mempunyai kadar kematian yang lebih tinggi, tetapi belum terbukti pada skala yang lebih besar.

Bagaimana Mengelakkan Tidur berlebihan?

Tidur berlebihan tidak selalu muncul di badan anda seperti yang anda fikirkan. Sekiranya anda mengalami sakit kepala berulang atau masalah semasa mengendalikan peralatan berat, mungkin ada tanda untuk pergi periksa dengan doktor anda.

Penting untuk menyimpan buku harian tidur jika anda merasa tidak senang selama lebih dari dua minggu, untuk memudahkan anda menjelaskan apa yang anda lalui.

Perhatikan Diet Anda

Elakkan makan dua jam sebelum anda tidur, jadi badan anda sudah selesai pencernaan.

Apa yang anda minum, terutama ketika alkohol terlibat, juga dapat dinyatakan sebagai tidur berlebihan kerana ia memberi tekanan kepada tubuh.

Ikuti Rutin

Konsistensi sangat penting untuk rutin tidur yang sihat. Tentukan jumlah tidur yang tepat yang disesuaikan dengan keperluan anda dan ketahui bahawa jika anda bersenam, anda mungkin memerlukan lebih banyak tidur. Perlu masa untuk membuat corak, tetapi anda harus mencuba, gagal, dan mencuba lagi.

Kemudian, kembangkan jadual tidur. Buat persekitaran tidur yang ideal tanpa peranti. Pastikan anda mempunyai gaya hidup seimbang, yang merangkumi masa yang dihabiskan di luar rumah, lebih baik bersenam. Penting untuk mengekalkannya walaupun pada hujung minggu, agar anda tidak mengganggu kitaran tidur semula jadi.

woman leaning on table
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Sekiranya anda memerlukan dorongan untuk bangun pada waktu yang tepat, jaga penggera sejauh mungkin dan biarkan tirai sedikit terbuka agar cahaya masuk ke bilik tidur anda.

Untuk menentukan waktu bangun anda, gunakan aplikasi untuk memulakan. Mereka akan membantu anda menjadualkan waktu bangun sehingga anda melalui keempat-empat fasa.

Mulakan dengan ini:

  1. SleepTime
  2. SleepScore
  3. SleepTimeCycle
  4. SleepCycle
  5. PillowSleep

Kesimpulan

Pada akhirnya, hari-hari sibuk menginginkan keselesaan dan mencipta makhluk dari kebiasaan (buruk). Tetapi keseimbangan adalah kunci dalam segalanya, walaupun ketika tidur. Ini bukan akhir, tetapi permulaan malam yang lebih baik dan pagi yang tenang. Perhatikan apa yang diberitahu oleh badan anda dan berhenti menekan butang tunda!

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Cara Menjaga Kebersihan Diri Agar Kekal Sihat

Kesihatan adalah perkara yang sangat dititikberatkan hari ini, terutamanya dengan pandemik covid-19. Oleh kerana orang mencari cara untuk menjaga keselamatan diri dan orang tersayang daripada bakteria dan kuman, fokus pada kebersihan diri adalah yang terpenting.Selain itu, bukan sahaja kebersihan diri baik untuk tubuh anda, tetapi juga bagus untuk harga diri anda. Artikel ini memperincikan tentang

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu

Tidak kira sama ada perempuan atau lelaki, siapa yang tidak menginginkan bibir cantik yang berwarna merah jambu dan licin. Sebilangan orang cukup bernasib baik untuk mewarisi dari ibu bapa mereka atau rahmat Tuhan tetapi bagi sesetengah orang, ia masih menjadi mimpi. Tetapi ini tidak lagi berlaku; dalam artikel ini, saya akan mendedahkan cara menjaga bibir

5 Cara Turunkan Kolesterol dengan Perubahan Gaya Hidup

Berapa lama masa yang diperlukan untuk menurunkan kolesterol? Sekiranya jumlah kolesterol anda meningkat, dan doktor anda membuat bising ketika mereka memeriksa hasil makmal anda, adalah wajar untuk bertanya-tanya seberapa cepat anda dapat menurunkan nombor tersebut. Nasib baik, ada beberapa strategi terbukti yang boleh anda gunakan yang boleh membantu jumlah kolesterol anda beralih ke arah yang

Leave a Comment