8 Kesalahan Biasa Keto untuk Dihindari

Kita tahu bahawa memulakan diet keto bukanlah perkara yang paling mudah di dunia.

Ia mengambil banyak tumpuan dan mungkin menjadi perjuangan untuk sesetengah orang kerana anda benar-benar mengubah gaya hidup anda. Badan anda membuat perubahan dalaman sepenuhnya dan cara anda hadapi kehidupan yang berbeza akan turut berubah.

Walau bagaimanapun, terdapat banyak orang yang tidak melihat beberapa hasil yang mereka mahu secepat yang mereka harapkan.

Mengapa anda bertanya?

Kerana mereka membuat beberapa kesilapan yang mudah tetapi biasa dibuat oleh orang ramai apabila mereka menjalani diet ketogenik.

Ini perkara biasa. Tiada siapa yang sempurna dan kesilapan berlaku sepanjang masa. Perkara penting yang harus dilakukan adalah belajar dari kesilapan dan fahami bagaimana anda dapat mengelaknya dari sekarang.

8 Kesalahan biasa Keto

Di bawah ini akan menjadi kesilapan yang biasa dilakukan orang masa diet keto. Terdapat juga beberapa petua tentang bagaimana untuk mengelak kesilapan ini supaya anda tidak membuatnya apabila anda memulakan perjalanan anda.

Atau, jika anda sudah memulakan perjalanan anda, anda boleh belajar bagaimana untuk tidak terus membuat kesilapan-kesilapan ini supaya anda dapat melihat hasil yang anda mahukan.

1. Menggunakan Keto sebagai “Penyelesaian Pantas”

Sesetengah orang mungkin cuba menggunakan diet keto sebagai penyelesaian pantas kepada masalah badan mereka.

Diet ketogenik bukanlah penyelesaian yang pantas. Ia adalah perubahan gaya hidup yang perlu anda lekatkan untuk melihat perubahan jangka panjang.

Anda mungkin melihat beberapa perubahan yang agak cepat, tetapi itu tidak bermakna anda boleh melompat ke dalam tabiat makan lama seperti sebelum ini dan mengharapkan untuk melihat perubahan tersebut. Ia sangat mudah untuk kembali ke badan lama anda dan anda akan kembali ke bentuk asal.

Akan ada masa di mana anda boleh tergelincir dari diet keto untuk sedikit, tetapi anda dapat tergelincir kembali ke dalamnya dengan cepat setelah anda menanganinya untuk seketika.

Jangan berfikir bahawa perkara akan kekal berbeza jika anda tetap keto selama beberapa bulan.

Sekali lagi, ini adalah perubahan gaya hidup yang perlu anda bersiap sedia untuk jangka panjang.

2. Obses dengan Skala

Kesalahan biasa keto

Ya, diet ini direka untuk membantu anda kehilangan lemak badan, dengan itu menurunkan kilo dari badan anda. Walau bagaimanapun, ini adalah satu proses dan terobsesi dengan berat badan hanya akan membuat perkara lebih sukar.

Memeriksa berat badan anda beberapa kali sehari atau bahkan setiap hari akan membuat anda kehilangan motivasi anda sendiri dan perkara akan mula perlahan-lahan turun dari sana.

Anda perlu mempercayai bahawa jika anda melakukan segala cara dengan betul, menjauhkan diri dari gula dan karbohidrat dan mencapai makronutrien anda setiap hari, beratnya akan hilang. Itulah caranya.

Memeriksa berat badan anda sangat tidak digalakkan. Anda tidak boleh mengharapkan untuk melihat perubahan besar dalam berat badan dalam masa beberapa jam. Perubahan yang ketara berlaku dalam beberapa hari dan minggu, bukan jam.

Saya mencadangkan bahawa anda hanya memeriksa berat anda sekali seminggu. Masa yang sama setiap minggu juga. Beri diri anda satu slot masa yang singkat pada hari yang sama setiap minggu untuk melihat kemajuan yang telah anda buat sekarang. Anda akan mula melihat perubahan yang anda harapkan.

3. Takut akan Lemak

Kebanyakan kita membesar selalu diberitahu bahawa lemak tidak baik untuk anda. Nah dengan diet ini, anda perlu makan lemak untuk kehilangan lemak. Ia kelihatan seperti oksibodoh, tetapi ia berfungsi.

Sesetengah orang mungkin menganggap bahawa apabila mereka telah mengira makronutrien mereka, jumlah lemak yang mereka perlu makan adalah jumlah besar.

Pada diet ini, anda mungkin perlu mengambil sejumlah besar lemak untuk membantu badan anda mencapai matlamat yang telah anda tetapkan untuk diri anda.

Sekitar 75% daripada makanan yang anda makan perlu datang dari lemak. Itulah peratusan kandungan makanan yang tinggi dan mungkin datang sebagai kejutan kepada anda, tetapi untuk berjaya dengan diet ini, ini adalah keadaan diperlukan.

Jangan takut dengan jumlah lemak yang anda perlu makan. Fahami bahawa diet ini hanya akan membantu anda pada akhirnya jadi jika anda mengikuti segala cara bagaimana ia dibentangkan kepada anda, anda tidak akan mempunyai masalah.

4. Makan Lemak yang Salah

Kesalahan semasa diet keto

Anda perlu memastikan anda makan lemak yang betul.

Jangan mengandaikan hanya kerana anda memenuhi keperluan lemak harian, bermakna anda makan jenis lemak yang betul. Terdapat jenis lemak yang berbeza iaitu baik dan buruk.

Lemak buruk adalah lemak yang diproses. Ini boleh didapati dalam minyak sayuran diproses. Jadi, kerana ini, memasak dengan minyak ini adalah sesekali tidak disarankan.

Lemak yang anda ingin makan adalah lemak tepu, lemak tak jenuh, lemak tak tepu, dan lemak trans alami.

Untuk memperolehi jenis lemak ini agak mudah apabila anda ingin mengelakkan semua lemak trans yang diproses.

Lemak yang baik ini boleh didapati dalam mentega, telur, alpukat, walnut, dan minyak ikan. Terdapat banyak sumber lain untuk lemak ini, tetapi ini hanya beberapa contoh.

Tambah mereka kepada senarai makanan anda dan anda akan melihat bahawa anda memenuhi keperluan lemak anda semasa menggunakan lemak yang baik.

5. Makan Terlalu Banyak Protein

Memakan protein semasa keto

Semasa membesar anda mungkin selalu mendengar protein adalah baik untuk anda apabila ia tidak dimakan lebih banyak.

Isu dengan protein pada diet ketogenik adalah kerana badan anda menggunakan lemak sebagai sumber bahan bakar, ia hanya memerlukan protein untuk membantu jisim otot utama.

Ia memang pelik, tapi anda memerlukan kurang protein daripada yang anda harapkan untuk membuatnya berlaku. Apabila anda mengambil lebih banyak protein daripada keperluan tubuh anda, ia akhirnya mengubah protein itu menjadi glukosa yang seterusnya dapat meningkatkan paras gula darah dan keluar dari ketosis.

Kebanyakan orang tidak mempunyai masalah untuk mencapai protein makronutrien mereka kerana protein seolah-olah berada dalam semua makanan. Inilah sebabnya mengapa penting untuk merancang makanan supaya anda memahami berapa banyak protein yang anda masukkan ke dalam badan anda.

6. Tidak Cukup Air

Air penting semasa diet keto

Semasa pengamalan keto, badan anda akan kehilangan banyak cecair, jadi penting untuk kekal terhidrat. Ramai yang selalu terlupa akan hal ini.

Anda akan kehilangan banyak cecair dan elektrolit yang boleh dengan mudah dimasukkan ke dalam badan anda melalui air.

Apabila anda tidak terhidrasi, badan anda akan menyimpan lemak sebanyak mungkin. Sekali lagi, ini bertentangan dengan apa yang kita mahu berlaku.

Menghidrat terhidrasi juga bermakna organ anda akan berfungsi dengan cara yang sepatutnya. Tubuh anda akan berfungsi seperti mesin yang baik.

Sesetengah daripada anda tidak boleh digunakan untuk minum air sepanjang hari, tetapi ia perlu dilakukan. Jumlah air yang disyorkan kira-kira satu gelen sehari. Ya, ini seperti banyak, tetapi beberapa teguk di sana-sini sepanjang hari akan membuat tugas ini jauh lebih mudah.

7. Tidak cukup tidur

Sama seperti air, jika anda tidak mendapat tidur yang tubuh anda perlukan, anda tidak dapat melakukan apa yang perlu dilakukan. Ianya penting untuk memberi masa kepada badan anda untuk menetap semula supaya ia dapat menangani hari yang lain.

Kekurangan tidur juga boleh menyumbang kepada anda tergelincir dan makan banyak snek manis ketika anda mencari sumber tenaga cepat (glukosa).

8. Membandingkan Diri Anda dengan Orang Lain

Kesilapan ini mungkin satu perkara yang menghalang orang untuk kekal bermotivasi dan meneruskan diet ini. Hanya kerana ia mental.

Orang suka membandingkan diri dengan orang lain. Ia hanya sebahagian daripada sifat manusia. Semua orang melakukannya.

Apabila melibatkan diet keto, anda tidak boleh membandingkan diri anda dengan orang lain. Itu hanya menandatangani hukuman mati sendiri. Anda perlu memberi tumpuan kepada diri sendiri dan bukan orang lain.

Tubuh setiap orang akan bertindak berbeza dengan diet. Ini bermakna bahawa orang akan mengalami penurunan berat badan yang berbeza pada kadar yang berbeza daripada anda.

Di samping itu, apabila anda melihat penurunan berat badan seseorang dan ia lebih besar daripada anda, semua yang anda perlu lakukan adalah mengucapkan tahniah kepada mereka dan terus menggalakkan mereka. Fahami bahawa penurunan berat badan anda sedang berlaku dan anda akan mencapai matlamat anda pada akhirnya.

Elakkan Masalah Ini

Semua kesilapan ini mudah dielakkan. Sama ada fizikal atau mental.

Kesilapan fizikal biasanya lebih mudah untuk dielakkan daripada mental. Walau bagaimanapun, anda harus dapat mengatasi sebarang halangan mental yang mungkin anda miliki.

Sekiranya anda membuat apa-apa kesilapan ini, hanya ambil langkah ke belakang, menilai semula bagaimana anda boleh menghentikannya daripada berlaku lagi, kemudian mula semula diet ini.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

Diet Atkins : Pelan Makanan Rendah Karbohidrat yang Sihat

Diet Atkins juga dikenali sebagai diet Keto yang asli. Ini adalah pelan makanan rendah karbohidrat sihat yang tinggi kandungan protein dan lemak. Ia menyekat makanan yang kaya dengan karbohidrat. Pelan diet Atkins adalah salah satu pelan diet rendah karbohidrat tertua dan terkenal. Ia pada asalnya dirancang untuk orang yang berlebihan berat badan dan gemuk untuk

Cara Mengurangkan Tahap Kolesterol Anda Secara Semula Jadi

BMI anda mungkin tepat, anda mungkin tidak berlebihan berat badan, dan anda mungkin sama sekali tidak menunjukkan gejala mempunyai kolesterol yang tinggi. Sehingga anda diuji atau menjadi mangsa strok atau penyakit jantung. Oleh itu, sebelum anda menghadapi komplikasi, berikut adalah beberapa kaedah rawatan semula jadi yang akan membantu menurunkan kadar kolesterol anda. Teruskan membaca! Apa

Empat Prinsip Pemakanan Sihat

Kunci untuk pemakanan yang sihat adalah bukan diet atau memotong makanan dan minuman kegemaran anda. Pakar bersetuju bahawa mencapai dan menjaga berat badan yang sihat pada dasarnya adalah dengan perubahan gaya hidup dan tabiat makan anda yang realistik dan mudah dipatuhi. Dengan cara ini, anda tidak akan merasa terbeban dengan harapan yang drastik dan matlamat

Leave a Comment