Keradangan – Apa yang Perlu Anda Ketahui?

Apabila anda fikir kesakitan, fikirkan keradangan. Keradangan adalah perkara yang baik. Ini adalah cara tubuh anda untuk bangkit untuk melawan kuman / bakteria / jangkitan, menyembuhkan lebam ketika anda jatuh, menyembuhkan ligamen / tisu / tendon yang terkoyak dan lain-lain. Setelah menjalankan tugasnya melawan penyerang atau organisma asing ini, keradangannya akan berkurang menjadi normal . Masalahnya ialah apabila perkara itu tidak berlaku.

Adakah ligamen koyak atau otot yang koyak anda sukar sembuh? Jumpa doktor terbaik, terapis dll, dan masih belum sembuh? Struggle dengan artritis dan sakit sendi? Periksa tahap CRP (C-Reactive Protein) anda dan fokus untuk mengurangkan keradangan.

Penawarnyanya adalah dengan mengurangkan keradangan.

Keradangan - Apa yang Perlu Anda Ketahui? 1
sumber: freepik

Ramai di antara kita hidup dengan keradangan kronik dan itu berbahaya.

Inilah sebabnya mengapa orang – struggle untuk menurunkan berat badan, mengalami sakit sendi yang menyakitkan, usia lebih cepat daripada biasa, merasa letih sepanjang hari. Juga dengan keradangan kronik terdapat kemungkinan penyakit jantung yang lebih tinggi, Alzheimer / demensia, struggle dengan diabetes, terasa stress. Keradangan yang lemah dapat merosakkan saraf dan kesihatan sel, menekan dan melemahkan sistem imun anda, yang membawa kepada penyakit mematikan seperti barah, dll.

Yang menakutkan adalah hakikat bahawa anda boleh menjadi sangat sihat dan cergas, tetapi keradangan secara diam dapat terjadi

memakan anda dari dalam, yang merupakan salah satu daripada banyak sebab yang boleh dijelaskan mengapa barah atau serangan jantung dapat menyerang manusia yang sihat dan muda.

Memeriksa tahap kolesterol, Vitamin D3, B12, SGOT, SGTP adalah mustahak, tetapi apa yang kebanyakan orang ketinggalan adalah memeriksa tahap CRP mereka. (Protein C-Reaktif). Ini adalah tahap protein yang sangat penting untuk diperiksa dan ujian darah sederhana akan menanggungnya untuk anda.

Tahap CRP akan memberitahu anda jumlah mengenai keradangan yang anda alami di dalam badan anda. Dalam pengalaman bertahun-tahun saya, apa yang menonjol dalam laporan barah seseorang adalah peningkatan tahap CRP dan sel darah putih dan tindakan segera adalah untuk mengurangkan keradangan melalui perubahan makanan dan gaya hidup. Penyakit bernafas di persekitaran yang meradang, di persekitaran yang berasid dan di persekitaran yang kekurangan bekalan oksigen ke sel.

Latihan berlebihan menyebabkan keradangan. Senaman yang kuat, latihan yang tidak konsisten dan latihan intensiti tinggi yang tidak dirancang untuk jenis badan anda akan membuat tahap CRP anda melambung tinggi dan membunuh imuniti anda, sebab itulah banyak pelatih meminta pelanggan mereka untuk mengambil Vitamin C dan E selepas latihan. . Menjalankan maraton tanpa pemakanan yang betul menyebabkan keradangan besar.

Tekanan kronik, Pemakanan yang tidak betul (makanan tinggi lemak, gula, pemanis buatan, donat, gula putih, minuman berudara, makanan masin, makanan bungkus), Merokok menyebabkan keradangan. Saya telah melihat tahap CRP jatuh dalam laporan darah perokok dalam masa 10 hari sejak berhenti merokok.

Cara menjaga keradangan anda:


– Senaman yang cerdas dan sederhana

– Meditasi dan mengawal tekanan dan tahap BP anda,

– Kacang dan biji, sayuran hijau dan buah-buahan.

– Lemak baik (seperti kacang, minyak zaitun, minyak kelapa).

Tetapi, telah terbukti bahawa sebilangan kecil alkohol sebenarnya dapat menurunkan kadar CRP.

-Vitamin D3, Curcumin (ekstrak kunyit) adalah salah satu pejuang keradangan berasaskan rempah terbaik

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment