Kesan Psikologi dan Cara Menggunakannya

Musuh terburuk kita adalah otak kita. Ia mengelirukan kita, jadi kita kadang-kadang membuat keputusan yang aneh. Itulah sebabnya saya memutuskan untuk membuat post ini untuk menerangkan kesan psikologi. Saya fikir kesedaran anda tentang kesan ini boleh membantu anda bertindak lebih bijak, seperti yang mat salleh katakan, forewarned is forearmed.

Kesan Romeo dan Juliet

Kesan ini dinamakan untuk permainan Shakespeare. ‘Romeo dan Juliet’ ditulis kira-kira pada tahun 1594-1595 tetapi idea ceritanya masih relevan hingga ke hari ini. Cerita ini mengenai seorang lelaki, Romeo, dan seorang gadis, Juliet, keluarga mereka sedang dalam persengketaan. Romeo dan Juliet jatuh cinta.

Sepupu Juliet, Tybalt, membunuh sahabat Romeo, jadi Romeo membunuh Tybalt. Romeo meninggalkan rumahnya. Juliet mahu dia kembali, jadi dia mengambil ubat tidur. Romeo mendapat berita bahawa Juliet meninggal, dan pergi menemuinya. Dia tidak bernafas, jadi Romeo membunuh dirinya dengan racun. Apabila Juliet bangun, dia melihat mayat kekasihnya, sehingga dia juga membunuh dirinya sendiri. (1)

Salah satu idea utama permainan ini ialah – buah yang manis selalunya dilarang. Romeo dan Juliet sangat saling mengasihi kerana penentangan ibu bapa terhadap hubungan mereka. Anda boleh menggunakan moral ini untuk apply dalam keadaan hidup. Sebagai contoh, anda suka burger, dan anda faham bahawa makanan ini berbahaya bagi tubuh anda, jadi satu-satunya cara untuk berhenti memakannya adalah melarang.

Apakah hasilnya?

Anda mahu makan burger dan anda berfikir tentang burger sepanjang masa.

Bagaimana untuk menyelesaikan masalah ini jika diet tidak berkesan?

Hanya relaks dan berhenti melabel makanan sebagai sihat dan berbahaya dengan kerap.

Kesan Bystander

Idea ini seperti berikut – fenomena psikologikal sosial yang merujuk kepada kes-kes di mana golongan-golongan individual yang tidak menawarkan bantuan kepada seseorang mangsa apabila orang lain turut hadir. Kebarangkalian untuk menolong adalah bertentangan dengan bilangan pemerhati yang hadir. Dalam kata lain, semakin ramai bilangan pemerhati, semakin kurang kebarangkalian untuk sesiapa dalam kalangan mereka untuk menolong. Beberapa pemboleh ubah telah dipastikan untuk menjelaskan sebab kesan pemerhati berlaku. Pemboleh-pemboleh ubah ini termasuklah: ketidakpastian, kesepaduan dan penyebaran tanggungjawab. (2)

Terdahulu, ahli sosiologi berpendapat bahawa suasana bandar tidak manusiawi. Walau bagaimanapun, selepas beberapa kajian dilakukan diketahui bahawa kesan ini khusus untuk semua orang.

Jika anda melihat seseorang memerlukan bantuan, jangan berfikir bahawa orang lain akan membantu.

Kesan Pratfall

Kesan ini dijelaskan oleh Elliot Aronson pada tahun 1966. Jika orang yang berpengalaman membuat kesilapan, ia adalah ok untuk semua orang, bahkan kesilapan mereka akan tetap menyenangkan dan mungkin membuat orang lain ketawa. Walau bagaimanapun, jika orang yang kurang pandai atau berpengatahuan membuat kesilapan yang sama, mereka menjadi kurang menyenangkan.(3)

Contoh yang menakjubkan dari kesan ini adalah Syarikat Apple yang gagal dalam perkhidmatan pemetaan / navigasi, ia tidak mempengaruhi tahap jualan mereka. Oleh itu, berhati-hati semasa menjalankan tugas anda.

Kesan Pygmalion

Ia adalah fenomena apabila jangkaan yang lebih tinggi menghasilkan kepada peningkatan prestasi. Kesan ini dinamakan selepas mitos Greek Pygmalion, yang jatuh cinta dengan patung yang telah diciptanya. (4)

Rebecca Curtis dan Kim Miller menjalankan eksperimen – mereka membahagikan pelajar dalam dua kumpulan.

Pelajar kumpulan pertama dikatakan bahawa rakan-rakan mereka menyukai mereka, manakala pelajar dari kumpulan lain dikatakan bahawa rakan-rakan tidak suka mereka. Kemudian mereka bercakap antara satu sama lain.

Hasilnya adalah yang berikut – pelajar-pelajar yang berfikir bahawa rakan-rakan mereka menyukai mereka, lebih ramah kepada sahabat mereka, dan pelajar-pelajar dari kumpulan kedua mula menyalin tingkah laku mereka.

Untuk menjadi lebih berjaya semasa perbualan perniagaan, fikir sahabat anda seperti anda, dan ini akan membantu anda menjadi lebih yakin.

Kesan Zeigarnik

Dalam psikologi, kesan ini menyatakan bahawa orang lebih ingat tugas yang terganggu atau belum selesai lebih baik daripada yang telah siap. Bluma Zeigarnik, seorang ahli psikologi, adalah orang pertama yang mempelajari fenomena ini. Jadi, kesan ini dinamakan menggunakan nama beliau.

Penyelidikan Zeigarnik menunjukkan bahawa pelajar yang menangguhkan pembelajarannya dengan bermain permainan video mereka, misalnya, akan mengingati materi yang lebih baik daripada pelajar yang belajar tanpa rehat. (5)

Itulah sebabnya, menunda bila anda perlukan, kerana ia tidak buruk. Penangguhan memberikan anda rehat yang merupakan perkara yang baik untuk otak anda.

Bekerja terlalu lama untuk satu tugas boleh menyebabkan masalah kesihatan, seperti tekanan, keletihan, sakit belakang, ketegangan mata dan sebagainya. Ia mempengaruhi kualiti kerja anda.

Jika anda menjadi lebih terganggu, ia boleh menjadi isyarat otak anda bahawa anda sepatutnya berehat. Memaksa diri anda bekerja sepanjang hari dan membasmi penangguhan boleh mengakibatkan kejatuhan saraf.

Kesimpulannya

Untuk berjaya, pertimbangkan sama ada anda berkelakuan sesuai dengan otak anda atau tidak, analisa situasi dan gunakan kesedaran ini tentang kesan yang disebutkan dalam kehidupan seharian anda.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Remaja Kemurungan: Bagaimana Ibu Bapa Dapat Menawarkan Sokongan

Remaja kemurungan memperlihatkan dirinya dengan lebih banyak cara daripada satu dan mudah bagi ibu bapa untuk menyalah anggapnya sebagai perubahan mood yang normal.Walau bagaimanapun, jika anak anda menunjukkan tanda-tanda yang membimbangkan seperti mood buruk yang berterusan, perubahan selera makan, penurunan prestasi sekolah, pengasingan sosial, perubahan corak tidur, dan sakit tanpa sebab yang mendasarinya, dll., Berlangsung

Kaunseling dan Psikoterapi – Bagaimana Ia Membantu Anda

Tugas seorang kaunselor, seperti namanya adalah menawarkan khidmat nasihat mengenai bidang kepakarannya. Seorang kaunselor akan membantu klien untuk mengenali masalah mereka dan akhirnya menolong mereka untuk mengatasinya dengan berkesan. Sesi biasanya akan berlangsung di lokasi persendirian dan akan dimulakan dengan kaunselor mendengar dengan teliti masalah klien, yang membolehkan mereka memahami masalah dari perspektif mereka. Kaunseling

Apakah Perbezaan Antara Neurotik Dan Psikotik?

Dua istilah penyakit mental yang sering digunakan adalah neurotik dan psikotik. Walaupun kata-kata ini cenderung disebutkan, terdapat sedikit kekeliruan mengenai maksudnya. Ini adalah tujuan artikel ini untuk membersihkan beberapa kekeliruan dalam hal ini. Apa maksud Neurotik? Untuk mengatakan bahawa seseorang itu neurotik bermaksud bahawa mereka bertindak balas dengan kuat terhadap perkara yang berlaku dalam hidup

Cara Menguruskan Sindrom Raynaud Secara Semula Jadi

Sindrom Raynaud, keadaan yang sering disalahpahami, berlaku apabila terdapat gangguan aliran darah ke terutamanya jari dan jari kaki (juga telinga dan hidung), apabila terdedah kepada tekanan sejuk atau emosi, kerana penyempitan saluran darah. Biasanya, kawasan yang terjejas berubah menjadi putih, biru, kemudian merah terang sepanjang serangan, yang mungkin berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa jam.

Leave a Comment