Keradangan dan Gula dalam Darah – Adakah Anda Tahu Kaitannya?

Keradangan mendapat banyak nama buruk, terutama kaitannya dengan penyakit autoimun. Tidak semua keradangan berbahaya kerana ia membantu anda menyembuhkan dan melindungi anda dari patogen seperti virus dan bakteria. Walau bagaimanapun, keradangan kronik peringkat rendah lebih berbahaya dan merupakan faktor risiko timbulnya penyakit autoimun dan penyakit lain seperti penyakit jantung.

Keradangan dan Gula dalam Darah - Adakah Anda Tahu Kaitannya? 1

Dalam artikel ini, saya akan menerangkan mengapa gula dalam darah tinggi mungkin menjadi punca keadaan keradangan anda dan bagaimana anda dapat mengatasi gejala yang disebabkan oleh keadaan ini dengan membuat perubahan pada diet dan gaya hidup anda.

Apa yang Menyebabkan Gula dalam Darah Tinggi?

Apabila anda makan makanan bergula atau karbohidrat tinggi yang diserap ke dalam aliran darah dengan cepat, ia menyebabkan lonjakan gula dalam darah anda. Dalam tubuh yang sihat, lonjakan ini ditangguhkan oleh kesan hormon insulin, yang dilepaskan dari pankreas. Walau bagaimanapun, apabila anda sering makan makanan bergula atau karbohidrat, dan proses ini berulang kali, tubuh anda akan mati rasa akibat kesan insulin, yang menyebabkan kadar gula darah tinggi secara kronik, yang dikenali sebagai kerintangan insulin.

Apa Kaitan Antara Gula dalam Darah Tinggi dan Keradangan?

Keadaan kerintangan insulin adalah pro-radang dan boleh menyebabkan kerosakan pada sel endotel pada saluran darah anda, dan juga tisu lain. Malangnya, kitaran ganas berlaku, kerana lebih banyak keradangan menyebabkan kerintangan insulin yang lebih tinggi dan gula dalam darah lebih tinggi. Gula dalam darah tinggi menyebabkan radikal bebas, yang menyebabkan tekanan oksidatif dalam badan anda – karat dalaman yang boleh merosakkan proses biologi dan tisu anda sendiri.

Di samping itu, gula dalam darah tinggi menyebabkan kenaikan berat badan dan kegemukan, kerana badan anda berada dalam mod menyimpan lemak berterusan dan bukannya cara membakar lemak. Tisu adiposa, terutama di pinggang, bersifat pro-radang dan meningkatkan aktiviti sel imun.

Menggabungkan tekanan oksidatif, gula darah tinggi, dan insulin memberikan ramuan yang sempurna untuk permulaan keadaan keradangan seperti penyakit autoimun. Keadaan seperti Rheumatoid Arthritis dan Alzheimer dikaitkan dengan keradangan kronik, dan gejala keadaan ini dibantu dengan mengatasi masalah disfungsi kawalan gula dalam darah yang mendasari.

Perubahan Diet dan Gaya hidup apa yang Membantu Keradangan?

Diet

Makan makanan yang cenderung kurang menyebabkan kenaikan gula dalam darah, seperti sayur-sayuran berwarna, lemak sihat, dan daging dan ikan berkualiti, akan membantu meningkatkan regulation gula dalam darah. Menggunakan indeks beban glisemik memberikan penanda aras yang baik untuk memilih makanan yang cenderung menyebabkan gula dalam darah tinggi. Aplikasi percuma yang dipanggil Glycemic Index & Load Diet Aid membolehkan anda mencari makanan yang berbeza untuk menentukan skornya.

Makan protein berkualiti baik dengan setiap hidangan juga membantu mengurangkan lonjakan gula dalam darah setelah makan dan memasukkan makanan berserat tinggi dan mengunyah makanan dengan betul sebelum menelan, kerana ini akan melambatkan proses pencernaan.

Polifenol yang terdapat pada tumbuhan dapat meningkatkan kepekaan insulin pada tahap sel, termasuk kurkumin yang terdapat pada kunyit, teh hijau dan hitam, dan sebatian berberin dan resveratrol yang terdapat pada tanaman kuning dan merah terang.

Gaya hidup

Diet bukanlah satu-satunya perkara yang dapat membantu meningkatkan regulation gula dalam darah dan keradangan kronik anda. Bagaimana anda menjalani kehidupan anda juga membuat perbezaan.

Melakukan senaman sederhana setiap hari membantu mengurangkan bilangan bahan kimia pro-radang dan mendorong penurunan berat badan. Peregangan, berjalan kaki, berjoging, mengangkat beban, dan latihan intensiti tinggi yang singkat adalah semua kaedah yang baik untuk membawa pergerakan ke hari anda. Atau mengapa tidak mencuba skipping.

Kehidupan dalam keadaan sedar akan menolong ketahanan stress. Meditasi membantu mengembalikan fokus dan kesedaran kepada semua yang anda lakukan. Sekiranya anda mendapati fikiran anda bercelaru, tarik kembali ke masa ini. Semakin anda hidup dengan cara ini, anda akan menjadi lebih tenang dan lebih kuat.

Dan ingat …

Sekiranya anda sedang makan diet tinggi gula atau karbohidrat, buat perlahan-lahan kerana anda mungkin mengalami gejala penarikan. Dalam latihan saya, saya dibimbing melalui detoks gula yang memfokuskan pada membiasakan semula tabiat dan beralih ke makanan yang sihat dan kurang gula.

Perubahan ini meningkatkan kehidupan kita untuk memastikan bahawa kita hidup dengan lebih bermakna, mengutamakan orang dan aktiviti yang akan memberi manfaat kepada kesihatan kita untuk jangka masa panjang. Sekiranya anda fikir kawalan gula dalam darah mungkin menjadi punca keadaan keradangan atau penyakit autoimun anda, sila hubungi doktor anda.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment